Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A szerencsejátékosok tévedése,...

A szerencsejátékosok tévedése, hibás valószínűségszámítási alapokon nyugszik?

Figyelt kérdés

Ismert a [link] néven ismert matematikai magyarázat. Véleményem szerint, itt a szerencsejátékosoknak van igaza és ezt megpróbálom matematikai érvekkel kifejteni. Mi a véleményed erről ?

Nézzük az elején : "A hiba egyik formája a nagy számok törvényének félreértésén alapszik: ha egy esemény nagyon sokáig nem következett be, akkor – a félreértés szerint – egyre nagyobb valószínűséggel be kell következnie (illetve ha egy esemény nagyon sokszor bekövetkezett, akkor már „nem szabad” bekövetkeznie). Például ha egy pénzt hússzor feldobva mind a hússzor írást kaptunk, akkor sokan azt mondanák, hogy huszonegyedszerre sokkal nagyobb valószínűséggel kapunk fejet, mert huszonegy írást dobni egymás után roppant valószínűtlen. Valójában azonban a huszonegyedik írás valószínűsége ugyanúgy 50%, mint az első dobásnál, hiszen nem az a meglepő, ha huszonegyedszerre írást dobunk"

Ok, szerintem ebben a magyarázatban hiba van. A józan ész szerint ritka eseménynek számít pl, ha ugyanaz jön ki 50%-es várt esemény eredménye esetén. Azaz 50%-os valószínűséggel lesz piros, akkor az ritkán fordul elő, hogy 10x egymást követően piros eredmény legyen. Ugyanígy a lottó számoknál, sem minden egymás utáni lottó húzáskor lesz 1,2,3,4,5 a kapott eredmény, ha nem befolyásólja senki az esemény kimenetelét csalással

Úgy érzem van egy matematikai leírás, arra, hogyan lehet számolni azzal, hogy ilyen sac 50%-os események egymás után bekövetkezve mennyire valószínűek, csak már sajnos elfelejtettem. Létezik ilyen matematikai apparátus?

Elvileg, ha nem létezik nem is lehet hitelesen megvizsgálni egy gyógyszer hatékonyságát, hiszen ha a gyógyszer jó hatást fejt ki 90%-ban, bekövetkezhet az is, ennek a szerencsejátékosok tévedése analógiájára, hogy az összes betegnél a 10%-a következik be, azaz a gyógyszer hatását nem érzékeljük. Pedig a gyógyászatban ezt az eljárást éa a statisztikai konzekvenciákat használják eredményesen a mai napig. Ez ellentmondás.

2015. máj. 22. 19:14
1 2 3 4 5 6 7
 31/66 anonim ***** válasza:
69%
Jó, akkor higgy amit akarsz. Nyilván igazad van, hiszen köztudott, hogy a szerencsejátékosok milyen gazdagok... :D
2015. júl. 9. 22:16
 32/66 aliceK válasza:
Sok mindenkinek igaza van,de ugy gondolom hogy a szerencsejatekba ha talalsz olyan esemenyt mondjuk rulettbe, ahol 20 fekete volt sorba, akkor nyugodtan rakd amig nem lesz piros, es nyersz, hala az entrópiának, mert a rendet mindig rendetlenség váltja fel... ez inkabb várható ( emberi értelemben ), nem valószínű, és ehhez folosleges matekozni
2015. júl. 10. 22:59
 33/66 anonim ***** válasza:
74%

Kedves kerdezo, amit te pokhendi okoskodasnak nevezel, az a valoszinusegszamitas maga. Ha valamit nem ertesz, az nem gond, de hogy arrogansan vagy ostoba, az annal inkabb.

Modszeresen kevered a visszateveses es a nem visszateveses kivalasztast (lasd meg kombinacio es variacio), lathatoan nem erdekel a valosag, csak a sajat korlatolt elgondolasaid. Hiszel amiben akarsz, majd kozepiskolaban megtanulod a kulonbseget az elemi esemenyek es esemenysorozatok kozott.

2015. júl. 11. 17:23
 34/66 A kérdező kommentje:

"Kedves kerdezo, amit te pokhendi okoskodasnak nevezel, az a valoszinusegszamitas maga

Az nem a valószínűségszámítás, hanem amit a búlvároldalak írnak, az pedig nem tudományos semmiképpen ! A valószínűségszámítás egy matematikai elmélet, de rajtad áll, hogy a kérdést hogyan értelmezed és egyértelműen az reálisabb, hogy egyre csökken-e a valószínűsége, hogy ugyanaz az eredmény jöjjön ki. Ez értelmében a szerencsejátékosoknak igazuk van. Érti ezt valaki?

2015. júl. 17. 19:25
 35/66 anonim ***** válasza:
60%

Te nem erted, meg mindig. De kar idot pazarolni rad, mert buta vagy felfogni.

