Milyen alapon állítják a tudósok, hogy a Föld gömbölyű?
49 Az a fájdalmas, hogy itt okoskodsz, miközben fogalmad sincs a valóságról. A Föld nem geoid; ha már nagyon bele akarsz kötni a gömbölyűségbe, akkor legalább csinálnád hozzáértően."
49-es hozzászólásodba azt írod, nem geoid a Föld. Ami nem igaz. A kérdésed is hamis, mert nem azt állítják hogy gömbölyű, hanem hogy geoid. Az hogy a felszínen domborzat, óceánfenekek vannak olyan csekélyke eltérés, mint a focilabdán a varrás. Márpedig az is gömb
Nem kell ide semmiféle elemi geometriai axiómarendszerekkel spekulálni. Egyszerű természetbeni megfigyelésekkel igazolható. Ott van az ókori Eratoszthenész mérése. A lefolyóban leáramló folyadék örvényének iránya és meg is van, hogy milyen alakú a Föld és melyik féltekén vagy. Elég ha abban megegyezünk hogy egy labda milyen alakú és ráatalálunk a formájára. Nem kell ide semmilyen metaaxiómatikus analízis. Egyszerű fizika az egész.
Én olyan kérdést tudok belinkelni ahol a kedves kérdező egy másik személy kérdését trollkodta szét teljesen, az ittenihez hasonló stílusban. Ott is volt minden: feladatmegoldó verseny, stb. :D Ott mondjuk nem zavarta, hogy az eredeti témát elvitte teljesen más irányba.
Amúgy kedves kérdező, ha jól látom, még nem válaszoltál az 5. válaszomban feltett kérdésre: szerinted akkor semmire nem használható a matematika? Mert a logikád alapján például a gömb (és bármely más térbeli alakzat) nem csak a Föld alakjának leírására, hanem semmi másra sem lehet használni.
Most akkor gömb vagy nem gömb? Élvezed a magaddal való vitatkozást?
"Amúgy kedves kérdező, ha jól látom, még nem válaszoltál az 5. válaszomban feltett kérdésre: szerinted akkor semmire nem használható a matematika?"
Hát a fizikára semmiképpen sem.
"Én olyan kérdést tudok belinkelni ahol a kedves kérdező egy másik személy kérdését trollkodta szét teljesen, az ittenihez hasonló stílusban."
Én is, itt a kérdés:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Abban igazad kell adni a kérdezőnek, hogy a Föld tényleg nem geoid alakú. (Az egy másik, valószínűleg pszichológiára tartozó kérdés, hogy ezt miért nem tudja kulturáltan megfogalmazni.) A geoid lényegében a tengerszint felülete lenne a gravitáción és Föld forgásán kívül rá ható egyéb tényezők nélkül, a szárazföldekre is kivetítve.
"Az hogy a felszínen domborzat, óceánfenekek vannak olyan csekélyke eltérés, mint a focilabdán a varrás."
Ezekre valóban mondhatjuk, hogy kevéssé térnek el a forgás ellipszoidtól, de a geoid eltérése attól (és a tényleges földfelszíntől) még jóval kisebb, maximum kb. 100 méter.
"Én is, itt a kérdés:"
Látom, büszke vagy a teljesítményedre. :D
Tény, hogy büszke vagyok arra, hogy én ismerem innen egyedül a valóságot.
Ahogy Arthur Eddington mondta:
"Igen, és e pillanatban én vagyok az egyetlen, aki tudja, mitõl ragyognak".
96 Most akkor gömb vagy nem gömb? Élvezed a magaddal való vitatkozást?"
Jussunk el oda, hogy a gömb alakot megtaláljuk. Utána jöhet még fizika, hogy pontosítsuk. Tudod a geoid nincsen messze a gömbtől. A Föld esetében meg pláne
95 sadam87
Emlékszem én is egy ilyen kérdésre, amiben azt állította, hogy Newton semmiféle erőt, gyorsulást főleg nem összefüggést (F=m*a) nem határozott meg. Azt kérdezte miért tanítják ezt? Megemlíti a kérdésben, hogy tudna olyan általános iskolás fizika versenyfeladatot adni, amit mi meg sem tudnánk oldani, tehát minek szólunk bele?
Így van, azt a kérdést is azonnal töröltettétek, amint bemásoltam a Wikipédiából azt a részt, ami teljes egészében nekem ad igazat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!