Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fénysebességet nem lehet...

A fénysebességet nem lehet meghaladni?

Figyelt kérdés

Évekkel ezelőtt egy tudományos szaklapban olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy egy bizonyos részecske-páros egyikének egy tulajdonságát megváltoztatjuk, "abban a pillanatban" megváltozik a másik tulajdonsága is - bármely távolságra is vannak ezek egymástól. Részletes leírás volt a kisérletről, valamilyen módon a két részecskét egymástól nagy távolságra eltávolították. A cikk utalt arra, hogy a fenti jelenség akár forradalmasíthatja a távközlést. Egyes tudósok "feltételezték", hogy maga a mérés befolyásolta a részecskék állapototát.

Azóta nem találtam ezzel kapcsolatos leírásokat. Ám -ha az elmélet/kisérlet igaz- a fénysebesség mégis "meghaladható"?

2014. nov. 27. 07:20
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
86%

Tömeggel rendelkező anyag nem érheti el a fénysebességet. Ez biztos.

Hogy egyéb hatások hogyan terjednek, azt még kutatják.

Amúgy a részecske páros között is fénysebességgel terjed az információ, de ez még erősen kutatás alatt van.

2014. nov. 27. 07:26
 2/24 A kérdező kommentje:

1-re:

Hol hallottál erről? Milyen "részecske pár" volt? (Sajnos már nem emlékeszem, de ennek alapján kutathatnám az interneten.) Amire emlékszem, néhány 100 km-re sikerült eltávolítaniuk a részecskéket, s a "tulajdonságváltozásnál" nem volt mérhető idő.

2014. nov. 27. 08:50
 3/24 A kérdező kommentje:
Másrészt: egyes elméletek szerint az ősrobbanás utáni "néhány röpke pillanatban" a tér tágulása -ezzel együtt az anyag távolodása" sokszorosan meghaladta a fénysebességet.
2014. nov. 27. 09:19
 4/24 anonim ***** válasza:
Múltkor volt a tv-ben azthiszem a discoveryn hogy van gyorsabb, a sötét anyag tán, de nem akarok hülyeséget mondani. Az biztos hogy valami gyorsabb vagy felgyorsítottak a fénynél nagyobb sebességre vmit, de csak félfüllel hallottam...
2014. nov. 27. 09:21
 5/24 Wadmalac ***** válasza:
100%

A kétrés-kisérlet és a kvantumösszefonódás a téma. Van erről rengeteg anyag, ezekkel a keresőszavakkal vadásszál.

Valóban, az összefonódott részecskepár akármilyen távol van egymástól, az egyik változása AZONNALI hatással van a másikra, nincs terjedési sebesség.

De (egyelőre?) nincs semmilyen megoldás arra, hogy ezt ki lehessen használni végtelen gyors információ-átvitelre, magának az információnak az egyik helyről a másikra kerülése maximum fénysebességgel történik.

Ez így nagyon keveset mond a dologról és nem magyarázza meg a téma logikai buktatóit, érdemes sok mindent elolvasni ebben a témában.

Hosszú ideig morfondíroztam, hogyan lehetne kikerülni az információ-átadás logikai bonyodalmait, de úgy néz ki, nincs megoldás.

Az idokep.hu-n van egy jó cikksorozat, ami ezzel a témával foglalkozik és nagyon próbál elméleteket felállítani, hogyan lehetne valahogy "átlopni" az információt fénysebességnél gyorsabban.

2014. nov. 27. 09:31
 6/24 Vree ***** válasza:
100%

Csak mondom...A tér tágulása most ebben a pillanatban is meghaladja a fénysebességet. ;)

A fénysebesség-korlát tömeggel bíró anyagra vonatkozik, a tér tágulása más tészta (nem is valódi mozgás).

Sajnos nem olvastam arról amit említettél viszont. :(

2014. nov. 27. 09:48
 7/24 A kérdező kommentje:
5-ös: Kösz.
2014. nov. 27. 09:48
 8/24 anonim ***** válasza:
0%
A részecskét között gyorsabban terjed az információ a fénynél, még pedig Gondolat sebességével, a legvégső sebesség az a gondolat sebessége.
2014. nov. 27. 09:56
 9/24 Wadmalac ***** válasza:

#8:

?

Ezt kifejthetnéd, hogy kicsit tudományosabban hangozzon. Hacsak nem viccnek szántad. :)

2014. nov. 27. 10:17
 10/24 A kérdező kommentje:

6-ra:

Hát... Én is "csak mondom".

Ez a "tér tágulása" még midig azt feltételezem, hogy hipotézis. Mégha vannak is "egyenletek" melyek igazolják, Dávid Gyula kb. 6 órás előadása a tudósok tévedéseiről (Eiensteint is beleértve) megkérdőjelezi, hogy ez megdönthetetlen elmélet. A sok-sok korrigációból azt "szürtem le", hogy a "probléma megoldásánál" a fizikusok, matematikusok -bizony- az újabb felfedezések birtokában belyesbítették -néha alapvetően- a korábban tényként elfogadott korszakalkotó egyenleteiket. Azaz egy problémai filozófiai felvetése is hathat abba az irányba, hogy talán ezek az egyenletek még mindig korrigálhatók.

Stephen Hawking is felvetette korábban a multiunivezum elméletet, ami eleve megkérdőjelezheti az ősrobbanást követő táguló tér elméletet.

2014. nov. 27. 10:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!