Milyen alapon állítják a tudósok, hogy a Föld gömbölyű?
"Ehhez meg kéne mondani melyik kísérletre vagy kíváncsi, mert volt elég sok."
Ez így van. Mondjuk te nem mondtad meg melyik kísérletről/kísérletekről beszélsz. :D
Amúgy hogy tényleg cáfold az elektron létezését az összes kíséreltre le kéne vezetned az állításod igazságát. De tudod mit, én nem vagyok nagyigényű, válassz egyet, azzal is beérem.
"Észre se veszi, hogy a rugós erőmérőn SZÁNDÉKOSAN úgy lett a skála berajzolva, hogy ne lehessen a fizikusokat hibával vádolni."
Hú, ez egy új szint!!!! :D :D :D
És ki áll az összeesküvés mögött? Soros? Gyíkemberek? Tudjukkik?
"Amúgy hogy tényleg cáfold az elektron létezését az összes kíséreltre le kéne vezetned az állításod igazságát."
Nem, neked kell egyetlen kísérletet mutatni, amely bizonyítja az elektronok létét. Nem az én feladatom a tucatszámra összehordott baromságokat cáfolni.
“Nem, neked kell egyetlen kísérletet mutatni, amely bizonyítja az elektronok létét. Nem az én feladatom a tucatszámra összehordott baromságokat cáfolni.”
Pedig DE, neked kell mert te vagy az aki azt állítja ,hogy hülyeségek. Tudod, a tudomány többek közt úgy működik ,hogy az kell bizonyítson aki állít. Az elektron létezésére, a Föld “gömb” alakjára stb vonatkozó állításokat már bizonyították az utóbbi évszázadokban. Ha te szerinted ezek mind baromságok akkor ezt az állítást neked kell bizonyítani. Egyébként is, ha kiderülne ,hogy tényleg baromságok attól még nem lesz automatikusan igaz a te állításod/ állításaid, ugyan úgy sulyt a bizonyítás kényszere.
A Rutherford kísérlet fából vaskarika. Abból, hogy szóródnak az alfa részecskék, még sehogy nem következik hogy mekkora az atommag, de még csak az sem, hogy van atommag. Ez az egész kísérlet azon a feltételezésen alapul, hogy 1) ha átmegy a lemezen az alfa részecske, akkor azt csak úgy tehette meg, hogy nem találkozott semmivel 2) ha szóródik, azt csak úgy tehette meg, hogy találkozott egy atommaggal (amiről még be sincs bizonyítva, hogy létező dolog).
Rengetek lehetőség van rá.
Például úgy, hogy egyes alfa részecskék kilépnek az univerzumból, majd egy nanométerrel arrébb visszatérnek.
Az aranyfólia nagyon vékony volt. A vákuumban nem találkoztak semmivel. Csak az aranyfóliával lehetett kölcsönhatása az alfa sugárnak. Mivel csupán egy kis részük pattant vissza ugyanolyan távolságban ciklikusan ebből, csak az következett, hogy ott egy kis helyre koncentrált ugyanolyan elektromos töltésű objektumnak kell lennie. Máshogy nem pattant volna vissza. Az is következik, hogy ez az ott levő aranyatomokból csupán egy kis térrészt érint. Azaz az atomok centruma (magja) kiterjedésében picike a körülötte levő héjhoz képest és tudjuk az elektromos töltését.
Ezek után, ha kvantitative feljegyezzük a mérés során kapott eredményeket és számolunk minden összhangban lesz. Tessék. Minden szempontból egyezik a kísérleti eredmény [link]
Egyszerűen nem juthatsz olyan következtetésekre, hogy nem létezik egy ilyen centruma(magja) az atomnak és nem vitathatod el annak elektromos töltését sem. Nem tudom hogy érted-e ezt. Te miként magyaráznád ezt a kísérletet, ha nem így? Mitől szóródik éppen így az alfa nyaláb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!