Mennyi pénzből lehet albérletben megélni?
Egész életem során türelmes voltam, kezdem elveszteni a türelmem. Sok mérnök ismerősöm 4-5+ év tapasztalattal még kevesebbet keres mint én.
Ráadásul fizuemelés nagyon nem követi az árak növekedését. Egyre többet kell költeni az alapvető dolgokra.
Oké hogy nőni fog a fizum 50-100- max 200 ezer ft-al hosszú évek múlva, de addig vegetáljak a családdal?
(Jó ez a gyakori, ingyen pszichológus, kibeszélhetem a gondjaim :D.)
#55 sajnos túlképzés lett mérnökökből, emiatt nagyon lement a színvonal. Ami még rosszabb, hogy hiába vagy szorgalmas és jó a szakmában, nagyon nehéz kitűnni a birka tömegből, mert a feladatok fel vannak darabolva, hogy ha felmondasz felvesznek egy mssikat az utcáról, és betanítjâk 1 év alatt. A szaktudás viszont nem létező fogalom: bárhova váltasz, neked is 1 éves betanulás jön, ezért béralkunál nem tudsz magasat kialkudni, szinte olyan vagy mint egy kezdő.
Ezt tetézi az autóipar bedőlése, köszönhetően a jârványnak és az EU széndioxid kvótáknak, ami miatt rengeteg mérnök kerül a munkaerőpiacra, mert megszűnik az állása.
Sajnos egész Európában nehéz a helyzet, most Németországban sem könnyű.
Én átképeztem magam informatikusra, de ez 2 êvembe telt - addig nem volt semmi bevételem -, és hatalmas mázlim volt hogy meg tudtam szerezni egy junior pozíciót, mert itt is csak a senior emberekért megy a harc. Úgy érzem informatikusból is túlképzés van, de itt legalább honorálják habjó vagy a szakmában.
Hát én a saját példám írom le Pesten:
- nekem 170 az albi rezsivel
- még olyan 25-30 a további dolgok: mint kondi (aycm - 13k, szóval annyira nem drága és sokmindenre használhatom, viszont attól függően kapja az ember, hogy hol dolgozik), bérlet, más előfizetések.
- e mellé költök még olyan havi 150 körül ebédre, szórakozásra, bevásárlásra + ha valamit vennem kell vagy elutazok kisebb távokra.
Ez most oylan 350 körül van és erre mondom hogy kényelmes. (és ez autó nélkül mert az nincs)
------ Itt jön egy vonal, mert az elsó rész már csak nyaralás/nagyobb kiadások/befektetések lesznek.
-E mellett 50-et rakok most még félre olyan dolgokra mint nyaralás.
-plussz 15k megy magánnyugdíjba. (és a cég is ad még 15k-t mellé)
-És 100-150k-t rakok még félre állampapírba. (ez lakáscélra vagy ha nagyon nagy baj lenne) EZ azért jövőre fizetésemelés után változni fog és 250 körül lesz.
"Elég sokat elvisz az albi meg a kaja."
Hát az albi maga 140 + 30 a rezsi. Egy kicsit már dárga, de szeretek itt lakni és jófejek a tulajok úgyhogy nem váltok havi 10-20 ezerért. Most egy 35-40nm-es 1 szobás lakás 120 körül van Pesten. (+ rezsi)
A kaja meg azért ennyi mert nem főzök magamra mindig. Inkább havi 2-3x van sztem az hogy főzök havonta, a többi alkalommal kint kajálok munkatársakkal. Egy ilyen kaja attól függően, hogy hova megyünk 1700-3000 között van. (a 3000 azért ritkább, de előfordul) Tehát az ebéd mondjuk iylen havi (átlagban) 60-70 körül van. A maradék 70-80 ha elmegyünk valahova haverokkal (inni, mozi, kajálni, stb), elmegyke bevásárlásra, hogy legyne otthon is kajám, veszek 1-2 ruhát esetleg. Ez volt együtt a 150.
"Mennyit keresel, hogy még félre is tudsz tenni?"
Most a nettóm ~500k, plussz e mellé jön még cafetéria + más juttatás a cégtől ami nettó 30-32k. (plussz a nyugdíjpénztár 15k - de ez függ az aktuális fizetésedtől is, és 8k a egészségpénztár)
Jövőre azért a fizetésem meg fog emelkedni (votl erről beszélgetés a managementel) ilyen 600-650k nettó közé. (de csak év elején fogom megtudni mennyivel)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!