Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Egy bölcsész diploma a munkaer...

Egy bölcsész diploma a munkaerőpiacon csak papírnehezeknek jó ugye?

Figyelt kérdés
2022. márc. 29. 14:21
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim ***** válasza:
20%

Ventris, aki megfejtette az ógörög lineáris B írást pedig építész volt és azzal kereste a kenyerét, csak hobbiként volt bölcsész. Azaz felesleges erre elhasználni az állami féléveket, mert hobbiként is be lehet futni vele.

Egyébként meg továbbra is csak elszigetelt ritka esetekre hivatkoztok. El sem olvastátok, amit írtam fentebb.

Ennyi erővel a szerencsejáték is jó és megéri játszani meg nyelőgépezni, hisz xy nyert vele egyszer sok pénzt.

Nem értitek meg mire gondolok amikor azt írom, hogy az átlag mihez kezd vele meg, hogy mit jelent az, hogy munkaerő piaci kereslet.

2022. ápr. 22. 13:36
 52/64 anonim ***** válasza:
44%

Most ezt elképzelem hogy odaállítasz egy történeti múzeumba hogy cső itt akarok dógozni, végzettségem nincs de eskü elolvastam pár könyvet a régészetről hobbiból. :D

Mi elszigetelt azon, hogy MINDEN szaktársam, MINDEN kollégám ÉS azon kívül még egy csomó ismerősöm normális bért keres bölcsészdiplomával? :D

Fogadjátok el hogy nem csak a mekiben lehet vele dolgozni, nem tudom ez miért ennyire fájdalmas és miért kell foggal-körömmel ragaszkodni az ellenkezőjéhez. :D

2022. ápr. 22. 13:39
 53/64 anonim ***** válasza:
20%

Talán mert senkinek nem az az álma, hogy garantált bérminimumért koponyákat poroljon egy pincében.

Mert nekem is vannak történész/régész ismerőseim és ők is mondták, hogy a múzeumokban vagy hasonló helyeken szinte mindig garantált bérminimumot adnak. Szóval másokat etethettek ezekkel a szövegekkel, de én úgy, hogy bölcsészkarra jártam és láttam mi a valóság, nem tudok bedőlni az ilyesmiknek.

2022. ápr. 22. 14:10
 54/64 anonim ***** válasza:
56%

Amúgy az megvan, hogy arról volt szó hpgy KÜLFÖLDÖN állítólag nem lehet elhelyezkedni bölcsészként, és én eredetileg erre írtam hogy egy régész végzettségű ismerősöm kiment KÜLFÖLDRE és simán kapott jól fizető munkát? :D

Nálunk mondjuk nem bérminimumot kapnak a régészek amúgy se, de az eredeti téma az volt hogy a bölcsész nem lehet szakember tehát lehetetlen külföldön munkát kapnia...

2022. ápr. 22. 14:17
 55/64 anonim ***** válasza:
25%

Bölcsészként én is elhelyezkedtem külföldön.

Ez így ilyen formában rám is igaz.

Csak annyit azért hozzátennék, hogy amiben elhelyezkedtem jó fizetésért, annak semmi köze a bölcsészethez.

De én is verhetném a mellemet, hogy "bölcsész egyetemre jártam és most bezzeg külföldön dolgozok jó fizetésért".

Csak nem látom sok értelmét annak, hogy megtévesszek és félrevezessek másokat. Mert lehet, hogy valaki a mechatronika és az afrikanisztika között vacilál, és az ilyen kamuzások miatt elhiszi, hogy komoly esélyei lehetnek ilyen bölcsész diplomákkal és tényleg jelentkezik valami sztáregyetem hangzatos büfészakjába és utána jön majd csak a pofáraesés. De akkor már késő lesz mechatronikára menni, mert már az állami félévek elfogytak...

Olvasd el a #16 válaszom.

