Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ki a felelős Trianon ért? Az...

Ki a felelős Trianon ért? Az ország megcsonkításáért

Figyelt kérdés
2016. jún. 5. 13:40
1 2 3 4 5 6 7
 21/70 anonim válasza:
0%
Aki a franciákat okolja az ezzel az erővel a délszláv háborúért meg Hágát és a hollandokat teszi felelőssé, mert ott volt az ítélkezés?
2016. jún. 6. 16:56
 22/70 anonim ***** válasza:
100%
#21, szerintem elég egyetlen mondatrész: "az újonnan megindult tárgyalások Clemenceau követelésével kezdődtek"
2016. jún. 6. 18:04
 23/70 anonim ***** válasza:
#20, nem muszáj velem egyetérteni, nem is kell. Aki nem olvasott ebben a témában, és keveset tud a történelemről, annak tényleg nehéz egy csomó mindent megemészteni. Az gondolom könnyen megemészthető, hogy a Szíriuszról származunk, és Magyarország a világ szíve, itt van a Föld csakrája, és Kiss Jóska bénasága miatt történt Trianon. Ha így állsz hozzá, tényleg elhiszem, hogy amit írtam, azzal nem tudsz azonosulni. Én csak arra próbáltam felnyitni a szemed, hogy a történelem nem úgy működik, hogy Jóska és Pista szemét volt, és összeomlott ezért egy ország, hanem sokkal többtényezős folyamatok vannak, amiket nem könnyű megérteni.
2016. jún. 6. 18:07
 24/70 anonim ***** válasza:

Nem kellett volna Ferenc Józseffel kiegyezni? Talán jobb lett volna az, hogy ha a Bach-rendszer fennmarad tovább? Trianonért nagyon sok mindenki felelős, de nem csak a magyar politikai elit. Azok a nemzetiségiek is, akik a Monarchiában éltek, tanultak, kaptak életet és még is ellene fordultak. Akik hazudtak arról, hogy milyen rossz itt a nemzetiségi politika, mikor Erdélyben több román iskola volt, mint az akkori Romániában. Közre játszott az is, hogy nem voltunk képesek megvédeni a határokat és, hogy Tisza Istvánt megölték. Nem kell csak az akkori politikai elitet hibáztatni.

Hibás volt még a nyugat, akik nem engedték, hogy egy ilyen nagyhatalom, mint az OMM fenn maradjon. Pedig lehet, hogy ha meghagyják teljesen máshogy alakul az egész XX. század.

Lehet szidni a Habsburgokat, lehet szidni Ferenc Józsefet, de a Monarchia idején magyar nagyhatalmi törekvésekről volt szó a parlamentben.

2016. jún. 6. 20:32
 25/70 anonim ***** válasza:
100%

Tulajdonképp az előző válaszokat végigolvastam és akadtak benne igazak, közel igazak is.

Ezt elkezdhetnénk a brit status quo-val. Azzal, hogy a Magyar Királyság 1400 körül nagyra vitte. Területén a tatárjárás után nem volt háború, csak határ menti villongások. Igen magas adók voltak, viszont a gazdasági helyzet nagyon jól nőtt. Mezőgazdaság virágzott, a vadászat és halászat szintén, az állattartás pedig egész európai szinten a legjobb volt. Igaz, akkoriban a kohászat nem volt nagy dolog, de a későbbi időkben (török-Habsburg fennhatóság) rájöttek erre is, hogy a mai Romániában, Szlovákiában fekvő területek hegyei sok bányászati lelőhelyet rejtenek. Szóval Magyarország egy ország volt, ahol szó szerint minden megtalálható volt. A népesség jól növekedett annak ellenére is, hogy a török háborúk és a különféle kisebb csetepaték miatt sok ember halt meg, vagy menekült el. Ezt a későbbiekben nem értették, hogy hogyan maradtak meg a magyarok. (Tulajdonképp 3-4 generáció élt török megszállás alatt és mégsem lett muzulmán és török. A "bujdosók" nagy része rossz körülmények között élt, mégis szaporodott. Az Erdélyi fejedelemségben élők meg hol ide-hol oda csapongtak a viszonyok miatt.

Persze telt az idő, az ország "felszabadul", gyakorlatilag gazdát cserélt második alkalommal. Sok magyar települt vissza az alföldesebb régiókba, viszont ekkor csak "gazdasági külterület" volt az ország 70%-a. Közben a Habsburg dinasztia fél európát maga alá hajtotta. Spanyolország, Ausztria, Magyarország, Hollandia, Luxemburg, Olaszországi területek, Csehország, Szilézia, és több apró terület.

Eközben megmaradt Franciaország és Anglia akik egymást nyúzták, Németország részei, Lengyelország, a mai Oroszország és a balti államok. Közben ott is ilyen-olyan háború állt fent.

