Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek a világűr végtelen...

Szerintetek a világűr végtelen, vagy valhol vége van?

Figyelt kérdés
És más galaxisban valamelyik bolygón, lehet olyan élet mint a földön?
2011. aug. 16. 11:16
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:

Nem ellentmondásos amit írok. Vannak elemek, amiket létre lehet hozni földi körülmények közt, de csak mondjuk olyan 0,001 másodpercig vagy még annyi időre sem.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy olyan extrém körülmények közt mint ami mondjuk egy feketelyukban van létezhetnek olyan elemek is, amik azon kívül már nem létezhetnének, mert elbomlanának. Sőt, továbbmegyek, én ezt nemcsak feltételezem, hanem biztos is vagyok ebben teljesen.

A mi peridusos rendszerünkben 1-260-as rendszámig megtalálhatók elemek. Nyilván kell létezniük 260-as rendszámnál magasabb rendszámú elemekenek is, és ezek az elemek léteznek is, de mondjuk kisebb nyomáson, kisebb hőmérsékleten mint ami mondjuk egy egymilliárd naptömegű feketelyukban van ezek az elemek már elbomlanak.

Az csak egy dolog, hogy az általunk ismert elemek zöme is ilyen extrém körülmények közt keletkezett, és stabilak is, nem bomlanak el, mint azok a bizonyos elemek amiket a földön csak mesterséges körülmények közt tudnak létrehozni és akkoris csak nagyon-nagyon rövid időre.

2011. aug. 18. 09:42
 32/45 anonim ***** válasza:

Stephen Hawkingot sokkal többen nem ismerik el, mint ahányan elismerik. Ő azon csillagászok közzé tartozik, akit a képzelete, a hinni akarása, az optimizmusa visz tovább a munkájában, egyelőre az elmélete terén minden bizonyíték hiányában.

Valóban nem használják fel a földi szervezetek az összes C-vegyületet ami létezik, de olyan hatalmas kimeríthetetlennek tűnő választékot biztosít a számukra ez az irgalmatlanul magas kombinációs lehetőség, hogy igen, a töredéke is elég lenne, csak épp nem mindegy, hogy melyik töredéke. Ha a földi szervezetek mondjuk 6 millió variációból csak 20 000-et használnak fel, miből lehet azt gondolni, hogy a szilícium esetében a tegyük fel 2000 variációból mind a 2000 hasznos lenne az esetleges szílicium-alapú szervezetnek? Jó ha kijönne belőle 100 erre alkalmas vegyület, ami meg pont nem jó semmire a szilícium-alapú élet szempontjából.

A szilícium-alapú élet egy olyan fikció, ami féltudományos alapokon nyugszik (pl. azon, hogy a Si is 4 vegyértékű atom akárcsak a C), de figyelmen kívül hagyja, hogy a Si nem képes nemhogy 3-mas, de mégcsak kettőskötések kialakítására sem.

A DNS láncokat például épp azért tart még a legmodernebb számítógépekkel is évtizedekbe visszafejteni, mert iszonyat hosszú, bonyolult kódok láncolata az egész, és azért tud ilyen bonyolult lenni, mert a C-atomnak néhány más atommal ilyen magas számú kombinációja lehetséges. Si vegyületekkel hogy lehetne ilyen magas szintű kódokat leírni, megvalósítani? A válasz: SEHOGY! Az álmodozók mindig kitalálnak dolgokat, és hajlamosak elrugaszkodni a valóságtól. A matematikát ha kifelejtenénk, még akár igazuk is lehetne. :-)

2011. aug. 18. 10:00
 33/45 anonim ***** válasza:
Nem kell feltétlenül olyan DNS minden élőlénynek, mint a mienk. Más bolygók körülményeihez alkalmazkodott más módon létrejött, kifejlődött szervezeteknek nem kötelező egyazon felépítéssel rendelkeznie, mint nekünk. Ne felejtsd el, hogy bizonyíték híján nem állíthatunk biztosan semmit. A szilícium csak egy példa volt, de végtelen számú lehetőséggel rendelkezünk.
2011. aug. 18. 21:54
 34/45 anonim ***** válasza:

Az élet alapja csak olyan elem lehet, ami nagyon sok (több millió molekula) kombináció kialakítására képes. Mondjatok egy példát ami erre képes. (Szilíciumot ne mondjátok, mert az nem olyan).

