Mivel magyarázod az ún. kísérteties távolhatást?
#70: „...de még ha meg is engedjük azt, hogy valamiképp mi döntsünk arról, hogy a mérésünk után melyik állapotba kerüljön a mért részrendszerünk, akkor ez esetben meg kellene üzenni a másik félnek, hogy mi már elvégeztük a mérésünket, ami a nála lévő részrendszert is határozott állapotba "ugratta"...”
Amennyire én tudom, a mérés tényét átküldeni se nem szükséges, se nem segít a kommunikációban.
Vagy, melyik protokollra gondolsz?
"Amennyire én tudom, a mérés tényét átküldeni se nem szükséges, se nem segít a kommunikációban.
Vagy, melyik protokollra gondolsz?"
Az általad - az 1. és 2. pontokból - idézett részben konkrétan egyikre sem, mindössze felsoroltam 2 pontba szedve, mi az, ami lehetetlenné teszi, hogy a kvantumkorreláció segítségével fényfeletti sebességgel küldjünk át információt A-ból B-be.
Ennek kapcsán a lényeget az 1. pont tartalmazza. A 2. pont már csak csupán arra a - gyakran elhangzó - felvetésre reagál, hogy hát de ha mégis valahogy mi döntenénk a mérés kimenetele felől, akkor így küldhetnénk bitsorozatot.... No erről írtam a 2. pontban, hogy még ha így is lenne, akkor sem, mert...lásd a 2. pontot :-)
Amúgy, szigorúan véve, igenis segít a mérés megtörténtének, illetve az eredményének az átküldése, csak épp NEM abban, hogy fényfeletti sebességgel üzenjünk.
Elég csak mondjuk talán a legegyszerűbb protokollt elővenni a BB84-es kulcsmegosztást:
Miután A átküldte a preparált állapotokat B-nek, B kell, hogy szóljon A-nak, hogy elvégezte a méréseit, hiszen csak ezután vethetik össze a preparáláskor és a méréskor használt bázisokat, hogy az egyező eseteket megtartva megkapják a "raw key"-t.
Vagy pl a teleportáció esetén is nem csupán azt kell jelezni a küldő részéről, hogy már elvégezte a mérést, de azt is közölnie kell a klasszikus csatornán keresztül, hogy a 4 lehetséges kimenet közül melyiket kapta a saját mérésekor, hiszen ettől függ, hogy a fogadó a 3 lehetséges unitér transzformációból melyiket végezze el a saját kvantumbitjén, hogy az a teleportálandó állapotba kerüljön. VAGY a 4 darab küldőoldali mérési kimenet közül az egyik megvalósulása esetén épp ne csináljon semmit, mert a fogadóoldali kvantumbit már abban az állapotban van, amiben lennie "kell".
> „lásd a 2. pontot :-)”
Igen, és én konkrétan erre kérdeztem rá.
Lehet, hogy a vége félreérthető volt. Így talán pontosabb:
Vagy pl a teleportáció esetén is nem csupán azt kell jelezni a küldő részéről egy klasszikus csatornán keresztül a fogadónak, hogy már elvégezte a mérést, de azt is közölnie kell, hogy a 4 lehetséges kimenet közül melyiket kapta a saját mérésekor, hiszen ettől az eredménytől függ, hogy a fogadó a 4 unitér transzformációból - melyek közül az egyik az, hogy nem csinál semmit - melyiket végezze el a saját kvantumbitjén, hogy az a teleportálandó állapotba kerüljön.
Nyugalom, amíg írtam a pontosítást, nem láttam, hogy közben reagáltál.
Tehát, vissza az eredeti kérdésedhez:
"#70: „...de még ha meg is engedjük azt, hogy valamiképp mi döntsünk arról, hogy a mérésünk után melyik állapotba kerüljön a mért részrendszerünk, akkor ez esetben meg kellene üzenni a másik félnek, hogy mi már elvégeztük a mérésünket, ami a nála lévő részrendszert is határozott állapotba "ugratta"...”
Amennyire én tudom, a mérés tényét átküldeni se nem szükséges, se nem segít a kommunikációban.
Vagy, melyik protokollra gondolsz?""
Az első válaszomban leírtam, hogy a 2. pont megírását mi motiválta. Ahogy láthatod, ott nincs szó konkrétan egyik protokollról sem, csupán azért született, hogy reagáljon egy - és itt csak ismétlem magam - gyakran hangoztatott felvetésre, mely igyekszik nem tudomást venni az 1. pontban foglalt állításról.
A 2. pont tehát csupán egy magyarázat azok számára, akik valamiért nem hajlandóak tudomásul venni az 1. pontot, noha az már önmagában is kizárja a kvantumkorrelációk fényfeletti sebességű jeladásra való felhasználhatóságát.
Nem gondoltam tehát ott semmiféle protokollra.
A továbbiakban pedig csak megemlítettem számodra, hogy egyébként nagyon is fontos sok esetben jelezni a mérés megtörténtét, illetve akár annak eredményét is. Majd mindkét esetre hoztam példát is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!