Mi lehet annak az oka, ha gyakran hívnak interjúra, de végeredményben kizárólag csak mismásolós, trükközős himi-humi cégek akarnak felvenni?
Bejelentett, és ideálisan egyműszakos állást keresek, utóbbitól hajlandó lennék átmenetileg eltekinteni.
Nem érdekel, hogy milyen jellegű munka, bármilyen tisztességes, törvényes munkakörre nyitott lennék, szívesen és könnyen tanulok, mindenre beadom, ami kicsit is szóba jöhet. Az sem zavar, ha minimálbér, mezei érettségivel és eladói tapasztalattal nincsenek nagy igényeim. Mivel túl vagyok jónéhány munkahelyi zaklatáson és bántalmazáson, testileg, de főleg mentálisan teljesen kimerültem, ezért "csupán" rendezett, emberi munkakörülményeket és humánus bánásmódot szeretnék. Minden más mellékes.
Viszonylag sok interjúra eljutok (az előző héten például 10 interjún voltam). Az eredmény ugyanakkor siralmas: kizárólag olyan cégektől kaptam ajánlatot, illetve "próbanap" lehetőséget, amelyek trükköznek a bejelentéssel, tehát szürke foglalkoztatásos kkv-k. Persze kivétel nélkül mindnyájuknak nagyon szimpatikus lennék és szívesen dolgoznának velem, nagy kár, hogy ez nem kölcsönös.
A tisztességes munkakörülményeket cégek persze mindig időt kérnek, mert sok a jelentkező és másokat is meghallgatnak (ha nagy a merítés, valamiért még a mezei eladói munkáknál sincs esélyem, hiába az 5+ év tapasztalat). Aztán persze vagy felszívódnak interjú után vagy elutasítanak.
Mit rontok el? Az esetek zömében olyan állásokra pályázok, ahol a feltételek 70-100%-ának megfelelek, de még teljes egyezés esetén is kaptam már elutasítást.
Interjún igyekszem udvarias, pozitív és érdeklődő lenni, sokat kérdezek, nem szidom az előző munkahelyemet, mégsem tudom megnyerni a jobb körülményeket kínáló munkáltatók szimpátiáját, még ágazaton belül sem.
Megbecsülnék egy olyan helyet, ahol emberi munkarendben dolgozhatnék, tisztességes körülmények között, de sajnos esélyt sem kapok arra, hogy ilyen helyen bizonyíthassak.
Ám sajnos valamiért csak a rabszolgatartóknak és a maffiózóknak kellek.
Hogy lehetne ebből kitörni? A továbbtanulás értelemszerűen tervben van, de addig is miből éljek meg?

