Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mekkora sebességnél kezd el...

Mekkora sebességnél kezd el torzulni a hang? Pl. Egy fénysebesség közelében száguldó űrhajón értenék egymást az utasok?

Figyelt kérdés
Ugye alacsonyabb sebességeknél még semmi torzulást nem érzékelünk, de pl. ha már 300 fölött száguld egy sportkocsi, akkor a rádió elkezd-e vajon torzulni? Vagy mennyi az a sebesség, ahol már megfigyelhető hogy nem úgy hallatszanak a dolgok, ahogyan kellene? Fénysebességnél tudnának beszélni egymással az emberek? Vagy csak rádión?

2017. dec. 15. 14:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Hogy mi van? Mitől torzul a hang?
2017. dec. 15. 14:12
 2/12 Roflkopter ***** válasza:
100%
miért torzulna a hang? A sebesség nem változtat a hang hullámokon semmilyen módon
2017. dec. 15. 14:18
 3/12 anonim ***** válasza:

Beszélni biztosan tudnának, mintha állnának a földön.

A rádió érdekesebb, mert álló adó esetén adott sebesség felett a doppler effektus miatt el fog hangolódni a rádió. Ha az űrhajóban lenne az adó is, akkor viszont rendesen működne.

2017. dec. 15. 16:50
 4/12 anonim ***** válasza:

Bent semmiféle változás nem vehető észre. Mitől változna? Lobog a hajuk a szélben, vagy mi?

A 300 pedig annyira picike sebesség, hogy a rádió sem torzul (amúgy sem torzulna, csak elhangolódna, de az is roppant kicsi).

2017. dec. 15. 23:11
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

Hogy hányszoros gyorsításra? Most olvastam a kérdést, akkor asszem, nem. Szerintem csak így elnyúlik, és több helyen, szélesebb útvonalon hallják. Én amúgy nem vagyok fizikus, totál laikus vagyok ilyen témákban. Szóval csak hosszabb helyen hallják, de gondolom amúgy, hogy pl elnyúlik az a-betű alatt lévő út hosszúsága -hú ez de gyönyörű megfogalmazásnak ígérkezik xD - na szóval pl itt van egy út:

-----

És így hallják rajta:

aaaaa

az út ezen szakaszain pl tehát a-betűt hallanak csak, hogyha a szó mondjuk az asztal, de az egész szót már nem fogják hallani egyben. Az út következő szakaszán pedig

-----

sz;sz;sz;sz;sz

Az "sz" hangot hallják:)

Énszerintem, kb:)

2017. dec. 15. 23:26
 6/12 miharminc ***** válasza:
Ha a rádió el kezdene torzulni (?), a fény is elkezdene "torzulni", de nem. A fénysebességű űrhajóban valószínűleg gond nélkül beszélgethetnének az emberek. Más kérdés, ha kinyitnák az ablakot (ajtót)és átkiabálnának a másik fénysebességű űrhajónak, azok egy kukkot sem hallanának. Hiszen nincs közeg, amely a hangot közvetítené! Egyébként semmi gond sem lenne...
2017. dec. 16. 16:24
 7/12 A kérdező kommentje:
De én ezt nem értem, hogyhogy gond nélkül lehet fénysebességnél beszélni, amikor a fény gyorsabban terjed mint a hang?
2017. dec. 16. 23:16
 8/12 Mojjo ***** válasza:
100%

@7: Egyrészt fénysebességgel haladó űrhajó nincs és nem is lehet, max fénysebességgel közeli sebességgel haladó.

Másrészt hogy tud két utas labdát dobálni egymásnak egy 90km/h-val haladó vonatban, amikor a labdát sokkal lassabban dobálják, mint 90km/h? Na a hang az űrhajóban ugyanez.

2017. dec. 16. 23:31
 9/12 anonim ***** válasza:
Hangsebesség fölötti repülőben hogyan lehet beszélgetni?
2017. dec. 17. 17:19
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerű a megoldás: a fény MINDIG fénysebességű.

A hang viszont a KÖZEGHEZ képest terjed hangsebességgel.

Ha te száguldasz az űrhajóval, az VISZI MAGÁVAL a levegőt, amiben a hang terjed.

Tehát az égvilágon semmit nem fog torzulni a hang, akármilyen gyorsan is mész... persze ne menjél nyitott űrhajóval, mert akkor más lenne a helyzet :-)

2017. dec. 17. 17:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!