KInek milyen tapasztalat van az MLM ről magyarországon? Érdemes e ilyesmivel foglalkozni?
Anyám... az újabb gyenge ember, akit be lehetett palizni.
Mostmár te is tudod? Már van tapasztalatod?
Bocsáss meg, de ez így elég vicces. Az egész írásod betanult marketingduma. Egy az egyben átjön, hogy ezek nem a saját szavaid, hanem többször elmondták, hogy bevésődjön az agyadba.
Voltam egyszer egy esküvői ruha-szalonban, egy barátnőmet kísértem. 10-20 percet tölthettünk ott, de az alatt ha 50x nem hangzott el, hogy ezek MINŐSÉGI OLASZ ruhák, akkor egyszer sem. Már kínos volt hallgatni. Mikor kijöttünk, csak röhögtünk, mert ezzel a módszerrel nem azt érték el, hogy komolyan vettük, hanem az ellenkezőjét: nevetségesnek tartottuk ezt az agresszív módszert. Mintha a vevődet/fogyasztódat fogyatékosnak néznéd, akinek 100x kell elmondani valamit, hogy felfogja.
Utána a barátnőmmel, ha fikázni akartunk valamit, nagyon komolyan azt mondtuk: "de hát ez minőségi olasz!"
Szóval érzem, hogy ezek átvett kifejezések a részedről. És ezért első körben nem hibáztatlak, hiszen te csak azt mondod, amit hallottál. Amit belevertek a fejedbe.
Úgy szoktam mondani: agymosás.
De az előző komment alapján úgy látom, nem csak én nevezem így.
Így működik az MLM. Addig mondják, míg elhiszed. UTána már te is mondod tovább. Ez a céljuk.
Na de hogy miért volt nevetséges ez az egész? Mert mostmár neked nagyon komoly tapasztalatod van... És épp te írod le, hogy ez nem megy gyorsan, nem fogsz egy hónap alatt sikert elérni.
Ember, mikor írtad ki a kérdést???
Október végén!
Gyakorlatilag 2 hónap telt el!
Meghazudtolod saját magad!
Azt állítod, gyorsan nem működik.
2 hónap telt el, és mégis itt ömlengsz, hogy ez mekkora királyság már, neked tapasztalatod van, ez tényleg működik, tényleg lehet vele keresni, ha az ember belead mindent, ha megtalálja a célközönséget, stb.
Ugye te is érzed, hogy ez így mekkora ellentmondás?
Nos, ők pontosan téged kerestek. Aki formálható, alakítható. A legeslegtöbb ember, aki beleugrik, pontosan ilyen lelkes szokott lenni ennyi idő után. Nem most van a bukta. Még várj egy kicsit.
A nyakamat teszem rá, így ismeretlenül is, hogy nem fogsz hosszú távon ebből megélni, mert be fogod látni, hogy szemfényvesztés.
"hogy ezek nem a saját szavaid, hanem többször elmondták, hogy bevésődjön az agyadba."
Van jogosítványod? A KRESZ-tanfolyamon pontosan ez történt veled is.
Van bármilyen szakmád? A szakmai képzésen is pontosan ugyanez történt. Többször elmondták, s bevésődött az agyadba. Olyannyira, hogy a lényegét te is el tudnád mondani. Lényegében ugyanazokkal a szavakkal.
Akkor ez most agymosás?
Valahol igen. Csakhogy, jó értelemben.
Az MLM-ben pontosan ugyanez történik. Elmész bármelyik szakmai képzésre, az előadó elmondja a szakmai anyagot. Szakkifejezéseket használ. Mint bármelyik szakmunkásképzőben a szakmai tanár vagy épp a szakoktató.
Mi ebben a furcsa? Ja, hogy az előítéleteid? :D :D :D
Figyelj, barátom!
Nekem egy egyszerű, mindennapos vasipari szakmám van, három éves szakmunkásképzőben sajátítottam el a szakmát. Sikeresen vizsgát tettem belőle. Sosem dolgoztam abban a szakmában, mert jött a rendszerváltás és sokkal nagyobb volumenű lehetőségek nyíltak meg a számomra.
