Mi lehet annak az oka, ha gyakran hívnak interjúra, de végeredményben kizárólag csak mismásolós, trükközős himi-humi cégek akarnak felvenni?
Bejelentett, és ideálisan egyműszakos állást keresek, utóbbitól hajlandó lennék átmenetileg eltekinteni.
Nem érdekel, hogy milyen jellegű munka, bármilyen tisztességes, törvényes munkakörre nyitott lennék, szívesen és könnyen tanulok, mindenre beadom, ami kicsit is szóba jöhet. Az sem zavar, ha minimálbér, mezei érettségivel és eladói tapasztalattal nincsenek nagy igényeim. Mivel túl vagyok jónéhány munkahelyi zaklatáson és bántalmazáson, testileg, de főleg mentálisan teljesen kimerültem, ezért "csupán" rendezett, emberi munkakörülményeket és humánus bánásmódot szeretnék. Minden más mellékes.
Viszonylag sok interjúra eljutok (az előző héten például 10 interjún voltam). Az eredmény ugyanakkor siralmas: kizárólag olyan cégektől kaptam ajánlatot, illetve "próbanap" lehetőséget, amelyek trükköznek a bejelentéssel, tehát szürke foglalkoztatásos kkv-k. Persze kivétel nélkül mindnyájuknak nagyon szimpatikus lennék és szívesen dolgoznának velem, nagy kár, hogy ez nem kölcsönös.
A tisztességes munkakörülményeket cégek persze mindig időt kérnek, mert sok a jelentkező és másokat is meghallgatnak (ha nagy a merítés, valamiért még a mezei eladói munkáknál sincs esélyem, hiába az 5+ év tapasztalat). Aztán persze vagy felszívódnak interjú után vagy elutasítanak.
Mit rontok el? Az esetek zömében olyan állásokra pályázok, ahol a feltételek 70-100%-ának megfelelek, de még teljes egyezés esetén is kaptam már elutasítást.
Interjún igyekszem udvarias, pozitív és érdeklődő lenni, sokat kérdezek, nem szidom az előző munkahelyemet, mégsem tudom megnyerni a jobb körülményeket kínáló munkáltatók szimpátiáját, még ágazaton belül sem.
Megbecsülnék egy olyan helyet, ahol emberi munkarendben dolgozhatnék, tisztességes körülmények között, de sajnos esélyt sem kapok arra, hogy ilyen helyen bizonyíthassak.
Ám sajnos valamiért csak a rabszolgatartóknak és a maffiózóknak kellek.
Hogy lehetne ebből kitörni? A továbbtanulás értelemszerűen tervben van, de addig is miből éljek meg?

Adtunk alternatívákat: kérdeztem akarsz-e kiadványszerkesztéssel foglalkozni, semmi válasz, javasoltam a rajztanárit pedagógiai továbbképzéssel, ahelyett, hogy nekiugrottál volna a meghirdetett tanári állások felkutatásának, nekiállsz veszekedni a hozzászólókkal.
Nem keresel te semmilyen állást, csak trollkodsz! 🤣
Látszik, hogy a felét nem olvassátok el annak, amit leírok, mert rendszeresen félinformációkra reflektáltok. Én világéletemben színötös voltam magyarból, úgyhogy egészen biztosan nem az én fogalmazásmódommal van a gond. Persze érthető, ha nem akartok több bekezdésnyi lamentálciókat meg kisregényeket olvasni, de akkor meg minek kommenteltek? Ki a fene kötelez rá? Nyugodtan tovább lehet görgetni, ha már nem tudtok érdemben hozzászólni. Hiába van itt, több, mint 50 hozzászólás, egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány hasznos visszajelzést vagy tanácsot kaptam.
Ebből is látszik, hogy valamennyien rosszindulatúak vagytok, erre élvezkedtek, hogy egy sérült lelkű, amúgy is a földön fekvő emberbe belerúgtok még egyet. Végül is nem csalódtam, mert ez afféle "hungarikum", de attól még elszomorít. Idetér az ember némi jótanácsért, és gyakorlatilag nonstop kárörvendő fröcsögést és földbe döngölést kap helyette.
Jó, hogy azt nem mondjátok, hogy ássam el magam, mert úgyis csak egy értéktelen gyökér vagyok, egy selejtes bolond, akit soha nem fog senki emberszámba venni vagy tisztességes munkahelyen alkalmazni, az ilyenért meg nem kár, hadd hulljon a férgese. Gyakorlatilag burkolt módon ezt kommunikáljátok felém (megint csak tisztelet a kivételnek).
Mindenesetre válaszoltam, hogy szeretnék kiadványszerkesztéssel foglalkozni, de az AI-nak köszönhetően gyakorlatilag halott a szakma. Vagy ha most még éppen nem az, akkor 1-2 éven belül az lesz.
Nincs meg a diplomám, csak nyelvszakos abszolutóriumom van.
Diploma nélkül esélytelen tanári állásra pályázni, nem is értem, hogy gondoltad. Írtam is, hogy érdekel a lehetőség, szívesen tanítanék, de a tanári szak elvégzése nélkül felejtős. Első körben a nyelvszakos diplomát kellene megcsinálni, ha már így a finishben feladtam, hogy legalább a papír meglegyen róla, ne minősüljön teljesen elfecsérelt időnek.

