Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az evolúció hogyan alakítja...

Az evolúció hogyan alakítja át az élőlényeket?

Figyelt kérdés
Mik a szakaszai, hogy egy állatból egy másik lesz?
2023. máj. 9. 15:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/239 A kérdező kommentje:
Írd le nekem. Vagy mond meg ,hol tudom megnézni.
2023. máj. 12. 18:35
 42/239 anonim ***** válasza:
100%

Téged leginkább ez érdekel: [link]

De a gugli a barátod: [link]

2023. máj. 12. 18:48
 43/239 anonim ***** válasza:
100%
A foguk fejlődését is érdemes megnézni: [link]
2023. máj. 12. 18:51
 44/239 Pombe ***** válasza:
97%

#Kérdező: "Mik a szakaszai, hogy egy állatból egy másik lesz?"

Nincsenek szakaszai, mint ahogy a folyékony víz folyamatos átalakulásának se, ahogy lassan-lassan jégvirág lesz belőle az ablakon: [link]

Annak se voltak valódi szakaszai, ahogy a megtermékenyített petesejtből te szép lassan és folyamatosan végül felnőtté változtál át, pedig az rettentően gyors folyamat, legalábbis egy új faj kialakulásához képest.

Feltételezzük, hogy az időben 66 millió évet vissza tudsz menni a titkároddal együtt, és ott kiszúrod magadnak azt a rágcsálószerű lénycsoportot, amiből sokfelé ágazva a mai emlősvilág jellegzetes formaképe kibontakozott. Szólsz a titkárodnak, az egyszerűség kedvéért írja le, hogy a kiválasztott lény elnevezése legyen patkány. Ugrotok a jelen irányába egy patkánygenerációt az időgéppel, és megnézed, hogy változott-e a patkánykinézet. Imitt-amott a patkányok között vannak változások, de ezek annyira jelentéktelenek, hogy megint leíratod a titkároddal: ezek bizony most is patkányok maradtak.

Az időgéppel továbbra is a mai kor felé mindig ugrotok egy patkány-generációt, összesen 7 milliót, és te minden újabb generációnál leíratod a titkároddal ugyanazt, mint az előbb. Ám ekkor a titkárod nem bírja tovább, és megszólal: - Értem én, hogy mindig csak jelentéktelen változásokat láttunk generációnként, de én bátorkodtam lerajzolni minden generációból a jellemző patkányformákat, és akárhogy vizsgálódom, baromi nagy különbség van az első és a 7 milliomodik generáció patkánya között. Nézze!

Erre te döbbenten a fejedhez kapsz. Az első képen tényleg patkány van, de a 7 milliomodikon már egy elefánt... :)

Amúgy rengeteg olyan evolúciós sorozat van, ahol szinte filmszerűen követheted végig egy mai élőlény megjelenését. Pl. a mai cetek (bálnák, delfinek...) 50-55 millió év alatt alakultak ki a környezetük állandó változásai miatt egy patás, farkasnagyságú/szerű állatból:

[link]

Több lelet rekonstruálásából számos filmet is találsz erről a Youtube-on. Pl.:

https://www.youtube.com/watch?v=8cn0kf8mhS4

Ez még részletgazdagabb (hirtelen belenézve...): https://www.youtube.com/watch?v=7cJnnUF2XhE

De könnyű dolgod van, hiszen csak ilyeneket írsz be a keresődbe pl.: "human evolution" (emberi evolúció), vagy "bird evolution" (a madaraké...), vagy "mammals evolution" (az emlősöké...) stbstb... Igazán nem is értem, hogy miért kellett ehhez külön kérdést kiírni.

...és hasonló részletgazdagságban követheted le a különböző féle élőlények kialakulását. Ahogy egyre több leletet találunk, úgy persze egyre jobban finomítható a részletesség.

2023. máj. 15. 11:46
 45/239 anonim ***** válasza:
0%
Ha tényleg érdekel, hogy mi történt az evolúció alatt, nézd meg Kristóf Lajos hatreszes tudományos előadás sorozatát a youtube on, abból mindent megtudsz. Evolúció vagy teremtés a fő cím.
2023. máj. 30. 07:56
 46/239 anonim ***** válasza:
95%

"Ha tényleg érdekel, hogy mi történt az evolúció alatt, nézd meg Kristóf Lajos hatreszes tudományos előadás sorozatát a youtube on, abból mindent megtudsz. Evolúció vagy teremtés a fő cím."

Mitől lenne az tudományos?

2023. máj. 30. 08:01
 47/239 anonim ***** válasza:
0%
Ha megnézed rájössz.
2023. máj. 30. 08:55
 48/239 anonim ***** válasza:
0%
Végignézi az evolúciós elmélet minden apró részletét és egyezteti matematikai, fizikai, kémiai és biológiai nézőpontból.Istenről igazából nem is esik szó,szinte csak az evolúció tudományos elemzeserol van szó benne. Igaz,hogy hosszú,de ha csak pl.a negyedik részt végig nézi az ember, már lesz egy összképe.
2023. máj. 30. 09:15
 49/239 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy nézem, főleg csak mazsolázgatáson és személyes kételyen alapuló érvelési hibákra épül a videó. Nem attól lesz valami tudományos, hogy szakszavakat használ vagy tudományos eredményeket említ. Hanem hogy tudományos igénnyel járja körbe a témát (végigmegy a teória felállítása, hipotézistesztelés, kísérletes ellenőrzés, stb vonalon), majd annak rendje és módja szerint leközli a kutatási eredményeket egy releváns szaklapban. Ez nem úgy tűnik, hogy a fickó egyetlen állítására is teljesülne.

De ha tudsz ellenpéldát, mutasd!

2023. máj. 30. 09:33
 50/239 anonim ***** válasza:
3%

Sajnos más szemüvegen át nézzük a dolgokat,nincs értelme ezen vitatkozni,te igy látod, én másképp. Én úgy látom, szépen végig elemzi az evolúció vitás kérdéseit, és a válasz mindegyikre egyértelmű. A probléma az első élő sejt kialakulásánál kezdődik,ezt soha senki sem tudta bizonyítani,hogy spontán jött létre.Folytatva a DNS kialakulásának kérdéséről, fehérje szintezis,, egyéb biokémiai folyamatok,,majd ratér a fosszíliák kérdésére, az átmeneti formák hiányára.

Nekem nagyon tetszett a zsiráf példája.Soha nem találtak rövidebb, közepes, majdnem normális hosszúságú nyakú zsiráfot a leletekben,egyszer csak ott lett egy zsiráf. Az a mese, hogy magasabbra nyújtotta a nyakát a finomabb levelekért egy zsiráf szerű állat, annál még a Piroska meséje is hihetobb. A zsirafnak olyan az agyi keringése,ami példa nélküli az állatvilágban,nyaki billentyűi vannak,amelyek meggátolják a vér beáramlását az agyba,mikor a zsiráf lehajtja a fejét inni.

Szivacsos állomány van az agya körül,ami felszívja az esetleges vér többletet.

Külön vérnyomás szabályozó központja van az agyi keringésének.

Ha ezekből bármelyik hiányzik,a zsiráf azonnal agyvérzést kapna,mikor iszik.

Arról már nem is szólva,hogy ehhez "véletlenül" kifejlődött egy hatalmas szíve is,ami fel tudja pumpálni a vért a fejébe.

Ha ezekre a kérdésekre tudnál válaszolni nekem, talán elgondolkoznék az evolúciós elméleten.

2023. máj. 30. 10:27
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!