Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Génsebészettel létre lehetne...

Génsebészettel létre lehetne hozni nagy pókokat?

Figyelt kérdés

Úgy tudom az ízeltlábúak azért nem nőnek manapság akkorára, mint régen a Karbon korban, mert kevesebb oxigén van a légkörben, és a légzőrendszerükkel ekkora méretet bírnak csak fenntartani.

Olvastam, hogy a pókoknak egy úgynevezett "könyvtüdő" nevű tüdejük van. Ha ezt valahogy hatékonyabbá tudnánk tenni (mondjuk erősebben tudja pumpálni) és mellette a növekedésért felelős génekbe is belenyúlnánk, akkor tudnánk csinálni ilyen németjuhász méretű pókot?

2023. ápr. 25. 23:02
 1/10 anonim ***** válasza:
97%
Annal azert egy kicsit bonyolultabb 'beleszerkeszteni' a genekbe, hogy csakis a tudoert es novekedesert felelos geneket piszkaljuk el es mast ne, foleg hogy magukat a geneket azonositani se trivialis, a szukseges hormonalis es fejlodesi modositasokrol nem is beszelve. Mindamellett senki nem is fog nekiallni mert semmi tenyleges haszna nincs az ilyesminek, viszont eleg nagy zuroket tud okozni.
2023. ápr. 25. 23:23
 2/10 A kérdező kommentje:

"semmi tenyleges haszna nincs az ilyesminek"

De van, háziállatnak pl. milyen király lenne egy kutyaméretű pók.

2023. ápr. 25. 23:45
 3/10 anonim ***** válasza:
70%

Ja, a tizeves Petike kedveert nyilvan elkoltenek parmilliard dollart mert 'hohoho a g.cinagy pooook az kiiiraly'.

Na huzzal aludni.

2023. ápr. 26. 00:17
 4/10 anonim ***** válasza:
94%

Lehetséges-e? Egészen biztosan. A DNS olyan, mint a legó, amiből 4 különböző forma van, és ezek felhasználásával felépíthető bármilyen lény (fizikai és biológiai korlátokon belül).

Meg tudjuk csinálni? Ma még nem. Ez egy olyan legóépítmény, ami nagyon sok millió bázispárból áll, és mi ma még ebből csak néhánynak a funkcióját ismerjük. A legtöbbje nem is úgy működik, hogy egy darab legókocka felel valamilyen tulajdonságért, hanem a legtöbb esetben ezeknek a legókockáknak a struktúrája, egymáshoz képesti elhelyezkedése fejez ki bizonyos tulajdonságokat. Ezeket ma még nem ismerjük, és belátható időn belül nem is fogjuk ismerni annyira, hogy pókokat növesszünk kutya méretűre. Ma úgy lehetne, hogy megváltoztatunk valamit a genomban, aztán megnézzük, hogy mi lesz belőle. Ez még egy póknál akár működhet is, néhány hét alatt kikelnek a kispókok a tojásokból, gyors a generációcsere. A probléma akkor van, ha ilyen mértékű növeléshez nem egy legókockát, hanem egész kockaösszetételeket, struktúrákat, strukturális kapcsolatokat is módosítani kell hozzá - ez ma még lehetetlen vállalkozás lenne. Ilyen mértékben közel sem ismerjük még az élővilág genetikáját.

Biztos vagyok benne, hogy el fogunk jutni erre a szintre is egyszer, de az nem holnap lesz. Szerintem nem is az én életemben (kb. 30-40

2023. ápr. 26. 00:42
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

év még) (bocsánat, véletlenül elküldtem), de egyszer biztosan. Kérdés, hogy mire eljutunk erre a szintre, szükségünk lesz-e még egyáltalán házörzőre, főleg pók méretűre. De van sok egyéb probléma is a pókokkal. Mit esznek, hogyan jeleznek, domesztikálhatóak-e, betaníthatóak-e mint egy kutya (nem valószínű), hidegben lelassulnak (hidegvérűek), rövid életűek, sokkal sérülékenyebbek, mint egy kutya, stb. Nem utolsó sorban pedig életveszélyesek az emberre is, egyetlen rövid másodperc alatt képesek ölni.

Szóval azért elég sok sebből vérzik ez a dolog, én nem hiszem, hogy valaha is házörző szerepét töltenék be növelt méretű pókok.

2023. ápr. 26. 00:54
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Talán egy keresztespókot meg tudnánk növeszteni madárpók méretűre egy tízéves nemzetközi projekt keretében.
2023. ápr. 26. 07:14
 7/10 UlfOrmson ***** válasza:
45%
Értelmetlen lenne, csak az aratnofóbiások f.snák össze maguk naponta ezerszer. És sosincs jó vége, ha az ember istent játszik. Pont a génsebészet felelőtlen használata okozza a tragédiát Crichton Jurassic Parkjában is.
2023. ápr. 26. 07:22
 8/10 anonim ***** válasza:
88%

07:22

Az Twiligth-ban viszont az van, hogy nem abortálhatod a szupermagzatot, met az hozza el az új kort. Akkor most melyik Hollywoodi blockbuster alapján döntsünk a jövönkről?

2023. ápr. 26. 09:10
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

"könyvtüdő"

Csak szólok: az a dinoszauruszoknak volt!

A pókoknak légcsöve van, annak a max. hossza ma olyan 10-15 cm.

2023. ápr. 26. 11:55
 10/10 A kérdező kommentje:

#9 A dinoszauruszoknak légzsákos tüdejük volt amin a levegő egy irányba áramlik át, mint a madaraknak most.

A légcsöves trachea rendszere pedig a rovaroknak van, nem a pókoknak.

2023. ápr. 26. 12:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!