A SOROZAT eselye tenyleg kisebb. Minel hosszabb, annal inkabb. DE NEM A SOROZATRA FOGADSZ, hanek csak es kizarolag a kovetkezo esemenyre. Igy a kovetkezo porgetesnel, huzasnal, akarminel teljesen mindegy, hogy az elozmeny mi volt.

Mivel a ket valoszinuseg kozotti kulonbseget nem erted a matematikai tudasod hianyossagai miatt, a magyarazatat sem erted.

2015. júl. 18. 07:50
 36/66 anonim ***** válasza:
Egyenlito kornyeki haboruba bundat nem vinnek , de a nagy-hideg nincs kizarva . Regen hallottam , hogy 5-os lotton (1,2,3,4,5) jott ki , de ezt sose jatszottam . Szuletett vesztes vagyok , mert jo a logikam...:-)))
2015. júl. 18. 19:34
 37/66 anonim ***** válasza:
8%

Ugyan már kérem szépen mennyi az esélye hogy 10-szer fejet dobunk egymás után vagy megnyerjük a lottót?

Hát 50 % vagy bejön vagy nem.

üdv Gyuri a matekzseni

2015. júl. 19. 00:14
 38/66 anonim ***** válasza:
10%
számolgassatok csak, de dobj fel egy érmét, és nézd meg mennyi idő után lesz 10/10 fej. Vagy csak dobáld egymás után, ne is szeparáld 10 es eseményekre, és számold meg, hány dobás után jon 10 egymást kovető fej, vagy írás. A roulett asztalnál 10 egymást kovető fekete után én biztos pirosat tennék, mert a sorozatok megszakadnak.
2015. aug. 6. 14:29
 39/66 Zolasd válasza:
50%
Sziasztok! Azzal kezdeném, hogy szerintem ti ugyanazt mondjátok, csak nem úgy értelmezitek a másik mondandóját, ahogy ő érti. Ezt egy ilyen portálon igazából nehéz is megtenni, mert már az elírások is sokat számítanak. Na szóval a lényeg, hogy a srác, aki azt állítja, hogy a szerencsejátékosoknak nincs igaza, az jól gondolja. De amit te mondasz másik srác (bocsi, hogy így írom, de már fáradt vagyok és nem volt erőm megnézni a neveket), abban is van igazság. Szóval, és ezt most figyelmesen olvassátok el. A rulett pörgetések előtt, mikor még nem pörgettél semmit, akkor annak az esélye, hogy 10 feketét fogsz pörgetni egymás után (és most tekintsünk el a 0 pörgetésének lehetőségétől) nagyon kevés. Ez azért van, mert sokkal több az olyan sorozat, amiben különbözőek a pörgetett színek. Ennél fogva sokkal nagyobb esély van arra, hogy a 10. pörgetés fekete lesz 9 piros pörgetés után. DE! Ez csak a 10 pörgetés lepörgetése előtt van így. Mikor már lepörgettél 9-et, és mondjuk mind fekete volt, akkor a 10. pörgetésnél ugyanannyi esélye van annak, hogy feketét pörgetsz, mint annak, hogy pirosat. Ugyanis a rulett asztal- ha fogalmazhatok így -magasról tesz az előző 9 pörgetés eredményére. A 10. pörgetésnél ugyanúgy 50-50% esélye lesz a pirosnak vagy a feketének. A szerencsejátékosok tévedése pedig valós, hiszen ők azt gondolják, hogy mondjuk akár 20 fekete pörgetés után a 21 az durván nagy eséllyel lesz piros. De ez nem igaz, ha ezt 20 pörgetés után nézed. Akkor ugyanúgy 50-50% lesz mindkét szín kipörgetésének az esélye. És végső soron ez nem igaz, hogy ez a tuti pénzforrás, hiszen bármilyen kicsi az esélye, akkor is megtörténhet, hogy 30 pörgetés alkalmával is 30 piros fogsz pörgetni, és ennyi pénzed nincs, hogy erre is duplázz, valamint a kaszinók kötött maximális tétet állapítanak meg, ami felett már nem fogadhatsz. De abban nekik van igazuk, hogy egy utópisztikus esetben (végtelen pénz, végtelen maximális tét) be kell fog jönni egyszer a fekete, és akkor visszanyerik a pénzt. Remélem értitek mire gondolok, és ha valami hiba van, jöhet az építő kritika. Egyébként én a matekban hiszek, nem a józan észben. Erre jó példa a Monty Hall-paradoxon is. Ha nem ismeritek, bátran nézzeket utána. Köszönöm a figyelmet! Jó éjszakát!
2017. febr. 21. 21:18
 40/66 Zolasd válasza:
De egyébként ezt kisebb koromban én sem értettem teljesen. Szóval nem gáz, ha valaki nem érti szerintem.
2017. febr. 21. 21:34
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!