Mit csináljak, ha idegesít, hogy más többet keres, mint mi?
Annyira mi sem keresünk rosszul a férjemmel, 900e (+ bónuszok évente többször) kb ketten, én 500e nettót, a férjem 400e körül.
De csomó ismerősöm jobban keres nálunk, az összes barátnőmnek eskü IT-s férje van szinte mindnek, programozók, meg külföldi cégnek dolgoznak ki itthonról. Most az egyik másik barátnőm is elhencegett ma, hogy talált új munkahelyet bruttó 900 ezerért. Nem akarok irigykedni másokra, de mégis így vagyok vele. Mi is tanultunk világ életünkben, de munka mellett én is és a férjem is, nyilván nem tudtunk orvosira meg ilyenekre járni, mert el kellett magunkat tartani 16 éves korunktól. Egyszerűen folyton csak az jut eszembe, hogy mi miért nem találunk jobbat? Amúgy nyugis és rugalmas munkánk van mindkettőnknek, nyilván az is szempont. Titeket nem idegesít ez ha mások körülöttetek ennyire jobban keresnek?
"Megsúgom, ha boldog boldogtalan IT irányba orientálódik, már nem lesz az és ott sem lesznek kiemelkedő bérek."
A logika ezt diktálná, de ez bizony nincs így, hiszen már nagyom régóta boldog-boldogtalan IT-ra képzi át magát, aztán a bérek valahogy mégsem csökkennek. Méghozzá azért, mert nagyon kevesen alkalmasak arra, hogy jó IT szakemberek legyenek, hiába szeretnének nagyon, sosem lesznek azok.
Nekem is van egy rossz hírem, a gazdaság úgy működik, hogy minden hiányszakma balanszba kerül. Ha te ezt így kijelented "hogy ez sosem fog bekövetkezni" nagyon rosszul látod és rézékeled a dolgokat magad körül, vagy csak nagyon fiatal vagy.
Ugyan ez zajlott le a mérnöki munkakörökben az elmúlt 40 évben. A 80-as években alig volt gépész, villamos mérnöki tudással rendelkező szakember. Az igények a 90-as évek végén és a 90-es években szép lassan előálltak, egy komplexebb irányítástechnikát és egyre precízebb megmunkálást igénylő alkalmazások terjedtek minden iparban. A 90-es években egy villamosmérnök 4-5x annyit keresett mint egy villanyszerelő. Valahol a 2000-es években a jövedelmek reálértékének növekedése megállt, majd a 2010-es évekre konkrétan csökkenni kezdett. Mára ott vagyunk hogy a két szakmának a jövedelmeket vizsgálva van metszete. :D
Az IT-t is eléri. Az igények nőnek, mert most egy intervallum közepén vagyunk, evidens hogy nőnek. Nem most lesz az IT-s reálbérek balanszba kerülése, hanem 20 év múlva. De a 2030-as évek elején már érezni fogjuk. Én örülnék neki a legjobban ha nem így lenne :D mivel én is ebben dolgozom, de a világ nem így működik.
Aki meg azt állítja hogy nem így lesz, az saját magát is becsapja. Egyrészt nem tudnak a végtelenségig növekedni a bérek, másrészt ez egy nagyon, nagyon sok paraméteres történet, az hogy te a saját mikrokörnyezetedben nem látod ennek a végét, a saját korlátaidat jelenti.
Ha meg visszajön a feudalizmus (nagyon arra tendálunk globális szinten), feldu_hatjuk az IT-s tapasztalatunkat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!