Relativitáselmélet: most akkor kinek telik lassabban az ideje?
https://www.youtube.com/watch?v=ev9zrt__lec
5:42-nél Adam egy gyors űrhajón van, és neki is úgy tűnik hogy körülötte mindenki másnak telik lassabban az ideje. Ez még logikus is (szimmetrikus). De ha visszajön a Földre, akkor a Földön telt el több idő, azaz a Földön mindenki öregebb lesz mint abban az esetben ha nem utazott volna.... akkor hogy is van ez?
"Egyik sem lett idősebb.
Csak jó eljátszadozni az ufóhívőkkel, ugyanúgy mint az időutazáshívőkkel. "
Bár fizikából mindig gyenge voltam, és most bölcsész szakon vagyok, de még én is emlékszem nyomokban arra, hogy a magaslégkörben a kozmikus sugárzás hatására képződnek olyan részecskék, amiknek az élettartama sokkal rövidebb, minthogy a Föld felszínét elérhetnék. Mégis detektáljuk őket a Föld felszínét elérve, mert a relativisztikusan nagy sebességük miatt a sajátidejük rövidebb, mint amekkora időnek én mérem a leérésüket. Valami ilyesmit magyarázott anno a fizikatanár.
Szóval ez nem hit kérdése.
Megmérhető.
Ez mellébeszélés kedves bölcsész barátom.
A relativitáselméletről volt szó, aminek az alapja az, hogy a fénysebesség mindenhez képest c sebességgel mozog.
Csak hogy a michelson-morley kísérlet tudományosan vizsgálva nem ad olyan eredményt hogy a fény mindenhez képest fénysebességgel mozog.
Ezt pedig az emberek nem hajlandóak észrevenni.
Inkább időutazás scifiket csinálnak, a hívő emberek számára, hogy hasznot húzzanak belőlük.
dq:
"fenntartod hogy a #4-ből akár egy szó is igaz lenne?"
Nem válaszoltál sem a #36-ra, sem az előző írásomra.
Tudsz rá érdemben válaszolni?
A kérdés ugyanis arról szól. Olvasd el. Ott is egyetlen oda-vissza útról volt szó.
Te írtál egy olyan esetet, amikor kicsit másképp néz ki a helyzet - de a kérdező NEM EZT kérdezte, így a válaszom korrekt.
"Inkább időutazás scifiket csinálnak, a hívő emberek számára, hogy hasznot húzzanak belőlük."
Bocsáss meg, de úgy tudom, hogy a GPS műholdakat is összeszinkronizálják a relativisztikus idő miatt. És úgy tudom, a GPS-ért nem fizetek.
De lehet az én tudásom korlátos.
Mondjál már légyszives egy pár ezzel a jelenséggel kapcsolatos példát, ami FIZETŐS, hogy képben legyek, hogyan húznak hasznot belőlem.
"Ugyanis alapvetően michelson-morley kísérletből nem lehet következtetni arra, hogy a fénysebesség állandó."
Ember. Te 2018-ban még mindig azt hiszed, hogy a fénysebesség egyetlen bizonyítéka egy 1887-es kísélet, ami a fénysebességet az "éterhez" képest akarta megmérni?
És természetesen nullát mértek, éppen mindaz miatt, amit Einstein leírt.
Szóval WTF?
Melyik másik kísérlettel bizonyították, hogy a fénysebesség állandó?
Jah hogy semelyikkel.
A gps időeltolódást relativitás nélkül is el lehet magyarázni.
Ismétlem, 2018-ban te azon ülsz, hogy egyetlen 120 éve végzett kísérlet bizonyítja a fénysebesség állandóságát?
"A gps időeltolódást relativitás nélkül is el lehet magyarázni."
Kérlek, tedd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!