Mit tennének a tudósok, mit tennétek ti, ha kiderülne, hogy az evolúció nem igaz?
"Én semmi ilyesmi nyomról nem tudok."
Ez nem az én hibám.
"De ha te tudsz ilyen nyomról, amely valóban igazolja a sok világ elmélet helyességét, bizonyára mutatni is fogsz nekem ilyet."
Itt most nem arról van szó, hogy bizonyították-e vagy sem, hanem hogy van-e mire alapozni az elméletet, vagy sem.
Ezért használtam a "nyom" szót a "bizonyíték" helyett. Az a nyom, ami valami helyességét igazolja, bizonyíték. Ha valami csak utal egy dolog meglétére, az nyom.
De persze a valláskárosultaknál így megy ez.
Nem tudnak bizonyítani semmit, a hitükön kívül nem tudnak alapozni semmire, de a másik félnek mindenre azonnal cáfolhatatlan bizonyítékot kell szolgáltatni.
bocsi nem olvastam el a korábbi válaszokat, de adok egy véleményt.
az evolúciónak nem az a lényege, hogy teremtett e vagy nem, hanem az, hogy az élővilág fejlődésen, változáson megy keresztül biológiai szinten, bár szerintem az ősrobbanás óta evolúció van...az anyag evolúciója, itt megállhatunk, és amúgy is a természettudomány nem tud foglalkozni egy anyag felett álló tudattal, vagyis azzal, ami az anyagot létrehozza és fenntartja, mert a tudomány csak mérni tud...anyaggal pedig csak anyagot mérünk, mivel a viszonyítás az egyetlen mérőeszközünk, és az abszolútumot nem tudjuk mihez viszonyítani, mert minden az. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
""Én semmi ilyesmi nyomról nem tudok."
Ez nem az én hibám."
Te se tudsz. Különben már nem könyörögnék harmadjára, hogy mondj egy ilyet.
"Itt most nem arról van szó, hogy bizonyították-e vagy sem, hanem hogy van-e mire alapozni az elméletet, vagy sem."
Nyomokat szeretnél? Rendben: pl. kambriumi robbanás, dinoszaurusz-feljegyzések, rajzok, további hirtelen új fajok megjelenése, páva tolla, zsiráf nyaka, baktérium ostora, DNS szerkezete, sejt belseje, stb., soroljam? Nyomnak megteszi, nem?
"Ezért használtam a "nyom" szót a "bizonyíték" helyett."
Na látod. Nyomokat én is tudok mondani a teremtésre, ha még közvetlenül bizonyítani nem is tudom. Hiszen nem voltam ott a tervező laboratóriumában, és nem jegyzeteltem le, hogyan is gyártott minket.
"Az a nyom, ami valami helyességét igazolja, bizonyíték. Ha valami csak utal egy dolog meglétére, az nyom."
Tehát amennyi erővel megteszi hipotézisnek a sokvilág elmélet, annyi erővel a teremtés is, vagy nem? Vagy ott van pl. a pontos egyensúlyelmélet, amely pont a hirtelen új fajok keletkezését próbálja megmagyarázni (tudod, ez az ún. békából királyfi effektus). Arra is csak nyom van, tehát hipotézisnek jó. A tervezés miért nem jó hipotézis?
"De persze a valláskárosultaknál így megy ez.
Nem tudnak bizonyítani semmit, a hitükön kívül nem tudnak alapozni semmire, de a másik félnek mindenre azonnal cáfolhatatlan bizonyítékot kell szolgáltatni."
Én nem vetettem el az evolúciót, ellenben te elvetetted a teremtést. Én vagyok a nyitottabb szemléletű; a te elméleted az, hogy az élővilágot nem intelligencia hozta létre, és punktum. Tehát ki is a valláskárosult?
Jó, válaszolok a kérdésedre. (ezzel az egésszel sajnos csak az a probléma hogy ez mind feltételes módban van)
Mint ahogy mondtam, ha megtalálják a közös őst( legyen az Isten, vagy bármi más) akkor vége, nincs mit tenni. A teremtés olyan mint a matematikában az elem vagy a halmaz. Nem lehet definiálni, megmagyarázni (tudományosan). Viszont, vannak róla "bizonyítékok": matematikai tankönyv, Biblia.
Ha pedig, csak valaki kiesik, vagy valami új bekerül a sorba, akkor csak kiveszik, vagy beillesztik, nem lesz más általános világnézet.
Ha pedig találnak egy kambriumi vízilovat, akkor tovább kutatnak és ha találnak még, akkor is sajnos marad a két térfél: az egyik a véletlen, evolúció, a másik a na látják, itt a bizonyíték, teremtés.
"Ha pedig találnak egy kambriumi vízilovat, akkor tovább kutatnak és ha találnak még, akkor is sajnos marad a két térfél: az egyik a véletlen, evolúció, a másik a na látják, itt a bizonyíték, teremtés."
Értem. Tehát ez sem fogja megcáfolni az evolúciót. Ami arra enged következtetni, hogy az egész elmélet falszifikálhatatlan.
