Relativitáselmélet: most akkor kinek telik lassabban az ideje?
https://www.youtube.com/watch?v=ev9zrt__lec
5:42-nél Adam egy gyors űrhajón van, és neki is úgy tűnik hogy körülötte mindenki másnak telik lassabban az ideje. Ez még logikus is (szimmetrikus). De ha visszajön a Földre, akkor a Földön telt el több idő, azaz a Földön mindenki öregebb lesz mint abban az esetben ha nem utazott volna.... akkor hogy is van ez?
"Kizárólag a (egy adott rendszerben mért) sebességtől. És semmilyen mértékben sem a gyorsulástól. "
Na, akkor itt nagy probléma van!
Nézzük csak ismét a példát:
1: ŰrRobi gyors űrhajón szökik meg a Földről, és sokáig megy, majd visszajön. Ő azt mondja, hogy ő ment gyorsan.
2: Földi Béla végig itt van. De ő is pont ugyanezt látja! Fél ideig nagy sebességgel távolodik a másiktól, majd megy vissza.
A Földet most hagyjuk ki, nem számít a példánkban. Nincs is ott.
Tehát AKKOR - ha mindketten ugyanazt látják - végül is MI a különbség kettejük mozgása között?
Megvilágosodtam!
Annak számára telik el több idő, akinek kisebb a gyorsulása!
*térdre borul a Mester előtt, aki majdnem megoldott egy 110 éve megoldott problémát, és megpróbálja megcsókolni a cipőjét*
Semmi gond, dq.
Nyilván tudsz más különbséget is mondani a két ember mozgása között, nem csak a gyorsulást.
Várom.
Jól érzékelem hogy a #4-ben írt marhaságodat azzal próbálod kompenzálni hogy rámkend hogy nem én 'értem' ezt a 'paradoxont' (lol)?
Ha nem értesz valamit, állok rendelkezésedre privátban.
Viszont pofozóbábut nyilvánosan nem szeretnék játszani, kösz. (Meg amúgy is ez egy kérdés.)
Nem jól érzékelem. Szimplán nem érted hogy mit írtál #4-ben.
LOL
Nem.
Én pont azt szeretném, amit írtam.
Vegyünk most 2 űrhajóst, akik találkoznak: puszi, pacsi, zászlócsere, óraegyeztetés.
Aztán nagy sebességgel távolodnak egymástól, majd ismét találkoznak.
PONTOSAN MI fogja meghatározni, hogy melyiknek telik több ideje közben?
Csak erre várom a választ.
"az ido nem relative telik lassabban"
Nos, de.
:)
Már a "lassabban" szó sem értelmezhető "mihez képest" nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!