Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Etológiailag annyi értelme...

Etológiailag annyi értelme van elvárni egy gonosz embertől, hogy ne legyen gonosz, mint egy macskától, hogy ne kapja el a madarat?

Figyelt kérdés
2024. jún. 16. 15:41
1 2 3 4 5 6
 1/59 anonim ***** válasza:
100%

Mindkettőt lehet nevelni.

Valamennyire...

2024. jún. 16. 17:37
 2/59 anonim ***** válasza:
100%

A macska nem gondolkodó lény, cselekvését ösztönök irányítják. Az ember gondolkodó lény, és cselekvését nagyon sok minden irányítja. A macskánál nincs mit vizsgálni (idomítani lehet talán), az embernél van mit. És gyakran kideríthető a motiváció.

Tehát e két dolog etológiailag sem azonos.

2024. jún. 16. 20:41
 3/59 A kérdező kommentje:
Szerintem az emberek többségét is csak idomítani lehet. Legalábbis amikor GYK-n olyan, 100 százalékra felpontozott választ olvasok, hogy "nincs abszolút erkölcs", akkor felmerül bennem, hogy ezek az emberek valóban nem tudnak maguktól erkölcsösek lenni, ahogy egy macska sem. És a mindennapi tapasztalatom is ez, hogy a gonosz embereknek a saját önzőségük az első, és fogalmuk sincsen arról, hogy ők gonosz emberek.
2024. jún. 16. 21:03
 4/59 anonim ***** válasza:
100%

"nincs abszolút erkölcs"

Téged zavar az igazság?

Az erkölcs az egy nevelt dolog. Már csak ezért sem lehet abszolút.

A macska pedig tud gondolkodni - bár erkölcsi kérdéseken valóban ritkán szokott.

2024. jún. 16. 21:14
 5/59 A kérdező kommentje:

Tehát az, hogy szerintem Hitler kevésbé volt erkölcsös, mint Salkaházi Sára, az csak a szubjektív megítélésem, és nem az objektív igazság?

2024. jún. 16. 21:18
 6/59 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező! Nincs abszolút erkölcs. Ez azt jelenti, nem adható meg olyan, mindentől független kritériumcsoport, amely meghatároz valamit, ami a föld minden emberére egyformán alkalmazható. Az erkölcs sok mindentől függ, többek között egyes kultúráktól is. Ennek semmi köze #5-ben feltett kérdésedhez, hiszen számos szempont összehasonlítható azért, sőt mértékük is becsülhető, tehát elég konszenzusos módon nemzetközisége miatt Hitlert nem tudja gonoszságban felülmúlni senki. De helyi szinten Sztálin bizony vetekedik vele.
2024. jún. 16. 22:35
 7/59 anonim ***** válasza:
100%

Még egyszer: az erkölcs az TANULT dolog.

Más embernek más környezetben mást fognak tanítani, tehát más lesz az erkölcse.

Vannak olyan dolgok, amelyek eléggé általánosak: például a közeli barátokat, rokonokat, ismerősöket nem bántjuk - de itt is lehetnek kivételek (például mi van, ha bűnt követett el?)

Jó lenne, ha megértenéd, hogy NINCSEN abszolút erkölcs. Semmiféle olyan dolog nincs, amire azt mondhatod, hogy minden élőlénynek minden körülmények között ezt kellene csinálnia.

2024. jún. 16. 22:39
 8/59 A kérdező kommentje:

"az erkölcs az TANULT dolog"

Nekem egész biztosan nincs tanult erkölcsöm. Legfeljebb a társadalmi normák közül néhányat megtanultam, de már azoktól is hányingerem van sok esetben.

2024. jún. 16. 22:50
 9/59 anonim ***** válasza:
100%

Egészen biztosan van tanult erkölcsöd, legfeljebb nem tudsz róla, keveset tanultál, és a mostani követelményekkel összeütközésbe kerültél.

Mondjuk ebből is látszik, hogy tanult, mert itt most nem megfelelő.

2024. jún. 16. 22:53
 10/59 A kérdező kommentje:

Azaz szerinted van olyan dolog, amit csak azért tartok helyesnek/helytelennek, mert ezt tanultam, és nem tudom semmilyen más érvvel alátámasztani a gondolatomat az adott dologról?

Nem, nincs ilyen. Ez rátok jellemző, nem rám. Ahogy te is írod:

"Vannak olyan dolgok, amelyek eléggé általánosak: például a közeli barátokat, rokonokat, ismerősöket nem bántjuk - de itt is lehetnek kivételek (például mi van, ha bűnt követett el?)"

Számomra pl. nem kérdés, hogy nem fogok valakit megkülönböztetett bánásmódban részesíteni, mert a rokonom vagy barátom. Ez nepotizmus lenne. De tisztában vagyok vele, hogy másoknál ez mindennapos.

2024. jún. 16. 23:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!