Tényleg ilyen sokan nem ünneplik a húsvétot? Miért nem ünneplik, akik nem ünneplik?
Itt olvastam egy csomó válaszolótól, hogy számára ez a "hosszú hétvége ünnepe", vagy csak örül, hogy nem kell dolgozni, vagy pont ugyanolyan nap számára, mint a többi, sőt zavarja, hogy zárva van minden, esetleg elmegy egyet kirándulni stb.
Nem gondoltam volna, hogy ennyi ember van, akinek ez nem jelent semmit, se kulturálisan, se családiasan, se vallásilag, se néphagyományosan, se sehogy.
Lehet, hogy mi vagyunk a konzervatív, mélyen vallásos, turbó maradi család, de nálunk kiskoromtól fogva nagy ünnep volt, mindig otthon, a családdal töltöttük, mindig voltak ünnepi ételek, mindig voltak ünnepi programok, egymás megajándékozása stb.
Persze én megértem, ha valaki egyszerűen nem bírja befogadni, nekem például a végtelen világnap és modern ünnep nem jelent semmit, illetve az ünnepek és hasonló jelesebb alkalmak fogyasztói felkapásától van hányingerem. Ahány ház, annyi szokás. Csak nekem kicsit fura.
Tényleg ennyien nem tartják? Akik nem tartják, miért nem szokták?
#20.
Hanuka megvan? Kiszlév 25.? A karácsony ószövetségi, zsidó "nagypapája". De említhetném még a gyökereként a zoroasztriánus perzsákat és a decemberi ünnepeiket is, ők is a keresztény vallás és a karácsony egyik felmenői. A karácsonyt már azelőtt ünnepelték a keresztények ebben az időszakban (december-január), mielőtt a sol invictus ünnepe erre a napra került volna, valószínűleg pont az ókeresztények ünnepkörei hatottak erre a többi pogány ünnephez képest viszonylag új napra.
Úgy beszélsz a kereszténységről, mintha egy egyház lenne. Persze nyilván szép lenne, ha így lenne, de nem így van. Az ókereszténység az egyik legbékésebb vallás volt. Olyasmi, mint az ókori buddhizmus. Tehát eleve ellentmondásba keveredsz. "Nézzétek, mennyire szeretik egymást!" így hivatkoztak pogányok a keresztényekre. Nagy Konstantin előtt közvetlen pont, hogy háttérbe voltak szorítva a keresztények, még azelőtt pedig üldözték is őket. Konstantin hitt a vallásszabadságban, ebből adódóan utána egyaránt lehetett valaki pogány, keresztény, zsidó és igazából bármi. Az erőszakos térítésig elég sokat kell várni, minimum az ókor végéig, de leginkább a középkor elejéig. A karácsony dátumában bizonyára az is szerepet játszott, hogy a legtöbb nép, köztük a rómaiak számára is kiemelt időszakban méltó helye legyen egy szintén nagy ünnepnek, a karácsonynak.
A pogányoknak nem volt karácsonyfájuk. Az egyébként dec. 16-án tartott szaturnálián magyalágakkal, meg borostyánágakkal díszítettek. A karácsonyfa eléggé új dolog. A középkor elején sem ismerték. Később a karácsony környékén tartott, német misztériumjátékokhoz használták, ahol a bűnbeesést és Megváltó születését adták elő a templomokban. Később a hagyományt a szintén német protestánsok, főként evangélikusok élesztették fel, egyes hagyományok szerint, pont Luther Mártontól ered a karácsonyfára aggatott gyertya.
https://www.youtube.com/watch?v=TE8lVXOsOAc&t
Illetve ajánlom az előző linket is, ami még részletesebben foglalkozik a témával.
De érdekes, hogy az ókori vallásellenesek (bár akkor kevesebben voltak) mindenért a pogányokat hibáztatták. Jelszóval, semmi eredeti nincs a hitükben, mert összevissza egymástól vették át a gondolatokat. Aztán most a keresztényekről mondják egyesek ugyanezt. Milyen kár, hogy az bezzeg eredeti, amikor valaki pogány, keresztény, perzsa, zsidó, ősi magyar, meg egy csomó másik hit elemét gyakorolja, úgy, hogy amúgy ellenzi mindet. Az ateizmus nem egyenlő a vallásellenzéssel. Én tisztelek ateistákat, de a vallásellenességen szerintem nincs mit tisztelni, ahogy a fanatikus, főként neoprotestáns, resztoriánus stb. kereszténységen sincs, illetve semmilyen fanatizmuson sincs.
Nekem se szól semmiről se.Család most így összejött kicsit,de kb. amiatt mert ilyenkor van szabadnap.Anélkül karácsonyig úgy se látjuk egymást.Én egyetemista vagyok,szval nekem az hogy nem kell bemenni annyit jelent,hogy tudok az elmaradásaimmal foglalkozni(beadandók,zh-k,jegyzőkönyv).Most se nagyon ünneplünk.Cdak beszélgetünk.De régebben is locsolkodás volt kiskoromba.Azt leszámítva nem nagyon ünnepeltük.Nálam a karácsonynak van nagy jelentősége,de az még odébb van
22/F
Mert sok az ateista, akiknek se hitük, se semmilyük..úgymond de istenuk, se hazájuk, élnek bele a vakvilagba és a pénz motiválja őket..
Én is sajnálom valahol ezeket az embereket.
Én megtanultam gyermekkorban mi az igazi ünnep és át is éltem, ezt fogom tovabb adni a gyerekemnek is.
"úgymond de istenuk, se hazájuk,"
Mi köze van egy kitalált valaminek a HAZA-hoz?
"Se isten se haza, se hitük se semmilyük"
Ateista vagyok, de a szellemi szinted a helyesírásodról is ordít.
Mi az, hogy semmim nincs?
Van szuper családom, barátaim, szeretem a munkám, van szabadidőm, hobbim, sportolok, utazok, szeretek tanulni új dolgokat.
Mondjuk "istenem meg hazám " pl pont nincs. Anélkül is jól megvagyok, gondolom jobban, mintha lenne.
Azért nem ünneplik, mert megkeseredett, motiválatlan, magának való sz*r mindenki.
Mindenhol azt hallod, hogy "Orbán-Gyurcsány-háború-pénz".
Nagyon kevés helyen van az, hogy magukba néznek és maguk próbálják élni a saját életüket.
Nem érdekel a vallási vonatkozása, egyszerűen csak jó megélni az ünnepi hangulatot. Úgyis enni kell, akkor szerintem baromira mindegy, ha az ember beszerez egy sonkát, pár tojást és süt valamit(ünneptől függetlenül is enni kell).
Az ünnep első napjaiban van egy kis sütés-főzés, aztán azt esszük napokig, itthon vagyunk, pihenünk, de ünnep van, és ez hatja át azt a pár napot.
Vannak eleve romlott, szomorú, megkeseredett emberek, akik ilyenkor elmenekülnek otthonról, vagy bezárkóznak, nehogy valakit meg kelljen kínálni és hagyni, hogy egy fújásnyi kölni a hajra kerüljön.
Sokan úgy tesznek, mintha lángszóróval kínálnák meg, nem pedig kölnivel.
Az ünnep az ünnep felnőtt korban is, baromság a gyerekekre hivatkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!