Puncs3 kérdése:

Fundamenta lakáskassza. Szükséges az önerő azonnali áthidaló kölcsönhöz? Ha igen, hány %-a az ingatlan árának?

Figyelt kérdés
8 milliós lakást szeretnénk venni. Úgy gondoltam, kötünk egy 4 (3.22 millió) és egy 6 (5 millió) éves szerződést, így kijön a 8 millió, és azonnal áthidalóval megtudjuk rögtön venni. De ha kell önerő, akkor csak két 4 évest kötnénk, az összesen 6,44 millió, és a maradékot tennénk bele, csak ehhez még össze kell gyűjteni a hiányzó 1,56 milliót. Reális a tervem? Előre is köszönöm a segítséget!
2013. jan. 18. 09:58
1 2 3 4 5
 11/49 Felülmúlhatatlan ***** válasza:
önerő kell a Fundamenta áthidaló hitelénél is. A most megkezdett megtakarítás nem képezi az önerő részét...
2013. jan. 18. 21:48
 12/49 A kérdező kommentje:

Értem. Nem tudunk/akarunk 4 évet várni, iskolakezdésre haza szeretnénk menni a nagyobbik gyerek miatt.

Még egy kérdés, ami nem tiszta. Ha mégis megvárjuk a szerződés végét, és pl. 3 szerződés összegéből kijön az ingatlan ára, ebben az esetben már nem kell az önerő, ugye?

Köszönöm a válaszokat!

2013. jan. 18. 22:57
 13/49 anonim ***** válasza:

A szerződéses összeg az alábbi tételekből áll:

Saját befizetések + 30% állami támogatás + kamat + hitelrész.

A hitelrész a szerződéses összeg 60%-a, a 40%, ami a saját megtakarítás, önerőnek számít, ha már letelt a megtakarítási időszak.

Egy dologra vigyázzatok! Ha 3 db 4 éves szerződést köttök ketten, akkor a 3. szerződésben már egy harmadik fél lesz a lejárati kedvezményezett, mert egy személy csak havi 20.000Ft megtakarítás után kaphat állami támogatást. Ennek a szerződésnek a hitelrészét már nem biztos, hogy igénybe tudjátok venni, főleg ha a kedvezményezett egy gyerek lesz. Azt tanácsolom, ha a Fundamenta mellett döntötök, akkor célszerű a 3. szerződést is 20.000Ft/hó megtakarítással indítani, abból igénybe tudjátok venni a kb 1,3 millió Ft megtakarítási részt, így már 7,74M Ft meglesz, illetve rakjatok félre folyószámlán is valamennyi pénzt, ami a hiányzó részt lefedi. Egyébként is szükség van a vételár fölött is tőkére az egyéb költségekre (ügyvéd, Földhivatal, illeték, stb), de még azt sem lehet előre tudni, 4 év múlva mennyiért tudtok majd lakást venni.

A Fundamenta hitelénél nincs jobb kamatú hitel(3,9% kamat+1% kezelési ktsg), de ez csak lejáró szerződés után igényelhető.

Ami még fontos! A hitel nem automatikusan jár a 4. év végén. Hitelképesnek kell hozzá lenni, tehát megfelelő nagyságú igazolható jövedelemre is szükség lesz, de ez minden hitelnél így van. Sokan azért nem tudják igénybe venni a Fundamentás hitelt annak ellenére, hogy nagyon jó a kamata, mert a rövid futamidő miatt magas a havi részlet. Pl a 3,22M SZÖ. esetén 56 hónap/38.511Ft). Ehhez pl legalább 100.000ft-os nettó bér kell. Aki nem tudja ezt teljesíteni, vagy nem akarja vállalni a feszített tempót, az hosszabb futamidővel kérhet más banktól hitelt ez helyett, de ott magasabb lesz a kamat még állami támogatással együtt is.

Ha küldesz privátban egy mail címet, tudok neked küldeni egy Fundamentás táblázatot, amiben megnézheted a különböző megtakarítási programok kirészletezését.

2013. jan. 19. 07:59
 14/49 A kérdező kommentje:

Tisztelt válaszoló!

Korábbi bejegyzésben említettem, nem otthon lakunk, így hacsak ki nem repül egy kedves fundamentás tanácsadó Skóciába, nemigen tudok személyesen tárgyalni senkivel...

