Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tény, hogy nincs férfi és...

A tény, hogy nincs férfi és női agy, hogy hat a transz neműekre? A legfőbb érvük eddig az volt, hogy "nézzétek az agyam, olyan mint az ellenkező neműeké". De így, hogy ezt megcáfolták, csak az maradt, hogy valami pszichésen nincs rendben, ugye?

Figyelt kérdés

#transz #LGBTQ+ hívők
2021. júl. 8. 12:58
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/83 A kérdező kommentje:

10: ajánlom figyelmedbe a gendered brain című könyvet.

Mellesleg engem az áltudományos érvelés zavar amit a lobbi, és a transz emberek csinálnak. Hogyan hasonlíthat egy transz nő agya jobban egy nőihez, mint egy férfihez ha eleve nincsen férfi és női agy?

A szivárvány többi árnyalatát ne keverjük bele a kérdésbe, mert én se tettem.

2021. júl. 8. 16:29
 12/83 anonim ***** válasza:
87%

Hiába ajánlgatsz nekem könyveket.

Egyrészt, mert épp az előbb vezettem le feketén-fehéren, hogy lehet genetikai oka az ilyesminek, tudományos tény, hogy vannak genetikai eredetű hormonzavarok, amikkel nem lehet mit csinálni, egész életében hormonpótlásra/gátlásra szorulnak az ilyen emberek.

A hormonok hatása az agy működésére pedig annyira komplex rendszer, hogy nem ismerik még teljesen, tehát nem kizárható, hogy okozhat ilyen személyiségzavart.

Másrészt pedig, engem ez az egész nem érdekel, mint mondtam. Le-szarom, hogy valaki azért akarja-e más neművé műttetni magát, mert így született, vagy azért, mert csak épp bal lábbal kelt fel.

Akármi is az oka, nekem nem árt vele semmit, tehát nincs vele dolgom.

A kérdések pedig, amiket nem válaszoltál meg:

Te úgy érzed, hogy neked ártanak a transzneműek bármit is?

Ha igen, konkrétan mi ez az ártalom?

Ha nem, akkor meg miért nem teljesen mindegy neked, hogy mit csinálnak magukkal?

2021. júl. 8. 16:48
 13/83 anonim ***** válasza:
85%

És akkor mi okozza az állatvilágban megfigyelhető homoszexualitást (és nem csak primátáknál és különösen a hominoideáknál figyelték ezt meg).

Szintén vannak hormonális háttere is, és erről még kevesebbet tudunk. Még mindig kérdés (és erre vannak megbízható eredmények), hogy egyes esetekben tanult tulajdonságok öröklődnek. Van egy nagyon jó haverom, barátom, tanítóm nem tudom minek nevezzem. Férfi, de a testében vannak nagyon nőies jegyek (pl. annyira hajlékonyak az izületei mint egy lánynak, sok alkati jegye inkább lányos). Egyébként már Platónnál, az ókori görögöknél meg egyiptomban is vannak erre utaló leírások. És FMRI és néhány funkcionális próbával (és humanetológiai vizsgálatokkal) találtak eltérést a férfi és a női agy működése között (nem véletlen az sem, hogy a magassarkú eredetileg a férfiak divatja volt, és vándorolt át a nőkhöz, a nők lábszerkezete picit más és nekik kényelmesebb, sok férfi képtelen megtanulni magassarkúban járni, bár vannak akik igen, erről egyszer olvastam egy kutatást amikor ezt vizsgálták önkénteseknél).

2021. júl. 8. 17:11
 14/83 A kérdező kommentje:

A hormonok hatása az agyműködésre látható. Például az ASPD is nyomot hagy az agyon. Viszont ilyet eddig még nem találtak ember esetén. Sőt....