Az a gond, Kérdező, hogy te nem bírod a kritikát. Van egy érettségid, és azon kívül belefogtál ebbe-abba életed során, de végső soron nincs semmilyen végzettséged vagy tudásod, amit fel tudnál mutatni. A munkaerőpiacon így hatalmas hátrányban vagy,mert simán leköröz bárki, akinek van valamilyen végzettsége/szakmája. Az, hogy te belekezdtél ilyen-olyan tanulmányokba, eredmény nélkül, kb annyit jelent: ez a jelentkező semmit nem csinál végig, megbízhatatlan. Csak épp ha ezt valaki leírja neked, akkor megsértődsz.
Lehet itt ábrándozni, hogy te külföldre mennél, meg rajztanár akarsz lenni, meg tűzoltó, katona és vadakat terelő juhász - de nem fogadod el, hogy egyelőre ezek közül egyikre sem vagy alkalmas. Amire felvennének, azt mindenféle kifogással elutasítod (mert lehet, hogy hibáznál? WTF??? Az nem hibázik, aki nem dolgozik, ugyebár... ). Így mégis milyen tanácsot vársz?
Azt már többen leírták, hogy a stílusod alighanem az útjában áll annak, hogy foglalkoztassanak valami normálisabb helyen, lehet hogy ezen azért mégis el kellene gondolkodnod.
Az emberi gonoszság határtalan.
Az, hogy kivétel nélkül csupa rosszat írtok rólam, az nem kritika, hanem ócsárlás, fikázás, becsmérlés...
A kritika ugyanis építő jellegű és pozitív visszajelzést is tartalmaz, nem csak negatívat.
Ti meg gyakorlatilag semmi jót nem írtatok rólam. Szerintetek én egy égetnivaló szörnyeteg vagyok, akinek megszületnie is kár volt és semmilyen jó tulajdonsága nincs? Most komolyan ezt szűrtétek le mindabból, amit írtam?
Én egyelőre "csak" egy bejelentett, egyműszakos munkahelyet szeretnék érettségivel. Ez tényleg ekkora bűn?
Ha tudnátok hány embernek van remek, akár irodai munkahelye, csupán egy érettségivel! Én egyelőre a bolti munkával is tökéletesen megelégednék, ha már abban van tapasztalatom.
Természetesen nem szeretnék itt megállni (gondolom ez is elítélendő, hogy van bennem tanulási vágy), de több műszakos munkarend mellett soha nem lesz belőlem senki. Eddig se lett és ha nem tudom magam rendesen kialudni az embertelen, össze-vissza beosztás miatt, akkor hogy maradjon energiám tanulni? Éveket húztam le így, testileg-lelkileg kifacsart, úgyhogy ebből többet nem kérek!
Mostanság gyakran az ágyból kikelni nincs kedvem, annyira demotivált és enervált vagyok, gyakran öngyilkosságon gondolkodom. A sikertelenen interjúk/visszautasítások után egy-egy gyengébb pillanatomban ököllel verem a fejemet, véresre karmolom a saját karomat. Mindezt azért, mert tudom, hogy mocskosul elszúrtam az eddigi életemet, szégyellem, hogy semmit nem tudok felmutatni és elképesztően frusztrál, hogy akárhányszor ki szeretnék törni, mindig falakba ütközök. Gyűlölöm saját magamat a tehetetlenségem és életképtelenségem miatt.
Erre nem elég, hogy a saját önsorsrontó gondolataimmal meg kell küzdenem, de még a normális munkáltatók is rendre elutasítanak, ráadásul, amikor ide esz a fene tanácsot kérni és még itt is ekéznek olyan emberek, akik nem is ismernek. Fasza!
Továbbá azt is megkapom, hogy nincs bennem alázat...
Jó tanuló voltam 4.5-ös átlaggal, több mint öt évet lehúztam már a kereskedelemben, becsületes, dolgos munkával, legalább ennyit jártam felsőoktatásba, de szerintetek nem érek semmit...
Mi a baj a stílusommal? Nem vagyok bunkó, igyekszem udvariasan cseverészni a HR-essel, bókolni, mindent megköszönök, akár több ízben is, kérdezek, érdeklődöm. Micsoda tirpák modor, ugye? A neurodiverz agyam szabályosan vért izzad, annyira belefeszül, hogy eljátsszam a "normális, boldog, kiegyensúlyozott" egyént, aki sosem voltam, s egyúttal megfeleljen a neurotipikusok kimondatlan elvárásainak és íratlan szabályainak. Mindezt miért? Hogy utána kukázzanak, akár holmi használt, taknyos zsebkendőt.
Mi iránt kellene, hogy legyen bennem alázat? Azon munkáltatók iránt, akik arra sem képesek, hogy tisztességgel bejelentsenek? Inkább adnának, teszem azt nettó 250.000 Ft-ot, de az legyen teljesen jogtiszta, semmint 350.000-et kézbe, papíron bruttó 180.000-ért bejelentve.
Most komolyan velem van a gond, amiért ezen munkáltatókat egytől-egyig mélységesen megvetem és bűnözőnek nézem? Mert jogi szempontból igenis bűnözők, hiszen adót csalnak, az ilyen pedig ott használ ki és ott vág át, ahol tud.
Én annyiban különb vagyok ezeknél, hogy nekem legalább van erkölcsi tartásom és morális értékrendem, amihez tartom is magam. Ha ti ezért engem sz@r alaknak tartotok, ám legyen.
Végül is az emberi társadalom voltaképp egy bűnözők által irányított erkölcsi fertő és az emberek zöme ebben örömmel dagonyázik. Én pedig ennek nem kívánok a része lenni.
Az meg, hogy trollnak néztek, amiért bolti eladói tapasztalattal szintén bolti eladói - ámde ezúttal egyműszakos munkát keresek, viccnek is rossz.
Egyelőre nem az előrelépés a cél, csupán ágazaton belüli kedvezőbb munkakörülmények.
Szeretnék lehetőségeimhez mérten egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb munkahelyen dolgozni, mert teljesen rottyon vagyok idegileg és nehezen viselem a stresszt.
Nem üzletvezetőnek meg áruházigazgatónak jelentkezek, hanem egyszerű, mezei alkalmazottnak.
Most komolyan hiú ábrándokat kergetek, azzal, hogy beadom a jelentkezésemet, teszem azt, egy játékboltba, könyvesboltba vagy drogériába? Kasszázni tudok, árut tölteni is, a fizikai munka nem okoz gondot, költözési hajlandóságom is van, szívesen segítek a vásárlóknak terméket ajánlani, tanácsot adni.
Az érettségi és a többéves kereskedelmi tapasztalat az ilyen állásokra BŐVEN elég kellene, hogy legyen. Ezekkel pedig rendelkezm.

Mondom én, hogy megsértődsz mindenen. Senki nem írt rólad gonosz dolgokat, csak leírtuk, hogy a munkaerőpiacon egyelőre a tanulmányaid, végzettséged és tapasztalatod kevés ahhoz, amit elvársz.
Ha neked a kereskedelemben van tapasztalatod, akkor igen, ott kell keresgélned - de ott meg gyakran nem egyműszakos rendben alkalmazzák a dolgozókat, amit te élből elutasítasz.
Lehet itt mártírkodni meg a válaszolókat utálni, de én a helyedben előbb saját magamban keresném a hibát...

"Mi lehet annak az oka, ha gyakran hívnak interjúra, de végeredményben kizárólag csak mismásolós, trükközős himi-humi cégek akarnak felvenni?"
Sajnos nem tudjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!