Mindenkinek ilyen nehéz munkát találnia?
18-as! A munkanélküliség nem a munkáltatók hibája, hanem annak a hibája, hogy a munkahelyek száma kisebb, mint a munkanélkülieké. Ez pedig annak köszönhető, hogy globális szinten csökken a fogyasztói kedv, nem kell annyi termék, viszont a népesedés nő, vagyis soha nem volt ekkora a munkanélküliség a világon, mint most. A munkáltatók csinálhatnak bármit, ha egyszer kevesebb a munkahely, és sok a munkakereső, akkor egy csomó ember így is, úgy is munka nélkül fog maradni.
Valamint a túl szigorú szempontok és az alacsony fizetés is ennek a munkahely-munkaerő egyensúlykitolódásnak köszönhető, hiszen túlkínálat van munkaerőből, ami azt jelenti, hogy az értéke, vagyis a fizetés csökken, és a szűrő egyre szigorúbb. Mert ez a munkáltatók érdeke, és ez hozza a több profitot. Mint például amit említettél, hogy bizonyos munkákat már betanított egyetemistákkal / diákokkal végeztetnek, pedig egy egysejtű is el tudná végezni. Hát pont azért végeztetik tanulókkal, mert olyan egyszerű a munka, hogy tanulók is el tudják végezni, viszont fizetni és kevesebbet kell nekik, vagyis több profit kerül a munkáltatóhoz.
Minden a minél több profitot szolgálja, és a munkáltatók ennek megfelelően cselekednek.
Ez eddig rendben van ezt tudom, nem is azt írtam, hogy kifejezetten csak az ő hibájuk de az tény, hogy a szemellenzős gondolkodás miatt sokan évekig vannak otthon holott lehet, hogy fele annyi ideig sem lennének munkanélküliek ha legalább esélyt adnának nekik bemutatkozni és ledönteni a korral kapcsolatos sztereotípiákat. Így viszont -hála a szemellenzős gondolkodásnak- minél tovább maradnak otthon annál jobban kiesnek a gyakorlatból, annál jobban lemaradnak és a végén tényleg nem sokra lehet őket használni ami a végérvényes lecsúszáshoz vezet. Én pl. 7 évvel ezelőtt azért lettem munkanélküli mert a vezetőség kitalálta, hogy minden recepción le kell cserélni azokat, akik elmúltak 30 évesek. Velem együtt kb. 10-en lettünk munkanélküliek. Láttuk az alvállalkozónak kiküldött körlevelet. Csak az mentette meg őket a pertől, hogy nem tudtuk megszerezni a papírt így nem tudtuk bizonyítani.
Az alulfizetett diákokról csak annyit: ahogy elnézegetem a felkínált órabéreket hát a legtöbbet én is szívesen elfogadnám, annyiért én is megcsinálnám. Eddig még csak alacsonyabb bérért dolgoztam. Persze igaz biztos vannak olyanok is, akik kihasználják őket pedig a törvény szerint nem fizethetnek nekik kevesebbet, mint a felnőtt melósnak, de az az igazság, hogy a felnőtt munkavállalókat sem veszik emberszámba, minket sem fizetnek meg rendesen.
De az igaz, hogy manapság már mindenki rossz helyzetben van ha álláskeresésről van szó gyakorlatilag mindenkinél van valami, amit más hátrányosnak ítél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!