A lényeg nem ez. Tudod mi a lényeg? Egy egyszerű,, mindennapos vasipari szakma. 30-an kezdtük el, s a harmadik év végére, a szakmunkásvizsgára heten jutottunk el. Ez ám a fluktuáció!
Merthogy fluktuáció nemcsak az MLM-ben van, hanem minden más szakmában is.
Szakkifejezések minden szakmában vannak, miért ne lennének épp az MLM-ben?
Semmilyen szakmát nem tudsz 1-2 hónap alatt elsajátítani. Mindegyikhez hosszabb idő kell, az alapokhoz is legalább fél év, de inkább 2-3 év. A tapasztalatok szerint az igazán profi szinthez pedig minden szakmában általánosságban 10 000 eltöltött munkaóra szükséges.
No ezért lesznek sokan sikertelenek az MLM-ben.
Azért mert egyrészt nem sajátították el a szakmának még az alapjait sem.
Jó próbálkozás de ez nagyon gyenge MLM magyarázkodás...
Amit a kérdező előadott abban semmi szakmai nincs. Ez a marha nagy különbség.
Hasonlót akartam írni, mint az utolsó.
A példáid nem jók.
Jártam KRESZ-re, igen. De ott szabályokat tanítottak. Ha úgy tetszik, törvényeket.
A szakmádat szintén úgy kellett megtanulnod.
De abban a kommentben, amire én reagáltam, nem szabályok vannak, hanem egy agymosás.
Valóban van előítéletem, bár nyugodtan nevezhetjük személyes tapasztalatnak is. Az meg ugye már nem előítélet, ha látom barátokon, vagy az exemen, hogy hogy kifordul önmagából, vagy hogy anyagilag kihasználják.
Szóval amit a kérdező írt, azok hol szabályok, hol törvények?
Mert szerintem sehol.
És továbbra is tartom, sőt erre te sem reagáltál: nevetséges, hogy azt írja, nem lehet ilyen gyorsan elsajátítani, és ebből élni, majd ugynez a személy hozzáteszi, hogy neki bizony mostmár saját tapasztalata van és ebből aztán tényleg meg lehet élni. WTF???
"Jó próbálkozás de ez nagyon gyenge MLM magyarázkodás..."
Semmi magyarázkodás nem volt benne, csak a száraz tények.
A tények lepontozása pedig a pontozót minősíti. Csakhogy, az álarc mögött bátran teszi, hisz nem kell felvállalnia önmagát. Arccal-névvel nem tenné, hisz szánalmasan nevetségessé válna.
"Amit a kérdező előadott abban semmi szakmai nincs."
Ebben egyetértünk, de nem is arra reagáltam.
"A példáid nem jók."
De, a példáim tökéletesen jók, s passzolnak.
"Jártam KRESZ-re, igen. De ott szabályokat tanítottak. Ha úgy tetszik, törvényeket."
Az általam említettek is "szabályok", "törvény(szerűség)ek". Minden szakmának megvannak a saját szakkifejezései akár (szak)mondatai, amelyeket nem lehet másként megfogalmazni, mert akkor megváltozna az értelme. Ennek a szakmának miért ne lenne?
"De abban a kommentben, amire én reagáltam, nem szabályok vannak, hanem egy agymosás."
Számodra annak tűnik, pedig csak annyi történt, hogy a kérdező nem tud még kellően hitelesen megnyilvánulni. Inkább az érzelmek fűtik, s nem annyira a szakmaiság. Amint halad előre, ez fog változni. Most még inkább "csak" lelkes. Később, ha valóban benne marad a szakmában, akkor egyre hitelesebb lesz.
Nem mintha itt számítana a hitelesség, hisz ha leírod a tényeket, akkor lepontoznak, ha pedig az "uralkodó széliránnyal" tartasz, akkor pedig fel, még akkor is, ha annak semmi köze a valósághoz.
Szerencsére a bónuszt nem az uralkodó szélirány számolja, hanem az érzelmektől mentes számítógép :D :D :D
"Valóban van előítéletem, bár nyugodtan nevezhetjük személyes tapasztalatnak is. Az meg ugye már nem előítélet, ha látom barátokon, vagy az exemen, hogy hogy kifordul önmagából, vagy hogy anyagilag kihasználják."
