Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az evolúció hogyan alakítja...

Az evolúció hogyan alakítja át az élőlényeket?

Figyelt kérdés
Mik a szakaszai, hogy egy állatból egy másik lesz?
2023. máj. 9. 15:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/239 A kérdező kommentje:
De nem érdekelnek a belső dolgok. A külső, alaki változások érdekelnek.
2023. máj. 10. 18:53
 22/239 anonim ***** válasza:
100%

"A külső, alaki változások érdekelnek."

Jellemzően azok is mutációk eredményei.

2023. máj. 10. 18:58
 23/239 anonim ***** válasza:
100%
A kérdezö csak kötözködni akar, akármit válaszolnak, nem fogja fel.
2023. máj. 10. 19:53
 24/239 A kérdező kommentje:
És mik a részei?
2023. máj. 10. 21:35
 25/239 A kérdező kommentje:
Nem kötöszködni akarok, csak ti nem értitek, mit akarok kérdezni. Az evolúció részei a kérdés.
2023. máj. 10. 21:36
 26/239 A kérdező kommentje:
Mint átalakulkás, részei.
2023. máj. 10. 21:36
 27/239 A kérdező kommentje:

Pl.

kezdetleges: alig jelenik meg

közepes: már kialakulnak a szemmel látható változások

és akkor itt lehet tovább mondani.

Csak van valami, ami leírja, hogy mik a részei. nem rögtön történik meg. De az egyes, egymást követő egyedeken csak van valami különbség.

2023. máj. 10. 21:38
 28/239 sadam87 ***** válasza:
100%

Kérdező!

Írjál már egy konkrét példát, amin szeretnéd, hogy bemutassuk! Mert így nem fogunk tudni segíteni! Abból amit most írtál, már sejtem (bár most már nem tudom, jól sejtem-e), hogy arra gondolsz, hogy milyen átmeneti állaptokon keresztül jelenik meg egy új tulajdonság (de marhára nem ezt kérdezted). De általánosságban nem lehet elmondani, hogy hogyan változik egy külső jelleg. A különböző esetekben eltérő lehet a fejlődés útja.

2023. máj. 10. 21:42
 29/239 Tislerics Máté ***** válasza:
94%

Azt hiszem, most már értem mire gondol a kérdező.

Vegyünk egy példát mondjuk a zsiráffal:

A zsiráf őseinek még nem volt ekkora nyaka. De aztán született egy olyan zsiráf ős, aminek valamivel hosszabb volt a nyaka egy mutáció miatt, mint a többinek.

Ezen eltérés miatt a zsiráf ős sikeresebb volt a párzási időszakban, mert a másik egyed alkalmasabbnak ítélte meg az utódnemzés céljából. Így az utódja is tovább vitte a nagyobb csigolyákért felelős gént. így az ő utódai között is valószínűbbé vált a nagyobb csigolya. Ezért az utódok is szerencsésebben tudtak szaporodni.

Ez még sokszor megtörtént és idővel oda vezetett, hogy lettek a kisebb és nagyobb nyakú zsiráf ősök. A kisebb nyakúak kevésbé tudtak a magasabb nyakúakkal párosodni, mert nem találták egymást vonzónak a párválasztás során. Így a különbség egyre nagyobb lett. míg végül más olyan mutációk is megjelentek a két különböző nyakú verzió között, ami már nem tette lehetővé az életképes utód létrehozását. Még akkor sem, ha véletlenül egy hosszú és egy rövid nyakú egyed párosodott volna. Tehát két eltérő faj jött létre.

Nyilván a hosszú nyaknak más egyéb előnyei is voltak, de ezzel most nem akartam bekavarni. Pedig azok is hozzájárultak a folyamathoz. szerintem érthető okokból.

2023. máj. 10. 22:14
 30/239 anonim ***** válasza:
93%

27: Legtöbbször apró, árnyalatnyi eltérés van a szűlő és az utod között. Egy-egy generáció között, szinte észrevehetetlen a különbség, nem tetten érhető. Generáciok 10 ezreinek kell élniük halniuk, mire valami számottevő változás alakul ki, tized milliméterről-tized milliméterre, és ehhez millió évekre van szükség.

Az ősmajomból kb 40-50 millió év alatt alakult ki az ember, akár 2 millió generáción keresztül, ami 2 millió apró változás volt.

Most is van evolució, csak pár száz, pár ezer év alatt észrevehetetlen.

2023. máj. 11. 01:00
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!