Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi lehet annak az oka, ha...

Mi lehet annak az oka, ha gyakran hívnak interjúra, de végeredményben kizárólag csak mismásolós, trükközős himi-humi cégek akarnak felvenni?

Figyelt kérdés

Bejelentett, és ideálisan egyműszakos állást keresek, utóbbitól hajlandó lennék átmenetileg eltekinteni.

Nem érdekel, hogy milyen jellegű munka, bármilyen tisztességes, törvényes munkakörre nyitott lennék, szívesen és könnyen tanulok, mindenre beadom, ami kicsit is szóba jöhet. Az sem zavar, ha minimálbér, mezei érettségivel és eladói tapasztalattal nincsenek nagy igényeim. Mivel túl vagyok jónéhány munkahelyi zaklatáson és bántalmazáson, testileg, de főleg mentálisan teljesen kimerültem, ezért "csupán" rendezett, emberi munkakörülményeket és humánus bánásmódot szeretnék. Minden más mellékes.

Viszonylag sok interjúra eljutok (az előző héten például 10 interjún voltam). Az eredmény ugyanakkor siralmas: kizárólag olyan cégektől kaptam ajánlatot, illetve "próbanap" lehetőséget, amelyek trükköznek a bejelentéssel, tehát szürke foglalkoztatásos kkv-k. Persze kivétel nélkül mindnyájuknak nagyon szimpatikus lennék és szívesen dolgoznának velem, nagy kár, hogy ez nem kölcsönös.

A tisztességes munkakörülményeket cégek persze mindig időt kérnek, mert sok a jelentkező és másokat is meghallgatnak (ha nagy a merítés, valamiért még a mezei eladói munkáknál sincs esélyem, hiába az 5+ év tapasztalat). Aztán persze vagy felszívódnak interjú után vagy elutasítanak.

Mit rontok el? Az esetek zömében olyan állásokra pályázok, ahol a feltételek 70-100%-ának megfelelek, de még teljes egyezés esetén is kaptam már elutasítást.

Interjún igyekszem udvarias, pozitív és érdeklődő lenni, sokat kérdezek, nem szidom az előző munkahelyemet, mégsem tudom megnyerni a jobb körülményeket kínáló munkáltatók szimpátiáját, még ágazaton belül sem.

Megbecsülnék egy olyan helyet, ahol emberi munkarendben dolgozhatnék, tisztességes körülmények között, de sajnos esélyt sem kapok arra, hogy ilyen helyen bizonyíthassak.

Ám sajnos valamiért csak a rabszolgatartóknak és a maffiózóknak kellek.

Hogy lehetne ebből kitörni? A továbbtanulás értelemszerűen tervben van, de addig is miből éljek meg?

ápr. 11. 20:38
1 2 3 4 5 6 7
 21/65 A kérdező kommentje:

Igen. És mivel a szám előrébb jár, mint a gondolataim, gyakran el is szólom magam és olyasmi csúszik ki a számon, ami nem biztos, hogy jó fényt vet rám. Pl. legutóbb olyat mondtam, hogy a korábbi munkahelyeimen főleg a beosztások kapcsán akadtak részemről súrlódások.

Igaz, mindez egy olyan munkahelyen hangzott el, ahol számomra közel ideális lett volna a beosztás (12 órázni kellett volna egyetlen nappali műszakban, heti 3-4 napban), de simán leszűrhették ebből, hogy rugalmatlan/problémás vagyok.

Lényeg, ami lényeg, nem vettek fel, pár napja jött meg az elutasító e-mail. Igaz, a jelek szerint mást sem, mert azóta is fent van az oldalukon hirdetés. Legalább egy hónapja hirdetnek, elgondolkodtató, hogy az állítólagos "rengeteg jelentkező" közül valamiért senki nem volt számukra elég jó.

ápr. 12. 15:21
 22/65 A kérdező kommentje:

A 18-as válaszolónak szólt az "Igen." :'D

Egyébként, ha ők beszélnek, akkor értelemszerűen hallgatok és igyekszem figyelni. De tényleg nagyon sok múlik az interjúztatón is. Van, ahol tényleg azt látom, hogy igyekeznek alaposan, több oldalamról megismerni, esélyt adni nekem, míg máshol egyértelműen arra mennek rá, hogy kiugrasszák a nyulat a bokorból és megtalálják azt az egyetlen nyomós indokot, hogy miért NE vegyenek fel. Sajnos ez utóbbiból van több.

A leggyűlöltebb kérdésem, a "Miért mondott fel az előző munkahelyéről?" Ha másik üzletbe megyek, főleg, ahol szintén több műszak van, egyszerűen nem tudok erre olyan választ adni, amivel pozitívan tudok kijönni a dologból. A fizetést, megbecsülés iránti vágyat nem mondhatom, kollégákkal való konfrontációt pláne nem, a továbbtanulás iránti igényemet meg főleg nem. Kihívásból, fejlődési lehetőségből meg miért lenne több, ha egyszer ugyanaz a pozíció, csak az üzlet neve más. Úgyhogy még ez az opció sem játszik.