Persze ha van vállalkoó szellemű jelentkező, adom a címem rögvest! :)

2013. jan. 19. 13:33
 15/49 anonim ***** válasza:
cseresznyefa! Ha számokról akarsz beszélni, beszélhetünk arról is. Meg vegyük mellé a garanciákat is! Mi a garancia arra, hogy a bank nem emel a futamidő alatt kamatot? Mi a garancia arra, hogy a szerződésben meghatározott futamidő alatt kifut a hitel? Mert -valljuk be- így szokott megdrágulni a banki hitel, ami oly kedvezően van lefestve. Egy áthidaló kölcsönnél van egy megtak. időszak alatt érvényes ÁK kamat, amit bár befolyásolhat a jegybanki alapkamat, a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy befolyással nem volt rá az elmúlt években sem, a megtak. időszak végétől pedig beáll a fix 3,9%. A "független" hiteltanácsadók szakmai kvalitásairól és olcsó megoldásairól hadd ne beszéljek! Kevés lenne rá egy oldal is. Keserű tapasztalat, maradjunk ennyiben!
2013. jan. 19. 14:32
 16/49 anonim ***** válasza:

Ha már megszólíttattam, válaszolok:

Ma már mindenkinek lehetősége van olyan bankot/hitelterméket választani, ahol a kamatperiódus 3-hónaptól kezdve 10 évre is választható, ha erre van igény. Ekkor a kamat és a törlesztőrészlet állandó a kamatperiódus alatt állandó. Ne keverjük össze a mostani hiteleket a deviza alapú hitelekkel, ahol kamat és árfolyam kockázat is volt.

Ezeket a hiteleket, ha van mellette lakáskassza megtakarítás, ugyanúgy le lehet cserélni a kedvező kamatozású hitelre a megtakarítási idő végén, mint a Fundamentánál az áthidaló hiteleket, csak körültekintően kell összerakni a banki hitelt és a megtakarítást.

Mindenhol akadnak olyan "tanácsadók" - akár függők, akár függetlenek - akik egy gyorstalpaló 3 napos tanfolyam (melynek 90%-a eladástechnika) és egy Hatósági vizsga után már azt képzelik, értenek a hitelezéshez. Ez azért annál egy kicsit összetettebb, hogy ennyi képzés elég legyen hozzá. Volt szerencsém nekem is találkozni ilyen "kollégákkal" több cégnél is az elmúlt évek alatt, de a személyeskedésnek, általánosításnak semmi értelme.

2013. jan. 19. 15:58
 17/49 anonim ***** válasza:

Elnézést kérek a tisztelt kérdezőtől, a külföldi tartózkodásról szóló információ elkerülte a figyelmemet. Bár így az áthidaló kölcsön igénylése/számlanyitás/egyéb hitel felvételének mikéntje tisztázatlan.

Tisztelt cseresznyefa! Tudomásom szerint az általad behatárolt, ám ki nem mondott tanácsadók nem az alapképzés keretein belül, hanem bizonyos szakmai szint elérését követően vesznek részt hitelezési képzésen, így jogosultságuk is ezt követően lesz. A többi már szakmai gyakorlat, nyilván te sem így születtél. Csúsztatások árán rossz színben feltüntetni másokat nem szép dolog. De sajnos a hitelirodákról nem véletlenül alakult ki negatív általános kép. Az én ebbéli tapasztalataim sem rózsásak. Elnézést, hogy beleszóltam.

2013. jan. 19. 17:51
 18/49 anonim ***** válasza:

17.51

Nagyon úgy tűnik, hogy nem olvasol figyelmesen.

Mint írtam, minden cégnél, tehát a Fundamentásoknál és a többi cégnél is vannak felkészült, gyakorlott és gyenge képességű, alacsony tudású emberek. Mindkét táborból ismerek ilyeneket, viszont azt állítani, hogy minden hitelirodában csak alulképzett, gyenge tanácsadók lennének, az rosszindulatú feltételezés.

"Csúsztatások árán rossz színben feltüntetni másokat nem szép dolog"

Ebben egyetértünk:)

2013. jan. 19. 18:30
 19/49 anonim ***** válasza:

Tisztelt cseresznyefa!

Ne az alapján ítélj, amit látsz! Talán túlságosan is figyelmesen olvasok. Az az alapképzési metodika, amit leírtál a fundamentásokra utal. Véletlen elszólás csupán?

"viszont azt állítani, hogy minden hitelirodában csak alulképzett, gyenge tanácsadók lennének, az rosszindulatú feltételezés." Emlékezetem szerint én ilyet nem mondtam.

2013. jan. 19. 19:20
 20/49 anonim ***** válasza:

"Az az alapképzési metodika, amit leírtál a fundamentásokra utal."

Tévedsz. Sajnos sok helyen képeznek ezzel a gyorstalpaló módszerrel tanácsadókat, többes ügynököket, de nem fogom megnevezni őket.

2013. jan. 19. 21:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!