Amennyiben ez így van, akkor az exed és a barátaid nem a legjobb hálózatban vagy csapatban vannak.
A hálózatépítés szakmailag a szabad hálózatválasztással és a szponzor- / mentorválasztással kezdődik.
"Szóval amit a kérdező írt, azok hol szabályok, hol törvények?"
Azok ne azok.
"Mert szerintem sehol."
Szerintem sem.
"És továbbra is tartom, sőt erre te sem reagáltál: nevetséges, hogy azt írja, nem lehet ilyen gyorsan elsajátítani, és ebből élni, majd ugynez a személy hozzáteszi, hogy neki bizony mostmár saját tapasztalata van és ebből aztán tényleg meg lehet élni. WTF???"
Tényleg nem lehet. Arra viszont elég, hogy egy kis jövedelemkiegészítésre szert tegyen, mert a bizalmi körből lesz egy-két ember, aki kipróbál egy-két terméket.
Ez viszont ad egy kis plusz önbizalmat s talán nem hagyja abba, s tanul, tanul, gyakorol.
A szakmai alapok elsajátítása több hónap. Nem véletlen, hogy a szakma első szabálya, "az elején egyedül semmit ne csinálj!" ("mert jó eséllyel elrontod...")
Az sem véletlen, hogy a környezetedben azt látod, hogy MLM-esek "próbálkoznak", s nem érzed eléggé szakmainak. Nem is az. A többség az elején a családtagjainak és az ismerőseinek mondja el az üzletet. Rajtuk "gyakorol".
Nincs senki, még a legprofibbak között sem, aki az ismerősivel épített volna fel igazán nagy üzletet. A legprofibbak üzletének kilencvensok százaléka olyanokból épült fel, akiket az üzletben történő indulásakor még egyáltalán nem ismert.
Fogkrém:
természetesen nem minden fogkrém jó ami "150 000Ft ba kerül".. de lehet hogy valaki próbálta már és neki müködött, és azt mondja hogy ez jó fogkrém, és semmi köze a MLM hez sem és a márketinghez sem! Viszont akadnak olyanok akik ebből kovácsolnak valamit.. de biztos van olyan is aki ezt a 150 000Ft os forkrémet el akarja valakinek adni valamilyen márketing tervvel, amit nem mindenki hisz el. Ez szerintem igy reális éeltserű.
Agymosás..? hát lehet volt már valaki agymosáson..úgy gondolta hogy az neki agymosás! Valójában minden reklám agymosás..főleg ha minden nap ugyan azt hallja reggeltől estig.. na szerintem az tényleg agymosás lehet..most hogy erről írunk mintha a !!!tv ben esténként minden reklám a gyógyszerről szólna.. szerintem az agymosás..igyen az az!!! Szerintem..delehet hogy valakinek kell a gyógyszer és meg is veszi,mert gondolja hogy az most neki épp aktuális..
Ezek normál mozzanatok...
Az esküvői ruh BRÓBA!
Hát ez kicsit nevetséges, bocsánat..nagyon rossz a példa! MIért? Mert a ruhát csak felbróbálta! ..nem vette meg de még csak nem is hordta egy napig sem..persze egy ilyen ruhába max 1 napig van az ember.. ezért ez a példa ide nem passzol. Maximum annyi hogy az eladó rossz szöveget választott..és ez a vevőnek nem tetszett..és ezért a ruhát sem külcsönözte ki!
Azt hogy a kérdést mikor raktam ki?
Akkor én már foglalkoztam ezzel a témával..de nem az MLM el kimodottan..
