Milyen kíérlet bizonyítja, hogy fénysebesség fix?
Arra gondoltam, ha vennék egy tükrös téglalapot és elindítanék benne egy fényt y tengelyen. Ez fel-le pattog folyamatosan.
Beteszem egy x irányba mozgó autóba.
Kívülről nézem a fény sebességét, akkor van egy y irányú fény komponense meg x irányú autó, ami klasszikusan összeadódik.
És belénkvésték hogy "nem nő a sebesség, az csak a klasszikus fizikában van". De úgy erről egyetlen mérési kísérletet sem láttam.
Értem a relativitás magyarázatát, hogy idő változik.
De hogyan voltunk képesek megmérni hogy a fény sebessége nem változott? Lehet e erről egyáltalán pontos kisíréletet megvalósítani?
Lehetséges hogy a sebesség változott csak nem voltunk képesek megmérni pontosan?
Vagy melyik híres kísérlet bizonyítja hogy fix? Azt hogy valósították meg?
A wiki is azt írja.
Megmérték a fény sebességét az éterhez képest.
És a wiki azt írja az éter egy feltételezés, amiről semmit nem tudunk és definiálunk, csak hogy úgy gondolták kell lennie.
És ebből megállíptották, hogy a fénysebessége állandó a kitalációhoz képest. Ezért a fénysebességet állandónak mondjuk.
Ez így csodálatos. Ilyet meg lehet engedni a fizikában? :D
Nem tudsz elszakadni ettől az étertől? Ezt ma nem igazán használják és a kísérlet az éter fogalma nélkül is ugyanaz! Az elvégzett tárgyilagos kísérlet működik ahogy. A wikin még használja a kezdeti éteres leírást, de ezt ma már nem szokták, mert fölösleges.
Szóval! A kísérletet nézd át. Ne éterezzél.
Éter nélkül a kísérlet úgy néz ki, hogy két fénysugarat elindítanak és "meglepő módon" egy sebességgel megy mindkettő.
Elindítják különböző évszakokba, időközönként és akkor is egy sebességgel megy a két fény.
De ez kb így annyi, ha 2 autót elindítok 100-al, akkor mindekettőnek 100 a sebessége "meglepő módon".
Csak hogy túlléphetőbb legyen a régebbi fizikában használt éter kifejezés.
Wikipédia
Éter (fizika)
Az éterelmélet végleges bukását végül három kísérlet három különböző módon értelmezendő eredménye okozta:
- a Michelson–Morley-kísérlet szerint a Föld magával ragadja az éter egy részét, vagyis a Földnek az éterhez viszonyított sebessége nulla
- a csillagok aberrációja szerint a Föld mozog az éterhez képest
- az Hippolyte Fizeau által végzett kísérletek – a fénysebesség meghatározása folyó vízben – szerint a mozgó közeg csak részben viszi magával az étert
Albert Einstein munkája a speciális relativitásról végül teljesen elveti az étert, és vele együtt az abszolút tér fogalmát is.
Az a helyzet hogy nem én írtam le a kísérletet, szóval nem nekem kell tudni elmagyarázni.
Én éterrel láttam csak magyarázatot és az tudom hogy ezzel nem lehet bebizonyítani hogy a fénysebesség fix.
Ha le tudod írni a kísérlet lényegét éter nélkül, ami bebizonyítja azt én meghallgatlak.:)
Össze tudod vetni a két szöveget? Ne legyél már ennyire értetlen - bocsi.
Wikipédia:
"Az éterelmélet végleges bukását végül három kísérlet három különböző módon értelmezendő eredménye okozta:"
"Én éterrel láttam csak magyarázatot és az tudom hogy ezzel nem lehet bebizonyítani hogy a fénysebesség fix."
Tehát?
A kísérlet - a 3. ábra volt amit tapasztaltak. Azt itt kihagyhatjuk, hogy az étert nem mutatta ki, de nézd meg a tapasztalatot.
(Zárójelben:
Michelson–Morley-kísérlet
"A kísérlet célja az volt, hogy megmérjék a Földnek az éterhez, illetve az abszolút térhez viszonyított sebességét.
E kísérlet eredménye, mindenki legnagyobb meglepetésére, negatív volt, vagyis a keresett sebesség mindig nullával volt egyenlő.")
Vagyis a Michelson–Morley-kísérlet megbukott! De van egy érdekes tapasztalat a fentebbi ábrákon látható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!