Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tömeg az maga a gravitáció?

A tömeg az maga a gravitáció?

Figyelt kérdés
vagy fordítva a gravitáció az maga a tömeg?

2015. aug. 26. 18:41
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem.

Ez szerintem körülbelül olyan kérdés, mint hogy „a DNS az maga az élet?” vagy hogy a „a számok azok maguk a matematika?”

2015. aug. 26. 18:47
 2/26 A kérdező kommentje:
akkor a tömeg gerjeszti a gravitációt?
2015. aug. 26. 18:47
 3/26 anonim ***** válasza:
Ez jobban hangzik.
2015. aug. 26. 18:57
 4/26 anonim ***** válasza:

Sztem lényegében igazad van, csak annyi az érdekes még, hogy valamiképpen egybeesik a "tehetetlen" tömeggel, vagyis azzal, hogy (nem gravitációs) erőhatásra bizonyos tehetetlenséggel reagál. (Ld. Newton-törv.)

Vagyis a tömeg maga a reakció "lassúsága".

Erre szolgáltt az Eötvös-kísérlet, illetve Einstein modellje is, ami méri/feltételezi a grav. és a tehetetlen tömeg azonosságát.

Sztem ez nem egy egyszerű kérdés, és nem magától értetődő.

2015. aug. 26. 20:20
 5/26 A kérdező kommentje:
értem és a higgs bozontól van tömeg? akkor közvetetten a higgs bozontól van gravitáció?(bocsi ha hülyén gondolkodom és hogy ha hülyeséget írtam)
2015. aug. 26. 20:26
 6/26 anonim ***** válasza:
100%
A tömeg egy tulajdonsága a gravitáció.
2015. aug. 26. 22:49
 7/26 anonim ***** válasza:
100%

(A higgs bozon-t a standard modell jósolt meg, később kísérletileg is igazolták melyért Nobel-díj járt.)

A higgs bozontól a tömegnek egy kis része származik.

Első közelítésben a tömegsűrűséggel arányos a gravitáció. A részleteket az általános relativitáselmélet és a standard modell írja le.

2015. aug. 26. 23:15
 8/26 Tom Benko ***** válasza:
100%

@9: "A higgs bozontól a tömegnek egy kis része származik."

? Tudtommal pont azért kellett, mert a Standard modellben eredetileg nem szerepelt a részecskék tömege, kellett egy mechanizmus, ami ad nekik.

2015. aug. 27. 07:56
 9/26 Tislerics Máté ***** válasza:
36%
Hogy mi is a gravitáció, arra igazából senki se tudja a megoldást. Persze elméletek vannak: Graviton részecskék csinálják. Vagy a téridő meggörbül, a tömeggel rendelkező testek körül, és abba esnek a dolgok. A lényeg hogy az összes ilyen elmélet hiányos. Még ha be is bizonyítják hogy valósak, eddig mindig maradtak megválaszolatlan kérdések. Pl. az Einstein féle téridő görbületek cumó is hiányos. Ha megkérdeznéd Einsteint hogy miből is van a téridő, csak pislogna... :D (Az hogy maga a térből, az nem kielégítő válasz, ráadásul nagyképű kijelentés is.)
2015. aug. 27. 09:32
 10/26 anonim ***** válasza:
74%

#Tislerics Máté

Ha szerinted az általános relativitáselmélet azért hiányos, mert Einstein sem tudna válaszolni arra a kérdésre, hogy miből van a téridő, akkor picit el vagy tévedve. Jó válaszokat csak jó kérdésekre lehet adni, és a "miből is van a téridő?" című laikus kérdésedre pislogás nélkül lehet visszakérdezni: hogy érted azt, hogy miből van?

2015. aug. 27. 10:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!