Miért víz van a víztoronyban?
#53-ra
a viszkozitás okozta veszteség már a víz esetén is valószínűleg elhanyagolható...
"Ha a víztorony felső x része nem víz, hanem valami kisebb viszkozitású folyadék, akkor máris megtakarítottunk energiát"
ezt nem cáfolom, csak abba gondolj bele, hogy mennyivel lesz drágább és bonyolultabb egy ilyen konstrukció a gyakorlatban. Elsősorban a viszkozitás-különbségből fakadó nyereség mértéke az kb nulla, hiába lenne olcsóbb felpumpálni, annyira kicsi lenne a különbség, hogy a technológa okozta drágulást kb 200 év alatt termelnéd ki, ez pedig finoman szólva is meghaladja a szükséges beruházás élettartamát,
tehát szerintem a nyereséget túl-, a karbantartás költségeit pedig alulbecsülted.
"Környezettudatosság, biztonság lényegtelen dolgok" hááát, nem éppen.
Sajnálatos módon én túl buta vagyok annak megállapítására, hogy a felpumpáláshoz szükséges munka hogyan függ a viszkozitástól. Mivel ti sokkal okosabbak vagytok, elvárnám, hogy ezt meg tudjátok válaszolni.
"A kérdés az, hogy miért víz van a toronyban."
Mert azt isszuk.
"Sajnálatos módon én túl buta vagyok annak megállapítására, hogy a felpumpáláshoz szükséges munka hogyan függ a viszkozitástól."
Akkor segítek: nagyjából elhanyagolható a helyzeti energiához képest.
Kérdező!
Az óratoronyban ugye egy óra van, a hústoronyban (nagyra nőtt ember vicceskedő megnevezése) értelemszerűn hús, a víztoronyban mi legyen...?
#63 tesó tesó tesó... de fiatal itt valaki :) elvárások... felejtsd el.
Ezt neked így nulla információval a rendszerről (milyen pumpa, mennyi milyen alakú cső, milyen anyagból stb) kb senki nem fogja neked pontosan megmondani, még Albert Einstein sem, mert nagyon összetett kérdés. Itt inkább a nagyságrendeket kell megbecsülni.
segítek még egy kicsit:
"Sajnálatos módon én túl buta vagyok annak megállapítására, hogy a felpumpáláshoz szükséges munka hogyan függ a viszkozitástól"
helyett,
"Sajnálatos módon én nem tudom, hogy a felpumpáláshoz szükséges munka hogyan függ a viszkozitástól" :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!