Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Diplomázni 40 évesen végeredmé...

Diplomázni 40 évesen végeredményben 20 év hátrányból indulás?

Figyelt kérdés

Úgy értem hogy persze a diploma attól diploma, de én ebben a kérdésben az idő tényezőre lennék kíváncsi.

Tehát azért azt mégsem mondhatom, hogy ha én 40 éves koromig érettségivel voltam jelen a munkaerőpiacon, majd 40 évesen lettem mondjuk mérnök akkor az ugyanaz mintha 22 évesen kaptam volna meg ezt a diplomát.

Az idő tényezőt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Persze attól értékes az a diploma, hiszen diplomás bérem és lehetőségeim lesznek (bár ez utóbbiba már beleszólhat az életkor).

2020. dec. 29. 17:11
 1/9 anonim ***** válasza:
60%
igen
2020. dec. 29. 17:17
 2/9 anonim ***** válasza:
87%

Azért sokan diploma előtt is olyan munka körben dolgoztak, ami valamilyen módon csatolható az adott szakhoz.

Teljes pálya váltás esetén pl egy közgazdász diploma mellé nem jelent sokat 20 év építőipari tevékenység.

2020. dec. 29. 17:23
 3/9 anonim ***** válasza:
84%
Túl sok a tényező ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen határozni azt, hogy igen vagy nem. Szituáció függő.
2020. dec. 29. 17:28
 4/9 anonim ***** válasza:
83%
Igen, de 40 évesen még 25 évnyi munka vár rád..
2020. dec. 29. 17:43
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, milyen korábbi tapasztalat és milyen diplomát szerzel hozzá. Ha 20 évig cukrász voltál, majd fogorvos leszel, akkor igen, teljesen onnan indulsz, mint egy 20 éves. (Esetleg a korábbi vevőket kezelheted, de más előnye nincs).

De ha legalább minimálisan is kapcsolódik, akkor már nem a nulláról kell indulni. (Én 33 évesen kezdem, ha mestert is csinálok, akkor majdnem 40 leszek, mire végzek, szóval én látom értelmét.)

2020. dec. 29. 18:08
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha a diplomáddal szeretnél karriert építeni, akkor 20 év hátrányban leszel. Ha "csak a papírért" szerzel diplomát, akkor nem biztos.
2020. dec. 29. 18:58
 7/9 anonim ***** válasza:
64%

Hát az roppant valószínűtlen, hogy valaki 40 évesen elvégez egy mérnök képzést. Orvosi ugyanez. A BME-re jártam gimi után, az teljes embert kíván, baromi nehéz lenne mellette dolgozni. Plusz látom magam körül, hogy a 40-eseknek már elég kevés türelmük van új dolgokat tanulni olyan mélységben, amennyire ott kell. Nyilván nem teljes lehetetlenség, de nagyon fura élethelyzet kellene ahhoz, hogy működjön. No persze most már csak 3 év az alapképzés, ez talán némi könnyítés (az érintett szakokon, nyilván az orvosin nem).

Jogot talán lehet, az van levelezőn is, és könnyebb könyvből tanulni mint a természet/mérnöki tudományokat. De nyilván karrier szempontjából elég komoly hátrány, hogy 40 évesen nulla tapasztalattal indulsz. Pl lehet hogy előbb mész nyugdíjba, mint hogy egy bírói kinevezésig eljuss. De ez nyilván szakmafüggő, pl pénzügyi területen lehetséges ennél gyorsabb előrejutás is.

Van egy csomó álláshirdetés, ami diplomát kér, de igazából a munkához magához nem kell az a tudás, amit a diploma igazol - na ilyenkor pl semmi hátrány nem ér.

De a legvalószínűbb tényleg az, hogy valami olyasmit tanul az ember, amivel már amúgy is foglalkozik (én pl pont ezt csinálom most, 40 évesen). 3 év a képzés, ha szerencsém van a főnököm 6 év múlva nyugdíjba megy, ha megkapom a helyét akkor ugyanazért a munkáért kaphatok kétszer annyit mint most. De ha netán váltok, akkor is több esélyem van jobban fizető helyre. Baromság, de ez van.

Ez egyébként egy ÁJK-s igazgatási szak (levelező), kb mindenki 30 felett van. Vagy váltani akarnak, vagy mélyíteni a szakmai tudásukat. De munka + család mellett elég fárasztó.

2020. dec. 30. 00:39
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy többen is írták már, ez erősen helyzetfüggő. Ha éles a váltás (pékből mérnök), akkor bizony 20 év hátrányt jelent, hiszen pályakezdő leszel. Nincs ezzel semmi baj, csak tudni kell jól tálalni és el kell fogadni, hogy az a 40 éves, akinek már 15-20 év tapasztalata van ugyanolyan mérnökként, sokszorosát keresi annak, amit te fogsz frissen végzettként és sokkal többet is tud. Ezt azért nehezen viseli az ember lelke, de ha átlendül és küzd, akkor nincs gond. Állásinterjún is könnyű ebből egy pozitív képet kialakítani magadról.

7# Veled kevésbé értek egyet. A legtöbb mérnöki szaknak azért van levelező, vagy esti képzése. Ezek jellemzően tele vannak 30 pluszos emberekkel. Nálunk pl. a levelezősöket sokkal kevesebb sallang anyaggal traktálták azokból a tárgyakból, ami nem létfontosságú szakmai szempontból. Ettől függetlenül a keményebb tárgyakból persze együtt vizsgáztuk mindig, így ugyanannyit követeltek tőlük, mint tőlünk nappalisoktól. Lehet hogy munka és család mellett lassabban végez az ember (mondjuk 4 év helyett 5 év alatt), de nagyon sokan végig nyomják és részemről le a kalappal ezek az emberek előtt.

Tavaly végeztem egy 2 éves szakmérnökivel is estin. Ott én voltam a 30 évemmel a legfiatalabb. A legidősebb egy 57 éves hölgy volt. Persze ez már csak "továbbképzés jellegű", nem egy alapképzés, de a tapasztalataim alapján annyi a különbség, hogy nincs annyi sallang, mint alapképzésen. :D

2020. dec. 30. 10:51
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
#7-el én is csak részben értek egyet. Én munka mellett csináltam végig a villamosmérnökit. Nem egyszerű, nagyon nem. Nem is végeztem 7 félév alatt, 1 évet csúsztam, az államvizsgát meg 2 félévet toltam. De sokan megcsinálják, még 30-40 fölött is, családos emberek. A követelmény pedig nagyrészt ugyan az mint nappalin, volt olyan "fő" tantárgy ahol aláíráspótlás gyanánt beültettek a nappali vizsgázókhoz ugyan arra a feladatsorra. Nem minden munkával lehet összeegyeztetni, nekem kettőször kellett váltani a bő 4 év alatt, mire találtam olyan munkát ami mellett tudok haladni a képzéssel is. És itt nem feltétlenül a rugalmasságra gondolok, hanem a szakmából adódó munkaórák számára (beüzemelések), ami a szezon miatt főleg a vizsgaidőszakban tett keresztbe. Mindezektől függetlenül egyáltalán nem lehetetlen teljesíteni, munka és család mellett sem. Minden hozzáállás és egyéb körülmények kérdése. Ha meg akarod csinálni, van hogy változtatni kell az egyéb körülményeken. De igazából ez is a hozzáálláshoz tartozik.
2020. dec. 30. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!