"There’s nothing which I have found that would allow you to compare two brain images and say, ‘well that’s a man and that’s a woman’. It’s not physically possible to say there is a male or female brain. I have had transgender individuals or individuals wishing to transition asking if we can we scan them – for instance, a man saying can you prove I have a female brain so I have a case for my transition. It doesn’t work at that level. Certain members of the transgender community are made very angry by that." The gendered brain - Gina Rippon

Ha nem érdekel, akkor viszont ne is vitatkozz 🤷‍♂️

2021. júl. 8. 17:12
 15/83 anonim ***** válasza:
68%

De szerinted egy kép az agyról mit árul el a működéséről? :D

Semmit.

Ha lefotózol két teljesen azonos felépítésű számítógép alaplapját, azokon se fogsz látni semmi különbséget, viszont az egyik épp bitcoin-t bányászik, a másik meg épp a Half Life 3-mat futtatja.

Sőt, hogy stílszerű legyen, egy harmadikon egy Chrome böngészőben meg épp valami transzi youtuber videója megy.

És egy fotón ennek semmi nyoma sem lesz.

2021. júl. 8. 17:19
 16/83 anonim ***** válasza:
79%

Egyébként meg a saját magad által linkelt tanulmány is megcáfolja, amit állítasz, szó szerint ez van ott:

"Comprehensive synthesis of human brain studies reveals few male-female differences beyond size"

"few male-female differences"

gyengébbek kedvéért ez azt jelenti, hogy kevés különbség van férfi-női agy között, nem pedig azt, hogy nincsen.

2021. júl. 8. 17:23
 17/83 A kérdező kommentje:
16: "But when structural and lateralization differences are present independent of size, sex/gender explains only about 1% of total variance. Connectome differences and multivariate sex/gender prediction are largely based on brain size, and perform poorly across diverse populations. Task-based fMRI has especially failed to find reproducible activation differences between men and women in verbal, spatial or emotion processing due to high rates of false discovery. Overall, male/female brain differences appear trivial and population-specific. The human brain is not “sexually dimorphic.”
2021. júl. 8. 17:35
 18/83 anonim ***** válasza:
75%

17.

Ugyanakkor tény, hogy hiába kvázi azonos(nem teljesen, de majdnem) a női és férfi agy felépítése, a működésük mégis más.

Például a férfiaknak jobb a térlátása. A nőknek például jobb a memóriája.

Csak két példa, de mindkettő számtalan kísérlet által bizonyított tény.

2021. júl. 8. 17:43
 19/83 A kérdező kommentje:

18: erről meg a gendered brain szól.

“It is now a scientific given,” says Rippon, “that the brain is moulded from birth onwards and continues to be moulded through to the ‘cognitive cliff’ in old age when our grey cells start disappearing. So out goes the old ‘biology is destiny’ argument: effectively, that you get the brain you are born with – yes, it gets a bit bigger and better connected but you’ve got your developmental endpoint, determined by a biological blueprint unfolding along the way. With brain plasticity, the brain is much more a function of experiences. If you learn a skill your brain will change, and it will carry on changing.” This is shown to be the case in studies of black cab drivers learning the Knowledge, for example. “The brain is waxing and waning much more than we ever realised. So if you haven’t had particular experiences – if as a girl you weren’t given Lego, you don’t have the same spatial training that other people in the world have.

If, on the other hand, you were given those spatial tasks again and again, you would get better at them. “The neural paths change; they become automatic pathways. The task really does become easier.”

(Ezt egy cikkből idézem)

2021. júl. 8. 17:51
 20/83 anonim ***** válasza:
47%

19

És azt mivel magyarázod, hogy a lányok meg előbb tanulnak meg beszélni?

Ki ne találd, hogy valami világméretű összeesküvés, amiben az ÖSSZES szülő benne van, amióta világ a világ, és direkt jobban tanítják a lányokat beszélni.

Én elhiszem, hogy neked most ez beakadt, hogy szerkezetileg egyforma a női-férfi agy, de a valóság meg az, hogy a működésben mégis vannak különbségek egészen kiskortól kezdve.

2021. júl. 8. 18:00
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!