Tényleg ilyen sokan nem ünneplik a húsvétot? Miért nem ünneplik, akik nem ünneplik?
Itt olvastam egy csomó válaszolótól, hogy számára ez a "hosszú hétvége ünnepe", vagy csak örül, hogy nem kell dolgozni, vagy pont ugyanolyan nap számára, mint a többi, sőt zavarja, hogy zárva van minden, esetleg elmegy egyet kirándulni stb.
Nem gondoltam volna, hogy ennyi ember van, akinek ez nem jelent semmit, se kulturálisan, se családiasan, se vallásilag, se néphagyományosan, se sehogy.
Lehet, hogy mi vagyunk a konzervatív, mélyen vallásos, turbó maradi család, de nálunk kiskoromtól fogva nagy ünnep volt, mindig otthon, a családdal töltöttük, mindig voltak ünnepi ételek, mindig voltak ünnepi programok, egymás megajándékozása stb.
Persze én megértem, ha valaki egyszerűen nem bírja befogadni, nekem például a végtelen világnap és modern ünnep nem jelent semmit, illetve az ünnepek és hasonló jelesebb alkalmak fogyasztói felkapásától van hányingerem. Ahány ház, annyi szokás. Csak nekem kicsit fura.
Tényleg ennyien nem tartják? Akik nem tartják, miért nem szokták?
Miért kéne szánni akit ez nem érdekel?
Téged érdekel az alkalmazott nyelvészet? Ha nem, akkor sajnállak, szar életed van. Kb ilyen logika..
Hidegen hagy a lakásdíszítés, csicsásnak tartom a tojás-nyuszi-csibe-barka szirszarokat, gyerek meg nincs, akinek a kedvéért érdekelne.
Mégis, mit ünnepeljek, ha nem vagyok vallásos? Jézus feltámadását, akiben nem is hiszek?
14-es, karácsonykor a nem vallásos emberek nem Jézust ünneplik.
A karácsony a szeretet ünnepe, a húsvét meg a gyerekeké.
"Mert Jézus, akiben nem hiszel, éppen akkor született meg "
Elég sokszor bebizonyították, hogy kizárt ez a teória!
#17.
Na, oszt kik? Egyes "nagyon komoly" kutatók szerint nem lehetséges, mert a pásztorok kint voltak, ott meg télen hideg van. Annyi a bökkenő, hogy az istállózásig elég sokat várni kellett, éppen ebből kifolyólag az ókori Közel-Keleten télen is ugyanúgy kivitték legeltetni az állatokat.
Mivel Jézus nem tudjuk mikor született születhetett akár akkor is. Sőt, az ókeresztény és őskeresztény hagyományok szerint hanuka ünnepe alatt és ros hasana, a zsidó újév után született. De ha nem is akkor született, akkor is azt ünnepeljük ekkor.
Na és vajon miért épp ekkor ünnepeljük?
Csak nem azért, hogy ráhúzzunk a keresztény mítoszkört egy pogány szokásra? Téli napforduló megvan? Karácsonyfa eredete?
Ne gondoljátok már, hogy ez eredetileg keresztény ünnep... ezt pont az egyház akarta erőszakosan elhitetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!