Én kaptam valakitől egy terméket..nem..nem még a terméket sem.. csak az infot!! Nem az MLM ről..mert akkor azt sem tudtam mi az..hanem a termékről. Mert azt, vagy olyat kerestem ... És ki is próbáltam..úgy hogy az MLM ről semmit nem hallottam soha!! :) nem volt rá időm. A termék viszont kiválló! De még annak is utána néztem amire eltöltöttem kb 1 hónapot, és azután vettem meg és elég drága is volt. Tehát még egyszer! Semmi köze nem volt akkor ennek az MLM hez. Késöbb jöttem rá hogy ezt MLM rendszerben árusítják és mivel a termék bevált, illetve a termékek, mert azóta többet is kipróbáltam!! Azután tettem fel hogy kinek mi a véleménye egy ilyen értékesítésről?.. A termék számomra már nem volt kérdéses, mert az jó, senki sem tudott volna rábeszélni..mert utána érdeklődtem...
MLMrendszer:
Több hozzászóló is volt aki megérti hogy ez is egy szakma... nem mindenki tud valamit jó eladni! Nem is értem..hogy nem vagyunk tisztába azzal hogy nem mindenki tudja a szakmáját jól?! Ez tény. Van jó szakember és van kutyaütő, de mindenhol, miért ne lenne az MLM rendszerben is? Agymosás..nem , nem szerintem az nem az. Az motiváció! Azoknak akik esetleg hamar fel akarják adni, mert szerintük az nem müködik. Gondoljunk csak bele.. nem volt az életbe egyikünknek sem olyan helyzete hogy valamit kigondolt és azt meg akarta csinálni? Bármi? És esetleg az nem sikerült? Lehet hogy van olyan ember aki megpróbálja még egyszer, mert rájött hol hibázott...a másik már nem próbálta még egyszer, mert feladta. Az üzlet ott jöhetett hogy akik fel akarják adni azoknak kell motiváció..de az sem kötelező! Valaki akarja de nem tudja hogyan kell..Én ezeket igy látom.
30%-os:
Száraz tények? Én semmiféle ténnyel nem találkoztam. Csak véleményekkel, vagy nézőponttal.
Azt ne nevezzük ténynek.
Ez valóban egy névtelen oldal, de nagyon tévedsz: én a véleményemet mindig vállalom. Ha a kollégám lennél, és erről beszélgetnénk, és te próbálnál meggyőzni, ugyanezeket mondanám, amiket itt leírok. Nem bólogatnék a te szavaidre csak azért, hogy ne kelljen konfrontálódnom.
Az pedig, hogy a lepontozás a pontozót minősíti... WTF??? Miért is minősít engem, mármint negatívan? Mert nyilván így értetted. Itt ez az egy lehetőségünk van arra, hogy kifejezzük, hogy valami számunkra hasznos-e vagy sem. Egyet tudunk-e érteni vele, vagy nem. Nos, én nem tudok a te soraiddal egyet érteni, és számomra ez nem hasznos, mert belemagyarázás.
Ha én azt mondom, hogy nem hasznos, akkor azon nem megsértődni kell, mivel ez csak egy lehetősége a vélemény-nyilvánításnak.
Úgy tűnik, hogy a te szavaidra a legtöbben így reagálnak. Márpedig ez valószínüleg jelent valamit, ha ilyen sokan úgy ítélték meg, hogy nincs igazad.
Velem lehet vitatkozni, nyitott vagyok rá. De akkor el kell fogadni, hogy nem értek veled egyet.
Abban igazad van, kérdező, hogy minden szakmában vannak jó szakemberek, és kóklerek.
De ott le vannak fektetve a szabályok, nincs átverés.
X órát dolgozol, X fizetést kapsz.
Itt átverésre épül sokszor, és arra, hogy ha te fáradságos munkával pénzt keresel, abból levegyék a hasznot azok, akik nem dolgoztak meg érte.
Persze egy normál szerződéses munkaviszonynál is van haszna a főnöködnek, de azért ne hasonlítsuk össze a kettőt.
Ha neked bevált, csináld. Én úgy gondolom, hogy nem lehet véletlen az, hogy az emberek 99%-a ódzkodik ettől a témától.
A legtöbbünknek negatív gondolatai vannak ezzel kapcsolatban, és szeretnénk távol maradni tőle. Azon nem gondolkodik el ez a sok profi szakértő, hogy ennek vajon mi lehet az oka?
Egyébként szerinted mi az oka?
De komolyan!
