Ha egyedül laknék egy albérletben, kb. mennyi pénzből tudnék rendesen megélni? Milyen kiadások vannak?
Még a szüleimmel lakom és iskolába járok, de mindenhonnan azt hallottam, hogy nem lehet megélni a mai átlagos fizetésekből. Nekem soha senki nem tanította meg, mi mindenre kell költeni egy külön élő felnőttnek, kérdeztem a szüleimet, azt mondták, még ne gondolkodjak ilyesmin, mert gyerek vagyok. Tudom, hogy még fiatal vagyok és valószínű elég sokára fogok elköltözni, de mégis érdekel. Ne nevessetek ki, légyszi!
13/l
Ha albérletben laksz, akkor ki kell fizetni a bérleti díjat.
Valamint a rezsit, ami a gáz, villany, víz, fűtés.....
társasházakban a közösköltséget, ez a szemétszállítás, a ház takarítása....
gondolom lesz telefonod és internetet is használnál, tehát ezeket is fizened kell, valamint a kábeltévét.
Ezzel megvan a lakásod.
Gondolom dolgozni/tanulni jársz, tehát szükséged van egy bérletre is, ha van kocsid, akkor benzin és biztosítás.
ennivaló kell még, tisztító és tisztálkodószerek, új ruhák cipők.
Szerintem nem árt ha 100e fölött keresel mert alatta csak vegetáció van :(
Saját példámból kiindulva 3 évig tanultam más városban , még szerencse , hogy tanulás mellett kaptam egy végig megtartott teljes éjszakás áruházi biztonsági melót, ami olyan 85-95e forintot fizetett. Teljes albérletre egyedül nem futotta volna, így fősulisokkal béreltem egy lakás közösen 40 ezerért per fő ,a többi nagyon el ment élelemre, telefon, kínai ruha "még szerencse a munkahelyen megpakoltak különböző DIVATOS katonai ruhákkal" csökkentett módban szórakozás,de hála már vége... Tehát amíg teheted jobb-olcsón az otthoni védőszárny alatt élni :D
Vegyünk egy átlagos albérletet:
bérleti díj: 40e/hó
rezsi: 40e/hó (gáz, víz, villany, telefon, kábel tv, közös költség)
kaja: 40-50e/hó (és akkor nem éltél nagy lábon)
ez az, ami az alap, ezek mellé jön még a bérlet, 10e/hó, az internet mondjuk és az összes egyéb (ruházkodás, lebetegedés esetén gyógyszerek kiváltása, ajándékozás mittudomén).
Beköltözésnél átlagban 2 havi kauciót szoktak kérni ,ez egy biztosíték, ami a tulajnál marad, amíg a lakásban laksz, hogy ha kárt csinálsz, akkor ebből tudja rendbe hozatni a lakást. A kaució összege meg szokott egyezni a bérleti díj összegével, tehát általában (ha a 40e-s bérleti díjat vesszük alapul) 120e-t kell a bérleti szerződés aláírásakor a tulaj kezébe nyomnod.
Viszont elég nagy szórás van, nem mindegy, hogy budapesten vagy vidéken bérelsz-e lakást, lakást vagy házat bérelsz-e, mekkorát, milyen fűtéssel rendelkezik a lakás, tartasz-e valamilyen háziállatot, mennyire élsz nagy lábon (kaja, öltözködés, utazás).
Ha egy másik emberrel közösen laksz (akár ismeretlennel, akár baráttal, akár társsal), akkor sok költséget felezni tudsz, pl. a korábban említett példa:
Bérleti díj: 50.000 -> 25.000
Rezsi: 30-35.000 -> 15-17.500
Kaja: 40.000 -> 20.000
Ha megnézed, az alap költségek kb. 60-70000 Ft-ból kijönnek.
Tehát én azt mondom, hogy ha keresel 120.000-et, és van melletted egy másik ember, akkor már nem a vegetálás szintjén leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!