Elmondtam világosan, hogy pedagógushiány van.
Jelentkezz tanárnak és majd az oktatási intézmény beiskoláz téged pedagógus szakra az egyetemre. Nem érted?
A másik lehetőség, hogy nyavalygás helyett menj el a munkaügyi központba, lehet, hogy fizetik valami 1-2 éves, felnőttképzős tanfolyamodat.
Harmadik lehetőség diákhitellel ugyanez, vagy egyetem.
Van még kérdésed?

Ja, és kérdező: egyáltalán nem ekéztelek végig, sőt, kimondottan pozitívan és konstruktívan álltam a problémádhoz az elején. De te csak és kizárólag kifogásokat sorolsz, meg se hallod, el se olvasod a más fajta válaszokat, nem reagálsz rájuk. Ezek után mégis milyen jóindulatra számítasz még???
És továbbra is tartom: NEM vagy pedagógusnak való, a gyerekek seperc alatt kicsinálnának.

53: Holnap próbanapozom, kedden majd sort kerítek rá. Igaz, itt helyben max. ilyen CNC forgácsoló, esztergályos, demencia-gondozó, bolti eladó meg takarító képzést indít a munkaügyi központ, de hátha akad valami számomra optimális is. Tavaly például indítottak raktáros-targoncás tanfolyamot, már bánom, hogy anno nem éltem a lehetőséggel. Pedig a tájékoztatóra el is mentem.
54. Újfent felteszem a kérdést: Ha oda nem, akkor mire jelentkezzek?
Én nem vagyok rosszindulatú, sosem bántanék egyetlen gyereket sem, sosem törném le senki önbizalmát. Velem már megtették, éppen ezért tudom, milyen pocsék és megsemmisítő érzés. Engem mondjuk a legtöbb tanár szerencsére kedvelt, de így akadt 1-2 aki imádta, ha megalázhat. Mégis a pályán volt ő is, pedig finoman szólva nem volt az illető pedagógusnak való. Én ilyet sose tennék. Érdekes, hogy eddig nekem vagy javasolták a tanári pályát, vagy kifejezetten ellenjavallták. Mondjuk, ha a depresszióból sikerül kilábalnom, akkor én a magam részéről látok benne potenciált.
Szóval, ha oda nem, akkor hová menjek? Hallgatom a javaslatodat…
Konkrétan melyik “kifogásom” nem volt valid ellenérv?
Ráadásul a nyilvánvaló troll-kommenteket leszámítva valamennyi javaslatra reagáltam.
Mi az az építő jellegű javaslat, amit nem hallottam meg?
Például az, hogy fogadjam el a szürke foglalkoztatásos melót átmenetileg?
És ha táppénzre kell menni? És ha véletlenül anyagi kárt okozok a nagykernél, aki amúgy felvett volna, (gondolom mivel épeszű embert nem talált, aki bevállalná), mert 300 zsugor cukor helyett 200-at ütök csak fel? Azért ez nem a Lidl kassza, ahol a nénike két kiflijét véletlenül rosszul pötyögöm be. Én ekkora anyagi felelősséget nem vagyok hajlandó vállalni a szürke foglalkoztatásos kis kkv-nál, ahol semmi nincs rendesen lepapírozva, szabályzatba foglalva. A végén könnyen lehet, hogy nem keresek, hanem egyenese mínuszba jönnék ki egy ilyen helyen.
Na, az, hogy a gyerekek kicsinálnának, az végre egy valid érv, lehet, hogy van is benne valami, ezt aláírom. Bár szerintem ez is tanulható, illetve fejleszthető.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!