Mielőtt félreértene bárki is. Nem állítom, hogy a szén-alapú életen kívül nem létezhet más típusú élet. Azt állítom, hogy egyelőre nem ismerünk olyan elemet olyan akár teljesen más, ideálisnak vélt körülmények közt sem, amiről akár csak feltételezni is lehetne, hogy valahol valamilyen élet alapjául szolgálhat. Illetve egyetlen ilyen elem van, és az a szén, ami a földi élet, a szerves létforma alapja.

2011. aug. 19. 19:00
 35/45 anonim ***** válasza:

De épp ez az: nem ismerjük, milyen körülmények kellenek az élethez. Mi egy fajtát ismerünk. De mi van, ha akár olyan körülmények között is létezhet, amiről mi nem is feltételezzük? Nagyon keveset tudunk az élet egyéb formáiról és úgy egyáltalán az univerzumról.

Jut eszembe: hallottad, hogy nemrég arzén alapú baktériumokat találtak?

2011. aug. 19. 19:46
 36/45 anonim ***** válasza:

Most, hogy így írtad rákerestem, és ezt találtam:

[link]

Ez a baktérium attól még szerves baktérium, a szén az alapja, viszont valóban csodálatos dolog, hogy a foszfort képes helyettesíteni az Arzén nevezetű, amúgy nagyon mérgező elemmel.

Ez is arra utal, hogy az élet mennyire sokoldalú és rugalmas. Ha nincs ló, jó neki a szamár is, ha az sincs, akkor valahogy beiktat egy kutyát, de mindenképp működni fog. De az eredeti álláspontomat továbbra is fenntartom. Ahhoz, hogy az élet nemcsakhogy létezhessen, hanemhogy ilyen rugalmasan alkalmazkodó lehessen, ahhoz pont az kell, hogy legyen egy olyan központi elem, aminek a segítségével elképesztően magas kombinációban jöhetnek létre új vegyületek.

Én nem azt várom el azoktól akik hisznek abban, hogy nemcsak szén-alapú élet lehetséges, hogy mutassanak nekem egy olyan létformát amiben nincs szén! Én csak annyit kérek, hogy mutasson nekem valaki egy olyan elemet, ami néhány más elemmel kombinálva többmilliós vegyületkombókat tud felmutatni, azaz képes arra amire a szén. Mert akárki akármit is mond, a szilícium nem képes erre. Hozzáteszem, hogy SAJNOS! Én is szeretek álmodozni fantáziálgatni arról, hogy egyszer majd kapcsolatba tud lépni az emberiség valamilyen földönkívüli élettel. Ha szilícium alapú élet létezhetne, az növelné ennek az esélyét.

2011. aug. 19. 20:34
 37/45 anonim ***** válasza:

"Szerintem lehetséges, hogy véges, ez olyan, mint a felfújódó lufi esete. De ez csak az én gondolatom."

ezt nem csak te gondolod... ezzel a lufis maszlaggal etetik a jónépet. még analógiának is gyönge.

2012. szept. 27. 22:36
 38/45 anonim ***** válasza:

"Én ezért inkább azt gondolom, hogy a világegyetemünk egyszerre véges és végtelen"

csakhogy két egymásnak ellentmondó állítás egyszerre nem lehet igaz.

vagy véges, vagy végtelen.

én csakis a végest tartom elképzelhetőnek.

2012. szept. 27. 22:42
 39/45 anonim ***** válasza:

"Végtelen. A zártságán még dolgoznak, egyelőre úgy tűnik, nyílt is.

Nem zárhatjuk ki, de jelenleg nem bizonyítható, és nem is cáfolható."

ha nem bizonyítható, akkor mi ez a határozottság?

jelen tudomány szerint a világ véges idővel ezelőtt egy pontból robbant ki (terjedt ki) véges sebességgel. ezt figyelembe véve hogy lehet végtelen?

2012. szept. 27. 23:30
 40/45 anonim ***** válasza:

Utolsó, helyesbítenék.

A tudomány mai állása szerint az ÁLTALUNK ISMERT VILÁGEGYETEM

2012. szept. 30. 23:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!