Milyen alapon állítják a tudósok, hogy a Föld gömbölyű?
"Szerintem ez elég egzakt és értelmes meghatározás. Mi ezzel a bajod?"
Az, hogy nem definíció. Ha nincs szükség definiálásra az egzakt és értelmes meghatározáshoz, akkor miért várják el a matematikusok mindenhol máshol ezt?
"akkor legyél kedves fejtsd ki, hogy szerinted mi ezzel a távolság definicióval a probléma?"
Melyik távolság definícióval? A lineáris algebraival?
Elárulnád, lelkem, hogy MÉGIS MI A SZENT F*SZÉRT LENNE SZÜKSÉG AZ _AXIÓMÁKAT_ megdefiniálni ahhoz, hogy utána felépíthessünk belőlük egy érvelési rendszert???? Épp azért axiómák, a ******-be már!
Ezt írtuk kommenteken keresztül az elején, még meg is kérdeztük, hogy "biztos érted, mi az az axióma?" De mint kiderült, NEM ÉRTED! Különben nem írnál olyan hülyeségeket, hogy "definiálni kell a pontot". A matek egy érvelési rendszer. Az érvelési rendszereknek vannak axiómái, alapjai, amik az érvelési rendszeren BELÜL nem kérdőjelezhetők meg. Az axiómákból felépíthető maga a matematika.
Ha az érvelési rendszer, azaz a matek nem képes teljesíteni, amire kitaláltuk(vagy talán felfedezzük? Érdekes kérdés), akkor megváltoztathatjuk úgy az axiómákat-és ezzel magát az érvelési rendszert-hogy képes legyen teljesíteni.
"Elárulnád, lelkem, hogy MÉGIS MI A SZENT F*SZÉRT LENNE SZÜKSÉG AZ _AXIÓMÁKAT_ megdefiniálni ahhoz, hogy utána felépíthessünk belőlük egy érvelési rendszert????"
Hol mondtam én ilyet? Az alapfogalmak definícióját hiányolom, és azt sem azért, mert matematikailag szükség van rá, hanem azért mert nem lehet a természetre olyan törvényeket ráhúzni, amiket magunk se értünk.
Hogy mondhatja bárki is azt, hogy a Föld és a Nap távolsága 150 millió km, ha mindenki fejében más él arról, hogy mi az a távolság?
Ha pedig elfogadjuk, hogy mindenki ugyanazt gondolja távolság alatt, akkor ugyanígy azt is elfogadhatnánk, hogy mindenki ugyanazt érti kör alatt, és azt se kell definiálni.
#23-as felvetésedre lenne egy jó kis geometriai kérdésem:
Adott egy síkon egy egységnyi hosszúságú szakasz. Ezt kellene 180°-kal "átfordítani" folytonos mozgatással úgy, hogy a szakasz által súrolt terület ne legyen nagyobb 0,0001-nél.
Még gimis koromban hallottam, de a mai napig nem tudom a megoldását. Szerintem baromi nehéz feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!