Milyen kíérlet bizonyítja, hogy fénysebesség fix?
Arra gondoltam, ha vennék egy tükrös téglalapot és elindítanék benne egy fényt y tengelyen. Ez fel-le pattog folyamatosan.
Beteszem egy x irányba mozgó autóba.
Kívülről nézem a fény sebességét, akkor van egy y irányú fény komponense meg x irányú autó, ami klasszikusan összeadódik.
És belénkvésték hogy "nem nő a sebesség, az csak a klasszikus fizikában van". De úgy erről egyetlen mérési kísérletet sem láttam.
Értem a relativitás magyarázatát, hogy idő változik.
De hogyan voltunk képesek megmérni hogy a fény sebessége nem változott? Lehet e erről egyáltalán pontos kisíréletet megvalósítani?
Lehetséges hogy a sebesség változott csak nem voltunk képesek megmérni pontosan?
Vagy melyik híres kísérlet bizonyítja hogy fix? Azt hogy valósították meg?
Csak rá kéne keresni.
Az, hogy Te nem vagy képes önállóan utánanézni nem tudom miért a fizika hitelességét rontaná.
De a michel-morley kísérlet is kérdőjeles sok helyen.
Bármint videot amit néztem azt taglalja, hogy az "éter" nem befolyásolja a fény sebességét, ezért az nem változik.
Ebből viszont 2 konklúzió lehet:
1. fénysebesség állandó (éter nem képes befolyásolni)
2. (vagy) nem létezik éter
Mi garantálja hogy létezik éter és az első konklúzió igaz?
Igen, ott a baj, hogy az éterre vezetjük le az egész kísérletet, de arról semmit nem tudunk.:)
Vagyis én nem.
Szóval aki tud valamit róla az nyugodtan leírhat/linkelhet, amit tud.
Köszönöm a válaszokat!
Itt a linkeden bejött a lézergiroszkóp google keresője, pár találat szépen taglalja az interferencia és szögsebesség közötti kapcsolatot 4 tükrös pörgő alapon.
Jó kis dolog.
De nem látok benne semmi utalást az "éterre".
Az éter itt egy absztrakció, ami az univerzális vonatkoztatási rendszert jelképezi, szinonimának is tekintheted. Mindegy, hogy a konkrét szót, vagy a hosszabb definíciót használják-e.
Amúgy tudja valaki, mi történt 2xSü-vel, miért zuhant 14%-ra? Most láttam a belinkelt válaszában.
Bocsi az offért, csak #9-nek reagálnék.
akire te gondolsz, az 2*Sü, s nem pedig 2xSü, bár lehet ugyanaz a személy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!