Miért akkor probléma, terhességgel "megúszni" a leépítést?
Engem pár hónapja megpróbáltak leépíteni.
A barátnőm Hr-en dolgozik és ő súgta hónapokkal a hivatalos bejelentés előtt,hogy leépítés lesz.
Nemzetközi cégről van szó, én pénzügyön dolgoztam, a magyarországi leányvállalat mérlege valóban gyengült a pandémia miatt, de nem jelentősen.Nem indokolta a leépítést.Inkább az anyavállalatnál voltak gondok.
Én voltam ott a legrövidebb ideje, plusz nekem kellett volna a legkevesebb végkielégítést adni.
Én a bejelentés előtt 1 héttel bejelentettem,hogy terhes vagyok, pont letelt a 12 hét is.
Igazából terveztük is a babát, csak most pont jól sikerült az időzítés.
Próbáltak megvesztegetni,hogy kapok azonnali prémiumot, ha felmondok.Nem túl sok pénzt, az anyasági támogatásokkal még mindig jobban jártam.
Diplomás nő vagyok, engem ne nézzenek hülyének.Elterveztem,hogy attól a cégtől megyek anyaságira és így is lett.Most fogok még egy diplomát letenni anyasági alatt.
Visszamenni viszont nem fogok oda, csak ha lecserélik a buta,megalkuvó vezetést.
Sokan sajnos nem értik meg, hogy a munkahelyük az nem egy lifetime szeretetszolgálat. Ahogy azt sem te döntöd el, hogy mikor szükséges egy leépítés, vagy hogy az melyik site-on, melyik pozikat érintse. Te ugyanúgy egy emberi erőforrás vagy mint egy összeszerelő operátor (ő legalább termel).
Te mezei pénzügyesként kizárt hogy beleláss abba, hogy mi indokoljon egy 5%-os leépítést. Ha mégis látod ezeket akkor meg szarul végzed a munkádat. Nagyon erősen szükségtelennek kell lenned ahhoz, hogy 95%-át megtartsák az embereknek, téged meg pont ne. Gondolom pénzügyesként ezt vágod azért.
Mellesleg pont ettől a fajta divatos magatartástól hányok. Te elmész elleni ezért a te helyed meg kell maradjon, inkább rúgjanak ki mást. Majd ha lejárt az ellő pótlék dobbantasz. Parádés
Ne csodálkozz, hogy minden épeszű vezető kerüli a kismamákat.
Ennyi hülyét egy rakáson itt...
Természetesen jól csináltad, hogy nem fogadtad el a megvesztegetést. Amúgy meg mindent teljesen törvényesen csináltál, nem tudom egyeseknek itt mi bajuk? Már az is baj, hogy a törvény védi a várandóst?
De ha másik kérdésben valaki várandósan keres új munkát akkor meg az a bajotok. Egyeseknek semmi se jó, csak kötözködni járnak ide.
Amúgy a 12 hét miért lényeges? Tök mindegy, ha orvos megállapította 6 hetesen hogy ver a szíve akkor az egy élő terhesség, jár a védelem.
19.
Ostobaságokról írsz.
A vállalat magyarországi telephelye nem érezte meg annyira a covidot, mint az anyavállalaté.Onnan jött az ukáz,hogy "ha nekünk rossz, legyen nektek is az", ott nagyobb leépítések voltak.
Ebben a kérdésben a legtöbben csak a munkaadók szemével látják a dolgot.Pont az ilyen szemlélet miatt akarnak több helyen női kvótát bevezetni, amit személy szerint én ellenzek, de értem, miért akarják.
Az,hogy a nők jól érezzék magukat, merjenek gyereket vállalni, az igenis fontos.A cégek hosszútávú érdeke kellene,hogy legyen.
A baba pedig tervezett volt, az időzítés pedig a szerencsén múlott.
Tipikus magyar hozzáállás. Ezért van kevés gyerek. Amúgy meg nem a munkaadó fizeti a GYED-et, GYES-t. Neki max. annyi hátránya van ebből, hogy kiesik egy munkavállaló, akit pótolni kell. De most már csak az sem kötelező, hogy visszavegyék. Annyi, ami védi a kismamát, hogy a terhesség bejelentése után nem lehet kirúgni. Amíg el nem megy szülni.
Amúgy meg ezer ellenpéldát tudnék mondani, hogy a cégek milyen rohadékok a nőkkel.
Pl. ha valaki lombikprogramon van, akkor ugyanúgy védett, mint egy terhes nő. Sógornőmet ki akarták rúgni, de felhívta erre a munkaadó figyelmét. Erre a lombik után beállították dobozokat pakolni. Bár ebben sem látom a logikát, akkor majd az 5. lombik után is a nyakukon marad, jobban jártak volna, ha az első sikerül.
Ne ám még őket kelljen sajnálni!
Logikát meg ne keress a viselkedésükben.
Engem pl. nem vettek vissza GYES után. Pedig mindent korrektül csináltam, időben szóltam. Eredetileg azt mondták nincs munka félállásban tudnak visszavenni. Még ebbe is belementem. Aztán közölték, hogy nem, leépítés van, nem vesznek vissza. Mondtam, akkor perre megyek. Erre megadták a max. végkielégítést, amit perrel el tudtam volna nyerni. Oké, nem perelek, minek? Azt úgysem tudom elérni perrel, hogy mosolyogva együtt dolgozzunk. Kirúgásom után 2 hónappal már hirdették a helyemet. Most őszintén, ez pénzügyileg mennyire volt észszerű? Ha csak félállásba vett volna fel, akkor is olcsóbb lett volna az két hónapig, mint a végkielégítés.
(Tudom mit fogtok írni, hogy szarul dolgoztam, és azért rúgtak ki. De nem tudhatta a főnök, hogy hogyan dolgoztam, mivel teljesen lecserélődött a vezetőség, miután elmentem szülni. Szóval nem ez volt az ok. Egyszerűen értelmetlen pillanatnyi döntéseket hoznak, amit már következő héten felülírnak.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!