Mondjuk ez azért is szomorú, mert így nem a valóban dolgos, becsületes embereket veszik fel, hanem azokat, akik ügyesebben tudnak hazudni, szerepet játszani. Ha interjún mindenki 100%-ig őszinte lenne és önmagát adná, akkor alighanem senkit nem akarnának alkalmazni.

ápr. 12. 15:32
 23/65 anonim ***** válasza:
30%

Nekem most sok(k) ez a szómennyiség, ami ömlik belőled.

Munkáltatóként sem kérnék ebből.

ápr. 12. 15:33
 24/65 anonim ***** válasza:
0%

Kamu ez a kérdés.

Bolti eladói helyre nem interjúztatnak ennyit. Munkaerőhiány van a kereskedelemben, örülnek, ha beesik valaki.

ápr. 12. 15:36
 25/65 A kérdező kommentje:

A munkavégzésemet ez hol befolyásolja?

Ha odaállítanak, teszem azt árut tölteni, kommissiózni, címkézni, vagy bejáratot építeni, akkor csinálom engedelmesen. Ha a kutya nem szól közben hozzám, akkor önszántamból meg sem szólalok, elvagyok a magam kis világában.

Ha meg szaküzletben vagyok, akkor ez akár pozitívum is lehet, ugyanis a vásárlók többsége kifejezetten élvezi, ha figyelnek rá és érdemben foglakoznak a problémájával. Nyilván, ha valaki nem kér segítséget, tanácsot, akkor nem fogok utána loholni és szóval tartani.

ápr. 12. 15:38
 26/65 anonim ***** válasza:
76%
Mondom, hogy sok... Nem érti...
ápr. 12. 15:41
 27/65 A kérdező kommentje:

24-es: Budapesten lehet, ott ugyanis könnyebben dobbant az ember, mert nagyobb a választék. De vidéken hidd el, hogy a tescós munkáért is ölre mennek, annyira nincs munka, pláne nők számára. Vidéken jobbára csak férfi munkák vannak, karbantartókat, hegesztőket meg mérnököket keresnek mindenhová. De ha az embernek nincsnek műszaki ambíciói, mert nem ilyen beállítottságú, akkor mi a fenét csináljon? Haljon éhen?

Én is beadtam kertészetbe, takarítónak, gyártósorra, meg szó szerint mindenre, de amiben semmi tapasztalatom, ott konkrétan szóba sem álltak velem, hiába nem túl nívós maga a meló.

ápr. 12. 15:44
 28/65 anonim ***** válasza:
81%

Akkor az angol nyelvtudásoddal irány külföld!

Oda meg gondolom azért nem mész, mert van 5 macskád..

ápr. 12. 16:12
 29/65 anonim ***** válasza:
40%

#28, inkább azért, mert az angol tudása is legfeljebb középszintű - de lehet, hogy az alatti. Angliába már nem egyszerű kijutni dolgozni, más nyelvet meg nem beszél a kérdező.

De egyébként lehet hogy tényleg az a sok a munkáltatóknak, hogy ennyit dumál a kérdező és meg se hallja, amit mondanak neki.

ápr. 12. 16:19
 30/65 A kérdező kommentje:

Mennék én, nincs senki és semmi, ami visszatartson, a szüleim szerint is ez az egyetlen járható út számomra momentán.

De nőként, épkézláb végzettség és kapcsolatok nélkül nem rizikós ez?

Mi van, ha a közvetítők eladnak (szex)rabszolgának vagy a szervkereskedőknek? Vagy szimplán “csak” lehúznak? Többek között ezért is kellene a munka, hogy félre tudjak tenni kaucióra és fel tudjak költözni Budapestre albérletbe. Ott meg kellene ismerkednem valakivel — akár barátilag, akár párkapcsolati szempontból—, akiben van annyi kalandvágy, hogy kiköltözzön velem, ha más nem, átmenetileg, amíg gyűjtenénk némi pénzt. Egyedül nem merek kimenni. Továbbra is azt vallom, hogy legalább egy szakmát kellene szereznem. A bölcsészettel befürödtem, a marketing FOSZK-kal szintén, az animációval ugyancsak. Több rossz döntést már nem akarok hozni, piacképes szaktudást kellene szereznem, minél előbb.

Sajnos hiába ingyenes az első két szakma, ha a képzések zöme vagy eleve nem indul, vagy, ha mégis, akkor nem találok olyan munkát, amivel össze lehetne egyeztetni a képzést. Sajnos hitelem is van, úgyhogy muszáj, hogy legyen legalább havi 100.000 Ft-nyi bevételem (nem ennyi a hitel, de nyilván valamit enni is kellene, a számlákról nem is beszélve). Részmunkaidős állásokat is néztem, de ha csak megemlítettem, hogy szeretnék majd továbbtanulni, akkor már húzták is ki a nevemet a jelentkezők közül. Újrafelvételiztem egyetemre, hogy be tudjam fejezni az abszolutóriumomat, ha felvesznek, talán diákmunkásként könnyebb lesz rugalmas állást találni.

ápr. 12. 16:31
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!