Mert ha valami tényleg annyira jó, akkor valljuk be, népszerű. Megveszik az emberek, akkor is, ha nem olcsó.
De valamiért az MLM-re mégsem ez a jellemző.
Számodra mi volt az a termék, ami ennyire bevált?
"Úgy tűnik, hogy a te szavaidra a legtöbben így reagálnak. Márpedig ez valószínűleg jelent valamit, ha ilyen sokan úgy ítélték meg, hogy nincs igazad.
Velem lehet vitatkozni, nyitott vagyok rá. De akkor el kell fogadni, hogy nem értek veled egyet."
Lehet, hogy szerinted nincs igazam. Csakhogy az én havi jövedelmem ebből az üzletből nyolc számjegyű, s volt már, hogy nem egyessel kezdődött. Kérdés, hogy azoké, akik szerint nincs igazam, azoké mennyi? :)
Az én autómat a cég fizeti. Háromévente újat. Vajon azokét, akik szerint nincs igazam, fizeti-e a munkáltatója?
Engem és a barátaimat évente háromszor elvisz a cégem külföldre nyaralni. Decemberben jöttünk meg Thaiföldről, de már készülünk Ausztráliába, mert áprilisban oda visz a cég. De megyünk még idén a Bahamákra és az Adriára is. S nemcsak hogy nem fizetünk ezekért az utakért, meg a négy-ötcsillagos szállodákért, de a cég még költőpénzt is ad az útra. Sőt, megyünk Tunéziába is, de az egy másik történet. Téged, aki számára nem hasznos a szösszenetem, hová visz a főnököd nyaralni? :)
Én elhiszem neked, hogy szerinted nem hasznos, amit írtam. De a "matek" engem igazol...
"ha te fáradságos munkával pénzt keresel, abból levegyék a hasznot azok, akik nem dolgoztak meg érte."
Ez a te munkahelyeden lehet, hogy így van. Az MLM-ben szerencsére nem. Épp azért választottuk ezt, mert ez jobb. Itt pontosan annyit keresel, amennyiért megdolgoztál, míg az átlag munkahelyen a melós annyit kap, amennyi jut neki, miután a főnöke, meg annak a főnöke, meg annak a főnöke megvette a luxusnyaralóját, a luxusautóját, a luxusutazását, meg a luxusbordélyt.
Itt csak az kap fizetést, aki dolgozik. Aki nem dolgozik, az semmit nem kap.
"Mert ha valami tényleg annyira jó, akkor valljuk be, népszerű. Megveszik az emberek, akkor is, ha nem olcsó.
De valamiért az MLM-re mégsem ez a jellemző."
Magyarországi viszonylatban a cégünk havi bő egymilliárdot csinál. Tényleg nem sok. Csak az a gond, hogy más cégek ezrei szeretnék ennek a tizedét megcsinálni, de nem nagyon megy nekik.
S emellett a cég még 160 országban van jelen.
S van még másik jónéhány MLM-cég is a nagyvilágban, de kishazánkban is, s ők is vígan megélnek.
Szóval, hogy mi a "népszerű", meg hogy mit vesznek meg az emberek, az erősen nézőpontfüggő. Te onnan úgy látod, hogy nem népszerű, ennek ellenére cégek ezrei szeretnének csak tizedennyire "népszerűtlenek" lenni, de nem megy nekik.
Ezek is "csak" szilárd tények. Persze, véleményed lehet, de abból nem élünk meg :)
Van egy nagyon nagy bölcsesség, Zig Ziglar tollából. Azt mondta: “Bármit megkaphatsz az életben, amit csak akarsz, ha eleget segítesz másoknak megkapni azt, amit akarnak.”
Ez az üzlet azért fizet ilyen jól, mert mások céljaiért dolgozunk. S amikor a segítségünkkel sikerül elérniük, akkor a mienk is megvalósul. No ez az, amit egy átlag melóhely sohasem fog biztosítani.
2020-ban ez még mindig csak az MLM-ben működik így...
Te nem hiszel benne, én pedig eszerint élek. Nálam ez nem hit kérdése, nekem ez a valóságom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!