A fénysebességet nem lehet meghaladni?
Évekkel ezelőtt egy tudományos szaklapban olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy egy bizonyos részecske-páros egyikének egy tulajdonságát megváltoztatjuk, "abban a pillanatban" megváltozik a másik tulajdonsága is - bármely távolságra is vannak ezek egymástól. Részletes leírás volt a kisérletről, valamilyen módon a két részecskét egymástól nagy távolságra eltávolították. A cikk utalt arra, hogy a fenti jelenség akár forradalmasíthatja a távközlést. Egyes tudósok "feltételezték", hogy maga a mérés befolyásolta a részecskék állapototát.
Azóta nem találtam ezzel kapcsolatos leírásokat. Ám -ha az elmélet/kisérlet igaz- a fénysebesség mégis "meghaladható"?
..."problémai filozófiai felvetése is hathat abba az irányba,"...
A filozófia a tudomány bölcsője, de a a filozófiát hagyjuk ki a dologból. Nem helyénvaló amikor filozófusok (vagy csak szimplán hozzá nem értők) okoskodnak olyan témában amihez nem értenek és vannak rá tudományos módszerek.
A tér tágulási sebessége nem valódi sebesség, azaz nem igaz az, hogy megtett út per idő vagy ennek relativisztikus korrigálása. Nincs valódi elmozdulásról szó. Az egyenletek megengednek szabadságot a tér tágulására, amit a természet ki is használ, az eddigi kutatások azt igazolják. Galaktikus értelemben nagy távolságra lévő (mondjuk a Föld és a látható Univerzum határához közel lévő másik bolygó ahol civilizáció van, tegyük fel, hogy van ilyen) távolodási sebessége mennyi? Nincs értelme a kérdésnek. Nem értelmezhető rájuk az egymáshoz képesti sebesség fizikai fogalom. Ezt kéne megétetni, de e felett sok fizikakönyv csak simán átsiklik.
"Stephen Hawking is felvetette korábban a multiunivezum elméletet, ami eleve megkérdőjelezheti az ősrobbanást követő táguló tér elméletet."
Egyrészt erről nem hallottam, másrészt tudomásom szerint semmilyen kísérlet nem támasztja alá a multiverzum elméletet.
"Évekkel ezelőtt egy tudományos szaklapban olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy egy bizonyos részecske-páros egyikének egy tulajdonságát megváltoztatjuk,"..
EPR-paradoxon néven is ismert.
Fénynél gyorsabb információ átvitelre jelenlegi tudásunk szerint nem lehetséges kihasználni. Az ,hogy egyik részecske állapotára azonnal hat a másik kísérletileg ellenőrizhető, de kell hozzá egy hagyományos csatorna ami legfeljebb fénysebességgel terjed. Ha neadjisten mégis lehetséges fénynél gyorsabb információ átvitel és jön valami szuper Einstein aki csinál ilyen berendezést, akkor annak elég fura általunk nemigen belátott következményekkel járhat. Ezzel üzenni lehetne a múltba, ami az egyik inercia rendszerben fénynél gyorsabb információközlés az a másikból nézve üzenet a múltba.
13-ra:
Az Andrej Linde multiverzum, illetve párhuzamos univerzum elméletét sem támasztják alá semmilyen kisérletek.
Ezzel együtt mivel cáfolnád, hogy u.n. sötét energia nem más mint a környező univezumok egyre növekvő gravitációs hatása, s ez akár okozhatja a mi Univezumunk gyorsuló tágulását.
EPR-paradoxon. Az, hogy az "ellenőrző csatornán a jel legfeljebb fénysebességgel terjed" nem zárja ki az ellenőrzés lehetőségét. Ami vitatott az az, hogy a változást nem maga a "mérés" idézi elő.
A kvantumpár kisérletben éppen arról volt szó, hogy a "lokális rendszert" valami módon kapcsolni lehetne külső rendszerrel, ami forradalmasítaná a kommunikációt. erről szólt a cikk, amit olvastam.
A multiverzum ötletnek van egy pár nem cáfolható verziója, de ettől még csak hipotézisek.
Egyébként én a multiverzum, az ősrobbanás és a téridő azóta fennálló tágulása közt nem látok egymást kizáró okokat.
15-re:
A Linde-féle multiverzum elmélet csakugyan nem cáfolja az EGY ősrobbanást, ill. a téridő tágulást. Mondhatnám: a "teremtést".
Én egy másik hipotézisről beszélek, ami eleve feltételezi a végtelen teret, s a végtelen számú univerzumot (s egyben végtelen számú ősrobbanást).
Univerzum, gravitáció, részecske-párok működése, fénysebességnél gyorsabb bármi, sötét anyag/energia stb témákban jóformán csak elméletek vannak, tények, megbízható kísérletek alig.
(Newton törvényei is sokáig tényeknek tűntek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!