Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Utazási iroda követel rajtunk...

Utazási iroda követel rajtunk 4000 eurot az online lefoglalt utért. Nem írtunk alá szerződést csak az interneten lefoglaltuk. Követelheti így a pénzt az iroda?

Figyelt kérdés
Több hete próbálunk egy utazást közvetítő irodánál szállást lefoglalni. Miután interneten lefoglaltuk az akkor még szabad szállást,3-4 napra rá kaptuk az e-mailt, hogy sajnos nincs hely, de ajánlanak helyette egy másikat, miután amit ajánlottak is lefoglaltuk, jött az e-mail, hogy ott sincs hely, de ajánlanak egy 3. szállást. Persze erre is jött a válasz, hogy nincs hely. Miután ez már 2 hete folyt és megijedtünk, hogy nem lesz szállásunk, az interneten 6 szállást bejelöltünk elkötelezően lefoglaltuk hátha egy bejön a 6-ból. Az interneten nevet címet születési dátumot telefonszámot, e-mailt kellett megadni, majd egy nap mulva jött e-maile 6 db számla, hogy mind a 6 helyen van hely és kiszámlázták nekünk 6 szállást. Mi azonnal felhívtuk őket és e-mailben is jeleztünk, hogy értelemszerűen a 6-ból csak 1 érdekel, mivel nem tudunk ugyanabban az időpontban 6 helyen egyszerre lenni. Ők erre azt válaszolták, hogy mivel mi az interneten elkötelezően lefoglatuk ki kell fizetnünk mind a 6 szállást, közel 4000 eurot. Lehetséges ez? Mi nem írtunk alá semmilyen szerződést, mi azt vártuk, hogy visszajelezzenek hogy van e hely és utána fizetünk.
2009. aug. 22. 16:42
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:
100%

megnéztem. hát tényleg bennevan az ABSZ-ben a cucc. De kissé sokallom, hogy 2hónappal előre le kell mondani majdnem és akkor is 25%-ot kell fizetned.

De nem tudom én sem, hogy mennyire ér el a kezük, tehát mit tudnak tenni. ennek kéne utánaérdeklődni. Lehet tényleg az lenne a legjobb ha lesztórnoznád az egészet és leszarnd őket a fenébe.

2009. aug. 22. 19:24
 22/52 anonim ***** válasza:
91%
Khmmm.... A törvény szerint a kormányrendelet kissé erősebb, mint egy cég szabályzata. Tehát, ha a korm. rendelet kimondja, hogy elállhatsz, akkor tök mindegy, hogy mi van az adott cég szabályzatában, mert nem szabhat meg olyat, ami ellentmond a kormányrendeletnek. Ha mégis ellentmond, akkor a szerződést azon része semmis.
2009. aug. 22. 20:35
 23/52 anonim ***** válasza:
75%
Mivel nem magyar cég, nem a magyar szabályozás vonatkozik rá.
2009. aug. 22. 21:14
 24/52 anonim ***** válasza:
83%

Szép lenne, ha a magyar kormányrendelet nemzetközi szinten élne...

Fogyasztóvédelemhez sem kell menni, mert nincs hatásköre. Tekintve, hogy nem magyarországi, de mégcsak TELEPHELLYEL sem rendelkezik itt.

Itt bele lehet állni, hogy egyértelműen van magyar üzleti érdeke (magyar nyelvű oldal, ÁSZF, stb.), így valószínűleg peresíthető lenne az, hogy tartozzék a magyarországi törvények alá is.

Viszont én sokkal inkább erre a pontra összpontosítanék: "de legalább 50,-EUR, amennyiben nincsenek más feltételek megadva. A bérlő jogosult bizonyítani, hogy a vele szemben támasztott költségek nem, vagy jelentősen alacsonyabb mértékben keletkeztek."

Mivel a foglalást követően SZINTE AZONNAL lemondtátok a megrendeléseket, nem volt hónapokkal előre befoglalva, és nem tartottátok foglalásban azt napokig-hetekig-hónapokig, így az 50 €-t "bukjátok be", és vállaljátok, hogy a költségeik igazolása NÉLKÜL megfizetitek a 250 €-t csak hagyjátok békén egymást. Egyéb esetben pedig igazolják le, hogy nekik valóban okoztatok 4000 € kárt a befoglalással, majd a visszamondással. [Ezt peresítés esetén is igazolniuk kell. Egyébként igencsak értékaránytalan az egész, tehát nem fogja a magyar bíróság "jóhiszeműen" jóváhagyni a kérést.]

Tehát annyira ne féljetek. Több oldalról "támadható" a cég, egyrészt hazai "képviselete" is van (Samu Katalin), mégis svájci jogkörrel próbál működni - ez nem igazán jogszerű, másrészt egy igencsak lájtos ÁSZF van közzétéve. Az elkötelezett foglalásról SEMMIT nem ír, semmiféle joghelyzetet nem definiál erre vonatkozva, így nem igazán értem, hogy mi alapján követel tulajdonképpen. Hiszen az elkötelezett foglalás az sok mindent jelent, ha nem definiálják...