2022. ápr. 22. 16:42
 56/64 anonim ***** válasza:
47%
De az állami féléveket vissza kell fizetni a fizuból, nem? Márminthogy meghatározott ideig az országban kell dolgozni.
2022. ápr. 22. 16:45
 57/64 anonim ***** válasza:
66%

Aki kicsit is utánanéz, az látja hogy mérnökként többet lehet keresni mint kb. bármilyen bölcsész-jellegű pozícióban. Ettől még az nem igaz hogy nem lehet vele elhelyezkedni, meg csak bérminimum van és a többi...

2022. ápr. 22. 16:45
 58/64 anonim ***** válasza:
53%

#43: Az szerintem is nagyon túlzás, hogy tízezerből egy ilyen van. Aki milliomos vagy milliárdos lesz, az tényleg 10 ezerből 1, de ez nem csak bölcsészdiploma esetében érvényes :D

A BTK-n végzettek többsége, azért ha nem is keresi hülyére magát, de meg tud élni egy sok esetben nyugis irodai munkából, míg a nehéz fizikai dolgozók lehet, hogy sokkal többet keresnek, de akár bele is rokkannak egy idő után.

Még valami, amire szerintem fontos felhívni a figyelmet: ma már annyi lehetőség van a tanulásra, és hangsúlyozzák is mindenhol a több lábon állást, hogy lehet, hogy valakinek van egy bölcsész alapdiplomája, de aztán elvégez egy ráépülő tök mást képzést, amivel aztán piacképesebb tudása lesz.

Nagyon sok szakirányú 1-2 éves továbbképzést bármilyen alapdiplomával el lehet végezni, és ezek nem diplomát adnak, csak oklevelet, tehát diploma-kiegészítők. Így az ember gyakorlatilag bölcsész diplomás marad, de más végzettsége is lesz. Viszont vannak nem BTK-s mesterszakok is, ahová elfogadják a BTK-s alapdiplomát.

Sok volt BTK-s elmegy marketing, projektmenedzsment, HR, stb. irányba, és szerintem általában megállják a helyüket.

Ma már nem (feltétlenül) az a lényeg, hogy kinek, milyen alapdiplomája van, mert nagyon sokan több diplomát is szereznek. Akinek meg csak bölcsész alapdiplomája van, azt is nyelvtudással, rátermettséggel, szakmai gyakorlattal a háta mögött, felveheti egy - általában SSC vagy multicég -, ahol beletanulhat szakmai(bb) dolgokba is, és 5-10 év múlva úgyis már csak a szakmai tapasztalatát fogják nézni. Már bocsi, de le sem fogják sz*rni, hogy eredetileg bölcsészdiplomásként kezdte.

Bölcsészdiplomával annyiból nehezebb, hogy többet kell beletenni, nem elég annyi, hogy lediplomázol, és már kapkodnak is érted, mint pl. mérnökként vagy informatikusként. Az elején sokkal többet kell bizonyítanod, mert "tucat diplomád" van, és nagy a verseny 1-1 állásra. De az nagyon túlzás, hogy a többség nem tud vele semmit sem kezdeni.

Pár hiányszakmát leszámítva pedig minden szektorban nagy a verseny, mert egyre több a diplomás. Ez nem a bölcsészdiplomákhoz kapcsolódó sajátosság.

És egy megszerzett tudás akkor is lehet értékes, ha nem közvetlenül azt fogod később hasznosítani, felhoztad pl. az egyiptológiát. Az ember képességeket/készségeket is tanul az egyetemen, bármilyen szakon is van, amiket később kamatoztatni tud.

2022. ápr. 22. 18:32
 59/64 anonim ***** válasza:
41%
57es ez biztos igaz? Unokatesóm építőmérnök és kevesebbet keres, mint az imserősöm, aki angol tanár (bölcsész) az egyetemen. + külön tanítványok. Szóval csak óvatosan a kijelentésekkel.
2022. ápr. 22. 18:32
 60/64 anonim ***** válasza:
20%
Lehetsz vele hazájukat támadó, feljelentgető Soros ügynök is. Az jól fizet, csak gerinced ne legyen, mert ezt csak gerinctelenül lehet csinálni.
2022. ápr. 29. 12:07
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!