Hol van a világegyetem vége?
És akkor most számoljuk ki,hogy ennek a fényforrásnak az észlelés pillnatában ,hány évvel ezelőtti állapotát látjuk.
retafdog
lehet hogy hülyeséget írok, de most belegondoltam ebbe az ősrobbanás dologba, miszerint jelenleg minden mindentől távolodik. Na de kérem, egy idő után nem lehet, hogy a testek közt ható gravitációs erő ismét összehúzza az egész univerzumot egy gombostű fejébe? :)
na mert ugye a köztük ható gravitációs erő sose szűnik meg, csak mindig csökken. de ez a távolodás sebességét is csökkenti nem? vagyis mindkettő megy a 0 felé.. vagy azt sose éri el vagy ááá nemtom már megint a végtelen elég volt feladom :D
01:11- nek:
valóban, két elmélet létezika világegyetem "sorsát" illetően:
- az állandóan táguló
és a
- és pulzáló modell.
a tudomány mai állása szerint a tudóso inkább hajlanak az állandóan táguló modell felé, de még nem dőlt el a vita.
sok minden szól a pulzáló modell mellett is, mindenesetre abban megegyeznek, hogy a két variációt csak egy nagyon vékony határ választja el.
ha a feltételezett, de egyelőre még nem bizonyított "sötét energia" létét sikerül igazolni, akkor valószínűleg a mérleg inkább a pulzáló modell felé fog billenni...
az előző folytatása:
ha azt tekintjük, hogy az egre távolabbi galaxisok távolodási sebessége nagyjából a távolsággal arányosan nő, akkor talán, a korlát nélkül távolodó modell állja meg a helyét.
a kérdésre:
a világegyetem vége ott van, ahol a legtávolabbi galaxis található, - ma cca 13 milliárd fényévre "látunk" el - mivel a teret (és az időt) maga a táguló világegyetem hozza létre.
"Ha az ősrobbanás-elméletet vesszük alapul, és azt az einsteini tényt, hogy a fénysebesség nem meghaladható sebesség, akkor az ősrobbanás óta eltelt idő x a fénysebesség a világegyetem maximális nagysága."
VAN a fénysebességnél gyorsabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!