Harmadrészt IRREÁLIS a kárigénye a cégnek, ezt NEM LESZ BÍRÓSÁG aki megítéli neki.

Tehát így átgondolva, én még azt az 5*50 € bánatpénzt sem fizetném meg. Mert nem igazán jogos a követelésük.

Azonban Svájcból minden gond nélkül tudják peresíteni az ügyet, tehát ez nem fog gondot okozni. Azonban, ha bírósági fizetési meghagyás érkezik, ellent kell mondani. (Ha ilyen lenne, keress meg, segítek.)

Ha a cég számlát küld, küldd vissza, hogy kéred a számla stornózását érdekmúlás okán.

2009. aug. 22. 22:24
 25/52 anonim ***** válasza:
89%
Szolgáltatás (elszállásolás egy általatok kiválasztott szállodában) nélkül nem szabadna. Főleg, hogy ők maguk vonták vissza. A szerződés megszűnik létezni, ha az egyik fél visszalép, vagy képtelen a megegyezett feltételt (tehát h te a pénzedért szállodába mész) teljesíteni (mivel nincs hely). Először menj vissza az oldalra, és olvasd végig a feltételeket. Ha neked van igazad, fogadj ügyvédet- olcsóbb, mint 4000 euro.
2009. aug. 22. 23:40
 26/52 anonim ***** válasza:
100%

szeretném kihangsúlyozni, hogy nem vagyok jogász.

a sztornófeltételekkel szerintem nincs baj, ezek megfelelnek a többi hasonló profilú cég feltételeivel.

akkor nézzük csak sorjában.

gondolom azt te is érzékeled, hogy hiba volt 6 szállást egyszerre foglalni, tehát erre most nem nagyon térnék ki.azzal nem hibáztathatod az irodát, hogy miért nem szólt, hisz te foglalhatsz akár 100 főre is szállást, te döntesz.

továbbiakban vizsgálni kell, hogy melyik jog érvényes. egyrészt nem találtam sehol erre való utalást, csupán a cég címét (svájcban). ugyanakkor meg van adva egy magyar kapcsolattartó magyar telefonszáma (cím nélkül). mivel a bíróságok általában a fogyasztókat védik, induljunk abból ki, hogy a honlap és a rajta lévő információ azt a benyomást kelti, hogy van a cégnek magyar képviselete, tehát a magyar jog érvényes. ettől függetlenül tudomásom szerint svájc elfogadta az EU-s utazási joggal összefüggő irányelvet.

következő lépésben különbséget kell tenni egy utazás szervező és utazásközvetítő között. igaz, hogy a feltételekben többször kihangsúlyozzák, hogy ők csak közvetítők, mégis inkább az utazásszervezői tevékenységről van itt szó (nem szeretném most részletezni, hogy miért).

és itt most hiányolok egy nagyon lényeges feltételt. amennyiben az utazásszervező a szolgáltatás teljesítése előtt szeretne pénzt átvenni az ügyféltől, akkor köteles egy un. kezesi-biztosítás megkötésére és ezt az ügyfél felé igazolnia kell. (az utazásszervező ezért nem számolhat fel külön díjat)

és ezt hiányolom.

2009. aug. 23. 05:41
 27/52 A kérdező kommentje:
Kedves 22:24 Nagyon köszönöm a válaszodat, most egy kis reményt adtál nekem tegnap már nagyon el voltam keseredve. légyszíves add meg az elérhetőségedet. Az én e-mailcímem: benczebernadett@freemail.hu köszönöm!
2009. aug. 23. 08:41
 28/52 A kérdező kommentje:
Sajnos megnéztem a fogyasztóvédelem oldalán a törvényeket, és ott az áll, hogy az internetes szerződések aláírás nélkül is érvényesek, az a 8 napos elállási jog a hotelfoglalásra, koncertfoglalásra nem vonatkozik csak áruvásárlásra Egy jó ügyvéd kell.... Csak még nem tudom mi legyen a 6. uttal amit még ügye nem mondtunk le, hétfőn kellene átutalni.
2009. aug. 23. 08:46
 29/52 anonim ***** válasza:
72%
nem nem nem! nem szabad bedőlni nekik, anyukat követeljék...
2009. aug. 23. 08:53
 30/52 anonim ***** válasza:
92%

Elöször is olvasd el az iroda szerzödését.Mikor lefoglaltad be kell x-ni hogy elfogadod a szerzödési feltételeket. Olvasd el ott mit ír.ès sajnos az szerint fognak cselekedni.Kivételt nem fognak tenni.

Ha most 4000 E jobban jártok ha kifizetitek, mert ha pereskedésre kerül a sor sokkal többet fogtok veszíteni.Pl ha oda adják agy behajtócégnek, az rajtataok számolja fel a behajtást, és az minimum 500 € körül lesz. Aztán foglalást kérhetnek és elvisznek olyan dolgokat ami fedezi ezt.Szerintem olvasd el a szezödési feltételt amit mind a 6-nál be kellett hogy x-elj és aszerint cselekedj. Mi egyébként szoktunk kötni biztosítást ha nem tudunk elmenni akkor vissza kapjuk a pénzünket.

2009. aug. 23. 11:28
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!