Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Etológiailag annyi értelme...

Etológiailag annyi értelme van elvárni egy gonosz embertől, hogy ne legyen gonosz, mint egy macskától, hogy ne kapja el a madarat?

Figyelt kérdés
2024. jún. 16. 15:41
1 2 3 4 5 6
 41/59 A kérdező kommentje:
Igen.
2024. jún. 17. 17:46
 42/59 anonim ***** válasza:
100%
Na és ők mitől gonoszak?
2024. jún. 17. 18:25
 43/59 A kérdező kommentje:
Ez miben releváns a kérdés szempontjából?
2024. jún. 17. 19:15
 44/59 anonim ***** válasza:
Abban, hogy ez a te álláspontod, de miből gondolod, hogy ez abszolút álláspont?
2024. jún. 17. 19:18
 45/59 A kérdező kommentje:
És addig hozod fel az egyedi eseteket, amíg rajta nem kapsz, hogy az egyiket nem tudom megindokolni?
2024. jún. 17. 19:22
 46/59 A kérdező kommentje:
Amúgy meg itt neked kellene tisztázni a gondolataidat, hisz az enyém szerintem teljesen világos. Van abszolút erkölcs, és ehhez próbálok igazodni. Szerinted azonban nincs abszolút erkölcs, tehát úgy próbálsz valaminek megfelelni, hogy az csak a te agyadban létezik. Ennek mégis mi értelme van?
2024. jún. 17. 19:26
 47/59 anonim ***** válasza:
100%
Valójában nem tudom minek koptatom a billentyűzetemet. Arra akartalak rávezetni, hogy különböző hátterű embereknek más lehet erkölcsös és más nem, még az olyan dolgokban is, amivel nem okoznak kárt. Teljesen mindegy nekem, hogy neked mi az álláspontod, nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy nem tudom megindokolni, hogy objektíven, abszolút értelemben ténylegesen kinek is van igaza
2024. jún. 17. 19:27
 48/59 A kérdező kommentje:

Ha nem tudod megállapítani, hogy kinek van igaza, akkor mégis hogy bírsz élni? Hogy szavazol pártra? Hogy nevelsz gyereket?

- Ne verd meg a padtársadat, mert az erkölcsileg rossz, de nem biztos, hogy igazam van, úgyhogy akár meg is verheted, franc tudja mit kellene csinálnod.

Így?

2024. jún. 17. 19:29
 49/59 anonim ***** válasza:

46

Csakhogy ez a két véglet. Az erkölcs tanult dolog (ezt értsd úgy, hogy pl. a szüleidtől, tanároktól tanulod, de nem csak úgy, hogy "nem szabad ölni", hanem ez alatt értendő a viselkedés minták is, stb). Tehát adott környezetben elég hasonló erkölcsűek tudnak lenni az emberek, mert ugyanazt tanítják -> mindenki fejében van valamilyen erkölcs. Aztán vannak olyan dolgok, mint a "ne ölj embert", ami elég általános, de ennek a tovább vitele, hogy állatot se, már kevésbé (vegánok). Miért? Az előbbi kifejezetten káros az emberiségre, a másik meg sok esetben előnyös (főleg, ha régebbi korokról beszélünk).

2024. jún. 17. 19:31
 50/59 anonim ***** válasza:

48

Attól, hogy nincs abszolút erkölcs, még az egyes embereknek lehet erkülcse. Amúgy meg mi a helyzet az önvédelemmel? Akkor se üssek vissza, csak hagyjam, hogy megverjen a padtárs?

2024. jún. 17. 19:32
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!