Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Etológiailag annyi értelme...

Etológiailag annyi értelme van elvárni egy gonosz embertől, hogy ne legyen gonosz, mint egy macskától, hogy ne kapja el a madarat?

Figyelt kérdés
2024. jún. 16. 15:41
1 2 3 4 5 6
 51/59 A kérdező kommentje:
Tehát te csak azért versz a gyereked fejébe valamit, mert a szüleid is ezt verték a te fejedbe. Nálatok az erkölcsi nevelés így működik?
2024. jún. 17. 19:57
 52/59 A kérdező kommentje:

Amúgy kezdek megvilágosodni, mert engem egyszer kirúgtak a munkahelyemről, amiért nem voltam hajlandó korrupcióban részt venni. Mindenki más hajlandó volt. És most, általatok világosodtam meg, hogy ez a "mindenki más" úgy gondolja, hogy ők cselekedtek erkölcsösen, mert bedőlt volna a cég, ha hozzám hasonlóan megtagadják a korrupcióban való részvételt.

Szóval valóban nekem is a tanult erkölcsöket kellene követnem, mert csak magammal baszok ki, ha valami magasztosabb eszmét követek.

2024. jún. 17. 20:09
 53/59 anonim ***** válasza:
Mindenképpen tanult erkölcsöket követsz, nincs veleszületett erkölcs.
2024. jún. 17. 20:10
 54/59 A kérdező kommentje:
És ha valami olyat gondolok erkölcsösnek, amit soha senki nem mondott nekem, akkor az hogy lehet tanult?
2024. jún. 17. 20:20
 55/59 A kérdező kommentje:

"Attól, hogy nincs abszolút erkölcs, még az egyes embereknek lehet erkülcse."

Továbbra is várom a választ, hogy hogy nevelsz gyereket ilyen gondolatokkal. Ráerőlteted a saját erkölcsödet a gyerekre, miközben pontosan tudod, hogy amit csinálsz, az a saját erkölcsöd ráerőltetése a gyerekre?

2024. jún. 17. 20:27
 56/59 anonim ***** válasza:
100%

55

Igen, az emberek így nevelik a gyereküket (de vannak, akik szimplán nem nevelik). Régen volt olyan óra a suliban, hogy erkölcs. Egyébként meg korábban írtam már, hogy nem csak szóbeli magyarázatokra kell gondolni, hanem pl. olyanokra is, hogy az apád aggresszív és beszólnak neki, akor megveri a másikat, akkor esélyes, hogy a fia is ilyen lesz, mert azt hiszi, hogy ez a helyes (megvédi a becsületét, ezt gondolja az erkölcsös, követendő dolognak). Míg ha azt látja, hogy az apja nyugodtan kezeli a dolgot, akkor valószínű, hogy ezt fogja eltanulni. Persze ez közel se ilyen egyszerű, mert a közösség (suli, stb) is neveli a gyerekeket, ezen túl filmek, könyvek, stb. Sőt, saját maga is tud ilyesmiken gondolkozni, és akár magának is eldöntheti, hogy szerinte mi a helyes és mi nem

2024. jún. 17. 20:36
 57/59 A kérdező kommentje:

"Igen, az emberek így nevelik a gyereküket (de vannak, akik szimplán nem nevelik)."

Hát akkor ez elég lehangoló. Bár a magyar prolik mentalitását ismerve nem meglepő. A szüleim is közéjük tartoznak. Már kisgyerekkoromban is megvetettem őket, amikor az érvkészletük pl. abból állt, hogy "azért kell megcsinálnod, mert azt mondtam". És most még jobban lehangolt, hogy ezek szerint maguknak legbelül is így érvelnek. Azért vannak az emberek annyira beszarva a mesterséges intelligenciától, mert látják, hogy már most több intelligenciával rendelkezik náluk.

2024. jún. 17. 22:02
 58/59 anonim ***** válasza:
100%

57

Látom eléggé lenézed az embereket. Nem mintha neked lettek volna komoly érveid egyébként. Amit viszont felhoztál, az nem erkölcsi kérdés, nekem pl. megmagyarázták a szüleim, hogy miért kell csinálni (pl. moss fogat, hogy ne romoljanak el a fogaid). Az erkölcsi dolgokat, mi a jó és mi a rossz, szintén meg lehet magyarázni általában, de ettől még ezek nem abszolút dolgok lesznek. Eleve amúgy olyan sincs abszolút, hogy "gonosz" és "jó". Pl. a nácikra szerintem elég jól ráillik a gonosz, de még ők is a cigi ellen voltak, ami aligha nevezhető gonosznak. Tehát nem 100% gonoszok voltak. Mindenkiben van jó és rossz is

2024. jún. 17. 22:15
 59/59 anonim ***** válasza:
100%

Hagyjuk abba. Sokféle gondolat elhangzott, jobbak és kevésbé, nincs jelentősége, kérdezőnk tévhite stabil, ami nem meglepő.

A tévhit az agy egyik működési sajátosságának következménye, általában a tudás és a manipulálhatóság fordítottan arányos, de talán jobb fordított korrelációt mondani, hiszen gyakran nagyon okos embernek sincs módja másképp viselkedni. A tévhittel az a probléma, hogy rendkívül nehezen megváltoztatható (gyakorlatilag kikezdhetetlen), azaz az illető így fog meghalni. Ennek oka, hogy ismereteink egyfelől érzelmi töltetűek is, másfelől az evolúció a gondolkodási képességhez adta a sikerélményt mint motivációt, az önbecsülést mint cselekvési ösztönzést, ugyanakkor emiatt embertelen nehéz önmagunknak elfogadni, hogy tévedtünk, nem vagyunk olyan nagyszerűek, mint önmagunkat látni szeretnénk. Kérdezőnk tehát meggyőzhetetlen, így próbált önmagának néhány ellentmondást feloldani, most ismerje be magának, hogy hibázott?

Néhány korábban említett tévedése, amit többször nem sikerült magyarázni: nincs tanult erkölcs - mondja ő (vagyis ő biztosan nem tanult ilyent). Nincs tisztában a tudatalatti működésével, továbbá számos életben maradási technika (így erkölcsi dolgok is) elsajátítására nem is emlékezhet, hiszen a legfontosabbakat csecsemőkorban, kisgyermekkorban sajátítja el. Többek között ezért van, hogy egyes gyerekek iskolába kerüléskor utálnak vagy szretnek tanulni, továbbá ki ki másfélét.

Nagyon régen az iskolákban léteztek erkölcstan órák is, de e kérdéseket jellemzően nem magyarázat útján, hanem példamutatással szokás elsajátítani. Erre egy elégegyszerű példa. Adott egy park, amely tiszta. Rendszeresen takarítják, az emberek vigyáznak rá. Egyszer érkezik pár ember, akik elhajítanak szemetet. Szokás mondani, a szemétkupac fő tulajdonsága, hogy növekszik. Az emberek többsége egy tiszta helyen nem szemetel, mert ettől kényelmetlenül érezné magát (tanult, de nem magyarázott, hanem látott helyzet). Keletkezik egy ponton szemét. Azért nő e kupac gyorsan, mert az embereknek mindig akad eldobni valójuk, csak röstellik egy szép helyet elrondítani, és komoly megkönnyebbülés, ha látnak szemetet, mert ez "nem ők kezdték", meg aztán ezt majd úgy is el kell takarítani, eggyel több vagy kevesebb nem számít (ez is mind tanult erkölcsi dolog). No és persze, aki otthon mát tanult, szemetelni fog. Pedig ilyesmire jellemzően külön senkit se tanítanak.

2024. jún. 18. 12:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!