Hol van a határ a tudatos és ösztönös viselkedés között?
Mivel sorban haladtam a válaszaiddal, ezért az 53. válaszodat csak azután láttam, hogy a 49.-re a választ már megírtam.
Az 52. válaszban leíetakra pedig azért nem reagáltam külön, mert az 55. válaszomban arra a választ már röviden leírtam.
"Azt kifejtve az érdekelne, hogy genetikai kód nélkül, sejtmagon kívül is létezik-e olyan fehérjekódoló folyamat, ami az új antigének felismerését és megjelölését lehetövé teszi?"
Nem létezik.
"Vagy ezek a szervezet számára új antigének egy meghatározott alapfelépítéssel rendelkeznek, aminek az alapjai a mi DNS-ünkben is megvannak, és a jelölö fehérjéink képesek valamelyik részéhez minden esetben kapcsolódni, esetleg kódolás nélküli helyben történö fizikálisan kiváltott szerkezetmódosulásokra képesek (mint ami katalizáció során megfigyelhetö), és nem kell sehova visszakódolni az új infót?"
Na, ez egy iszonyatosan zavaros mondat. Nézzük darabonként.
- "Vagy ezek a szervezet számára új antigének egy meghatározott alapfelépítéssel rendelkeznek, aminek az alapjai a mi DNS-ünkben is megvannak"
Értelemszerűen az új (gondolom, ez a szervezet számára korábban ismeretlen) antigének "alapja" nincs meg a DNS-ben. (Hiszen ebben az esetben az összes jövőben létrejövő kórokozó összes létező antigénjére vonatkozó információ meg kéne legyen a DNS-ben. Az talán könnyen belátható, hogy ez lehetetlen.)
- " és a jelölö fehérjéink képesek valamelyik részéhez minden esetben kapcsolódni"
Itt milyen jelölő fehérjékről beszélsz? Antitestekről?
- "esetleg kódolás nélküli helyben történö fizikálisan kiváltott szerkezetmódosulásokra képesek (mint ami katalizáció során megfigyelhetö)"
Valamennyire biztos képesek szerkezetváltozásra, de alapvetően az immunglobulinok nagyon nagy métékben specifikusak, csak bizonyos antigénekhez (annak is bizonyos részeihez) képesek kötődni! Szóval nem arról van szó, hogy a B-limfociták csak néhányfajta antitestet termelnek, amik lefedik az összes antigént. Épp ellenkezőleg! A B-limfocitákra jellemző, hogy csak egy sejt egy specifikus antitestet termel!
"és nem kell sehova visszakódolni az új infót?"
Semmiféle visszakódolásról szó nincs az immunrendszer működésében.
"Az is segítség lenne, ha tudtok linkelni ezekkel a jelölöfehérjékkel foglalkozó tananyagot. Sajnos én nem találtam eddig."
A V(D)J rekombinációról:
(Mondjuk forrást küldeni is könnyebb volna, ha pontosítanád, mit értesz "jelölőfehérjén". Ezek általános immunológia jegyzetek. Ha az anittestekre vagy kiváncsi, azokról is találsz bennük információt bőven.)
"Ezt a vonalat be is fejezem, erre már új kérdést kellene kiírnom."
Igen, mindenképpen, mivel nagyjából semmi köze nincs az eredeti kérdéshez.
"Mondjuk forrást küldeni is könnyebb volna, ha pontosítanád, mit értesz "jelölőfehérjén""
Igen az antitestekrre gondoltam.
Az 55-öst megértettem, némi plusz infó után világos lett a mini evolúció.
Akkor ezt a kérdést lezárom, köszönöm a hasznos hozzászólásaitokat, és a linkeket!
#60: "Látom az 53-as megjegyzésem teljesen kiesett..."
Akkor elnézést. Figyelmetlen voltam. De azért nem árt, ha az ember tudatába beleég, hogy mi a logikai hátulütője annak, amikor lazán magától értetődőként elképzeljük a szerzett tulajdonság öröklődését.
Huuu... sadam nagyon informatív. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!