Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Relativitáselmélet: most...

Relativitáselmélet: most akkor kinek telik lassabban az ideje?

Figyelt kérdés

https://www.youtube.com/watch?v=ev9zrt__lec

5:42-nél Adam egy gyors űrhajón van, és neki is úgy tűnik hogy körülötte mindenki másnak telik lassabban az ideje. Ez még logikus is (szimmetrikus). De ha visszajön a Földre, akkor a Földön telt el több idő, azaz a Földön mindenki öregebb lesz mint abban az esetben ha nem utazott volna.... akkor hogy is van ez?

2018. jan. 7. 22:20
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/76 anonim ***** válasza:
100%

"Egyik sem lett idősebb.

Csak jó eljátszadozni az ufóhívőkkel, ugyanúgy mint az időutazáshívőkkel. "

Bár fizikából mindig gyenge voltam, és most bölcsész szakon vagyok, de még én is emlékszem nyomokban arra, hogy a magaslégkörben a kozmikus sugárzás hatására képződnek olyan részecskék, amiknek az élettartama sokkal rövidebb, minthogy a Föld felszínét elérhetnék. Mégis detektáljuk őket a Föld felszínét elérve, mert a relativisztikusan nagy sebességük miatt a sajátidejük rövidebb, mint amekkora időnek én mérem a leérésüket. Valami ilyesmit magyarázott anno a fizikatanár.

Szóval ez nem hit kérdése.

Megmérhető.

2018. jan. 9. 23:58
 52/76 anonim ***** válasza:
0%

Ez mellébeszélés kedves bölcsész barátom.

A relativitáselméletről volt szó, aminek az alapja az, hogy a fénysebesség mindenhez képest c sebességgel mozog.

Csak hogy a michelson-morley kísérlet tudományosan vizsgálva nem ad olyan eredményt hogy a fény mindenhez képest fénysebességgel mozog.

Ezt pedig az emberek nem hajlandóak észrevenni.

Inkább időutazás scifiket csinálnak, a hívő emberek számára, hogy hasznot húzzanak belőlük.

2018. jan. 10. 00:14
 53/76 anonim ***** válasza:

dq:

"fenntartod hogy a #4-ből akár egy szó is igaz lenne?"

Nem válaszoltál sem a #36-ra, sem az előző írásomra.

Tudsz rá érdemben válaszolni?

A kérdés ugyanis arról szól. Olvasd el. Ott is egyetlen oda-vissza útról volt szó.

Te írtál egy olyan esetet, amikor kicsit másképp néz ki a helyzet - de a kérdező NEM EZT kérdezte, így a válaszom korrekt.

2018. jan. 10. 01:29
 54/76 dq ***** válasza:
Korrekt a válaszod.
2018. jan. 10. 10:38
 55/76 anonim ***** válasza:

"Inkább időutazás scifiket csinálnak, a hívő emberek számára, hogy hasznot húzzanak belőlük."

Bocsáss meg, de úgy tudom, hogy a GPS műholdakat is összeszinkronizálják a relativisztikus idő miatt. És úgy tudom, a GPS-ért nem fizetek.

De lehet az én tudásom korlátos.

Mondjál már légyszives egy pár ezzel a jelenséggel kapcsolatos példát, ami FIZETŐS, hogy képben legyek, hogyan húznak hasznot belőlem.

2018. jan. 10. 11:04
 56/76 Wadmalac ***** válasza:

"Ugyanis alapvetően michelson-morley kísérletből nem lehet következtetni arra, hogy a fénysebesség állandó."

Ember. Te 2018-ban még mindig azt hiszed, hogy a fénysebesség egyetlen bizonyítéka egy 1887-es kísélet, ami a fénysebességet az "éterhez" képest akarta megmérni?

És természetesen nullát mértek, éppen mindaz miatt, amit Einstein leírt.

Szóval WTF?

2018. jan. 10. 15:01
 57/76 anonim ***** válasza:
0%

Melyik másik kísérlettel bizonyították, hogy a fénysebesség állandó?

Jah hogy semelyikkel.

A gps időeltolódást relativitás nélkül is el lehet magyarázni.

2018. jan. 10. 22:02
 58/76 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ismétlem, 2018-ban te azon ülsz, hogy egyetlen 120 éve végzett kísérlet bizonyítja a fénysebesség állandóságát?

[link]

2018. jan. 11. 07:34
 59/76 anonim ***** válasza:
2018. jan. 11. 07:49
 60/76 Wadmalac ***** válasza:

"A gps időeltolódást relativitás nélkül is el lehet magyarázni."

Kérlek, tedd meg.

2018. jan. 11. 10:15
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!