Miért 0 a gravitációs erő?
Mekkora gravitációs vonzóerőt gyakorol a Föld a középpontjában levő 1 kg tömegű anyagdarabra?
a) végtelen nagy
b) 9,81 N
c) nulla
A helyes válasz a 0... Csak nem értem miért? Nekem a végtelen logikusabb, meg matematikailag megalapozottabb
F=gamma*(m1*m2/r^2)
Ez a képlet nem? m1 az egyik test tömege, m2 a másiké, r pedig a tömegközéppontjaik távolsága...
r=0 jelen esetben, de annak ugye nincs értelme mert a nevező nem 0
Ezért határértékkel számolva ha r tart a 0-hoz, akkor F tart a végtelenhez... Ezért nem vágom...
"Innentől kezdve pedig tök l lényegtelen,hogy 1/R-es vagy 1/R^2-es az erőtörvény:"
Ha a Föld (vagy Föld2) tömegeloszlása exponenciális lenne, akkor a közepe felé haladva egyre csak nőne a gravitációs erő.
Pont ugyanúgy, mintha pontszerűnek tekintenénk a Földet (vagy a Föld2-t).
Szóval ha nem is az erőtörvényt, de a Föld tömegeloszlását még ki kell használnod. A nélkül nem fog kijönni logikailag, akkor sem, ha ellentétes pontok által keltett térnek képzeled.
Te dq, te milyen szingularitásról beszélsz? Legyen egy próbatested a nagy semmiben, végtelen távol mindentől, ne hasson rá semmi erő. Hívjuk p-nek, mert ő a próbatest. Rakjunk le tőle d távolságban egy böszme gravitáló testet, g1 névvel. Rakjunk a p és g1 pontok által kijelölt egyenesre egy másik, g1-el megegyező tömegű testet, méghozzá vigyorogjon ez a g2 nevű test p másik oldaláról, szintén d távolságból (-d, ha jobban tetszik így). Mekkora gravitációs erő hat p-re g1 és g2 testek gravitációjának eredőjeként? Hogyan számoljuk ki?
Na, a Föld (egy _idealizált_ Föld) középpontja pont ugyanez, csak még pár g-vel körülvettük a p-nket, de ugyanúgy szimmetrikusan.
A középpont környékén a gravitációs iránya szinguláris. Tetszõlegesen kicsit mozogva tetszõlegesen nagyot változik az irány.
Ebbõl akarják kihozni, hogy csak a 0-vektor lehet.
Teljes bizonyításod van?
#dq
Látom, te a felfogásban kihívásokkal küzdők közé tartozol, akikkel csak nagyon megfontoltam érdemes kommunikálni. Ezért az egyértelműség kedvéért idézem saját magamat, azaz a 10-es hozzászólást:
"Ez egy olyan feladat, amihez még csak számolni sem kell, csupán szimmetria megfontolások alapján kijelenthető, hogy a középpontban nulla a gravitáció. Ha ugyanis körülötted egyforma az anyageloszlás (ezt munkahipotézisnek nyilván elfogadhatjuk, mert ezen a szinten jobbat nem tudunk), akkor rád nem hat eredő gravitációs erő."
Ebből milyen gondolatmenettel következik az, hogy állításod szerint "valójában mindenki arról beszélt hogy minden gömbszimmetrikus mező 0 középen" ?
Az elektronos példád teljesen irreleváns. Az elektron mint pontszerű forrás szinguláris, én meg ugye nem szinguláris anyageloszlásról beszéltem. A Föld tömegeloszlása, mint a gravitáció forrása ugyanis ilyen. Én csakis erről beszéltem, és nem a gömbszimmetrikus vektorterekről általában tartottam kiselőadást, okoska.
"Beleértve téged, te is azt írtad hogy ha elhanyagoljuk a hegyeket akkor kihasználhatjuk a modell szingularitását"
A szingularitás szót nem is használtam, tehát hazudsz. Ez a szingularitás csak a te fejedben létezik, és elég sötétnek néz ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!