Igen, ez nem 1900-ban volt, de az idők változnak. A napóleoni háborúk után Anglia ezt a bizonyos Status quót igyekezett mindenhogy fenntartani. Viszont a Habsburgok erőssége fennmaradt és a Német-római birodalom is erős szövetségben állt velük. Túl nagy hatalom volt egy területen. Ezt csak úgy lehet eltörölni, ha ellentéteket állítanak fel egymással szemben. Az akkori kisebbségek (horvát, szlavón, szláv) számára kell önálló területeket biztosítani, míg a Románok területi kívánságai is kapóra jöttek a békefeltételek kidolgozásánál. Ne feledjük, hogy 1848-ban a cári csapatok győzték le a forradalmat és szabadságharcot, viszont a későbbi időkben 60 évvel később már nem voltak olyan puszipajtások (addig sem, de a sok oda-vissza házasságok adtak rá okokat).

Mondjuk, ha a kiegyezés időpontjában bizonyos területekről lemondott volna az ország, akkor talán nem így lesz. De, ha nem úgy hal meg a trónörökös, ahogy, akkor sem.

Tulajdonképpen rengeteg felelőse van. Sok terület lenne még ma is, ami társadalmi szintek miatt is illetné az országot. Gyakorlatilag a második világháború-i bécsi döntések területei lennének ezek. (~)

Elvileg az Únió létesítményének és Schengeni egyezménynek az lenne a végcélja, hogy a teljes, földrajzi Európa egy állam legyen. Ami nem lenne rossz, viszont a mai EU nem pont úgy működik, ahogy megálmodták. Ez olyan, mint a szocializmus. Elméletileg tökéletes, de gyakorlatilag borzalmas.

Szóval ki is a felelős? Röviden az ember. Az önző, acsarkodó, ember. Mindegy, hogy az uralkodó, miniszter, tábornok, közember, vagy akármilyen más.

Persze ahány oldal, annyi vélemény. Nekem ez róla.

2016. jún. 7. 10:57
 26/70 A kérdező kommentje:
22 válaszolóén is ép probáltam volna felnyitni a szemed .Halottál már a görög szab.harcrói ? Ha már olvasot vagy .Hány évig tartot ? És az USA-é ? És a mexikóiaké ? És a hollandoké ? Menyi ideig tartotak ezek ? ÉVEKIK ÉVTEZEDEKIG .eGY TISZTESÉGES SZABADSÁGHARC BIZONY ELTART egy évtizedig is .A miénk meddig tartot ? EGY ÉV !!!!!! a SZABADSÁGHARCOKAT NÉZEM mindegyiknél a elején a szabadságért harcolok megszíííííívták Csak elég Alba hercegének ténykedését nézni . De aztán kitartottak a szabadság mellett és KIVÍVTÁK a szabadságukat . És ez a szomorú .A hollandok pl amikor a spanyolok megtorlásokat végeztek nem hogy nem paszívitásba vonultak hanem még jobban ellenáltak . Ők nem egyeztek ki és nem is érte őket trianon .A szabadságharc hosszú és megprobáltatásokal teli út .Nem szabad megalkudni közben Én nem komolytalankodok semmiféle ufókkal .
2016. jún. 7. 15:24
 27/70 anonim ***** válasza:
Végülis igazad van, ha nem tesszük le a fegyvert Világosnál, tényleg nem lett volna a jelenlegi formájában Trianon, Magyarország híján...
2016. jún. 7. 15:38
 28/70 anonim ***** válasza:
Az a baj veled, hogy igazából szóvirágokat puffogtatsz. "A szabadságharc hosszú és rögös útja" stb. Ezek így tényleg szépen hangzanak, de a valóságban nem azért bukott el a magyar szabadságharc, mert csak egy évig tartott :D Nem értem, hogy jön ide a holland szabadságharc, igazából egymással teljesen össze nem illő példákat állítasz egymással szembe. Nem értem, mi összefüggés van egy szabadságharc hossza és sikeressége között. Vagyis az érvelésed továbbra sem szakszerű, csak szépen cseng. "Zsarnokokkal nem szabad megalkudni" stb. Hát igen, szépen hangzik, csak tudod, ezek is csak szóvirágok.
2016. jún. 7. 17:00
 29/70 anonim ***** válasza:
A 48-49-es szabadságharcot nem lehet párhuzamba vonni semelyik szabadságharccal. Alapjáraton nem úgy indult el az egész, hogy akkor Magyarország teljesen független ország lesz. Az azért bukott el, mert elvi különbségek ütköztek az akkori vezetők között. Világosnál Görgey emberek életeit mentette meg, Deák és a passzív politikája egy új reményt adott a nemzetnek. Ne legyél Kossuth Lajos, aki árulónak bélyegezte őket, mert nem így van. Hogyan ítélheted el, hogy ,,csak" egy éves volt? Mellékesen Andrássyt távollétében halálra ítélték és még is csak miniszterelnök, majd közös külügyminiszter lett.
2016. jún. 7. 18:03
 30/70 anonim ***** válasza:
100%
#29, én már leírtam neki sokszor, hogy nem függetlenségi harcként indult, és a legtöbb magyar politikus el sem akarta képzelni Magyarországot független államként, ugyanis a Habsburg Birodalmat még a magyarok és a csehek is szükséges államnak tartották, amely megvédi őket a sokkal rosszabb oroszoktól, de felesleges ilyenekkel jönni, mert nem érti meg.
2016. jún. 7. 18:47
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!