Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyire elfogadható az az...

Mennyire elfogadható az az álláspont, hogy a fizikától elvárt egyetlen követelmény, hogy prediktív legyen?

Figyelt kérdés

Hisz ha csak ennyit várunk el tőle, akkor ugyanúgy hibásnak fogjuk tartani a mai tudományt 2000 év múlva, ahogy ma is hibásnak látjuk az ókori görög tudományt.

A geocentrikus világkép az égi kristályszférákkal megfelelt mindannak a követelménynek, amit ma is elvárnak a fizikusok egy fizikai elmélettől. Ptolemaiosz óta teljesen pontosan meg tudták jósolni az égitestek jövőbeni helyét, és semmilyen megfigyelés nem mondott ellen se a geocentrikus világképnek, se az égi szférák létezésének.

Szóval miért kéne ma nekem elfogadnom azokat az elméleteket, amiknek a létrehozásakor nem az igazság volt az elvárás, hanem az előrejelzés?

2021. jún. 11. 21:17
 151/185 anonim ***** válasza:
100%
Nem annyira. Mivel ezek olyan pici dolgok, hogy direktben megfigyelni úgyse tudnánk, emiatt nem nagyon tudjuk megkülönböztetni azt, hogy léteznek, vagy csak lehet velük számolni.
2021. jún. 13. 20:31
 152/185 Mojjo ***** válasza:
100%
@147: Ne dőlj be a kérdezőnek. A 26 dimenzió, amiről ő beszél, a bozonikus húrelmélethez kapcsolódik, ami sok-sok évtizede megbukott. Amit manapság - és már évtizedek óta - húrelmélet alatt értünk, az az 5 szuperhúrelmélet, vagy esetleg az őket matematikailag összefogó M-elmélet. És itt nincs semmiféle 26 dimenzió, de még a fele sem. Ezen röhögtem oldalakkal ezelőtt - szegény kérdezőnek a leghalványabb lövése sincs, miről beszél. Szóval ne hidd el ezeket a marhaságokat, nem fognak 26 dimenziót bizonyítani :)
2021. jún. 13. 21:01
 153/185 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem erről beszélünk már 15 oldala, hogy a működik meg a létezik két különböző dolog."

Nem létező dolog nem tud működni.

2021. jún. 13. 21:17
 154/185 anonim ***** válasza:
100%
#125 jah, nem néztem utána. a 26 nekem is sántított, én 11re emlékeztem, de régen olvastam erről. Csak kb a concept megvan, így tudok róla beszélni, ha meg kell még info utána olvasok. De ezen a szinten nem kell sokat tudni :)
2021. jún. 13. 21:32
 155/185 A kérdező kommentje:

Akkor most az 5 dimenziós húrok már létezőek lesznek, csak a 26 dimenziósak nem voltak azok?

2021. jún. 13. 21:47
 156/185 A kérdező kommentje:
Vagyis 11.
2021. jún. 13. 21:48
 157/185 anonim ***** válasza:
100%
Mindegy nekem, hogy hány dimenziósok, nálam okosabb emberek kiszámolják. A lényeg az hogy ha működik velük a világ leírása akkor nem tudjuk megkülönböztetni azt, hogy léteznek attól, hogy csak kitaláltuk őket, de lehet velük számolni.
2021. jún. 13. 21:55
 158/185 Mojjo ***** válasza:
100%

@155: A tájékozódottságod a témában, ami nem létező. Ez a poén része.

Az, hogy a fizikában mi a matematika és az interpretáció kapcsolata, mit is jelent a modellalkotás, milyen kapcsolatban van ez a valósággal - ezek baromi érdekes és jó témák. De nyilván egy Dunning-Kruger mocsárba süllyedt falnak nem éri meg elkezdeni kifejteni őket.

2021. jún. 13. 21:59
 159/185 Mojjo ***** válasza:
100%

@157: Ennél azért összetettebb a helyzet.

Ha érdekel ilyesmi, Heisenberg elég sok gondolatát megosztotta pont ilyesmivel kapcsolatban a nagyvilággal. Ezek közül sokat ebben a könyvben elolvashatsz:

[link]

2021. jún. 13. 22:02
 160/185 anonim ***** válasza:
Nem vagyok oda az ilyen könyvekért, nem tudom, valahogy nem tudom ezeket olvasni. De majdcsak tanulok róluk valamikor.
2021. jún. 13. 22:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!