"Te se tudsz. Különben már nem könyörögnék harmadjára, hogy mondj egy ilyet."
Mert nem ismerem részleteiben az elméletet, ezért nem is akarok belekontárkodni. Inkább adok egy rövid, témához kapcsolódó leírást:
Illetve olvastam még hullám elhajlással kapcsolatos kísérletekről, melyek során egyetlen kibocsátott elektrontól több becsapódást rögzítetek.
"Nyomokat szeretnél? Rendben: pl. kambriumi robbanás, dinoszaurusz-feljegyzések, rajzok, további hirtelen új fajok megjelenése, páva tolla, zsiráf nyaka, baktérium ostora, DNS szerkezete, sejt belseje, stb., soroljam? Nyomnak megteszi, nem?
Na látod. Nyomokat én is tudok mondani a teremtésre, ha még közvetlenül bizonyítani nem is tudom."
Itt viszont egy másik vitát ajánlanék figyelmedbe, amit egy-két hozzád hasonló, és egy biológiában jártas ember folytatott.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
"Vagy ott van pl. a pontos egyensúlyelmélet, amely pont a hirtelen új fajok keletkezését próbálja megmagyarázni (tudod, ez az ún. békából királyfi effektus). Arra is csak nyom van, tehát hipotézisnek jó. A tervezés miért nem jó hipotézis?"
Erről az elméletről nem hallottam. Adsz róla leírást?
A tervezés elmélet elfogadhatatlansága pont a fenti vita ad magyarázatot.
"Én nem vetettem el az evolúciót, ellenben te elvetetted a teremtést."
Naná, hogy elvetem. Kicsit nehezen veszi be a gyomrom, hogy valami öröktől fogva létező izé egyszer csak úgy dönt, hogy idevarázsol egy világot a semmiből.
"Tehát ez sem fogja megcáfolni az evolúciót. Ami arra enged következtetni, hogy az egész elmélet falszifikálhatatlan."
Ó sejtem már, hogy ki lehetsz. Ha mégsem ismerős az előbb linkelt vita, akkor mostmár mindenképp olvasd el.
Figyelj, én szeretném, hogy megcáfolják az evolúciót, és elfogadják a teremtést, de véleményem szerint mindig is lesz kétkedő, még ha be is bizonyosodik a közös ős. Lásd, ezek az ősi rituálékat tartók, "varázslók" (ezalatt nem a bűvészekre gondolok) ezek a mágiák, megidizők, átkozók, stb. LE SZÖGEZEM NE KEZDJÜNK ÚJ VITÁT EZZEL KAPCSOLATBAN!!!!
Nincs belőle már olyan sok, vagy például azok, akik a női nemiszerveket összevarják, épp csak annyira, hogy a férfinek legyen jó, a nőnek pedig kín. Sajnos mindig lesznek azok, akik abban hisznek, aminek a szöges ellentéte le van tisztázva.
Hogy mit tennének a tudósok? Semmit. Legfeljebb nagyon csodálkoznának. De nem lennének tüntetések, nem lennének könyvégetések, senkit nem feszítenének keresztre, nem lőnének le. Az hogy milyen lenne az új elmélet csak az evolúciót megcáfoló "bizonyítéktól" függene. Hogy én speciel mit tennék? Felkelnék, megreggeliznék és bemennék az iskolába. Az evolúció elméletéhez se a tudósoknak, se a laikusoknak nincs semmiféle érzelmi kötődése, ha lenne valami jobb elmélet, gondolkodás nélkül dobnánk sutba az egészet.
Viszont ahogy telt-múlt az idő (a Fajok eredete óta), egyre valószínűtlenebbé vált az utóbbi lehetőség. Mert minél több kísérletet, tesztet, megfigyelést végeztek, minél több lelet került elő, annál világosabbá vált, hogy az evolúció tény. Egyrészt hihetetlenül elegánsan magyarázott meg nagyon sok, korábban megmagyarázhatatlannak tartott dolgot. Másrészt a fajok földrajzi megoszlása, a molekuláris és genetikai bizonyítékok (minél több a hasonlóság két állat genomja között, annál közelebbi rokonai egymásnak, és ha ránézünk az evolúciós családfára pont ezt is látjuk), a leletek (minden lelet épp onnan kerül elő ahonnan az az evolúció alapján elvárható, tehát a prekambriumból a mai napig nem ástunk elő nyulakat), a kísérletek amiket elvégeztek (Beljajev rókaszelidítése, Lenski zseniálisan megtervezett E.coli-tenyésztése), a megfigyelések (a gyíkok Pod Mcaruról), a fölösleges szervek (és a testen belüli fölösleges és "gazdaságtalan" megoldások), a csontvázak homeomorfiája (egyszerű transzformációkkal egymásbaalakíthatóak úgy, hogy nem veszünk el és nem adunk hozzá semmit) mind-mind egybecsengenek az evolúcióval.
Ezért a kérdés így is hangozhatna:
Mit tennének a tudósok, ha kiderülne hogy nem a Föld kering a Nap körül, hanem fordítva?
De a válasz erre is ugyanaz lenne. Nagyon csodálkoznának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!