Ha Rommelnek sikerül eljutnia Sztálingrádig, megnyerték volna a Németek a háborút?
Szóval azt az álláspontot képviselitek, hogy a második világháborut ugy ahogy van nem nyerhették volna meg.
De érvékkel nem tudjátok alátámasztani csak szelektált tényekkel.
Ezzel valójában viszont elismeritek, illetve hisztek benne de magatok is sejtitek, hogy kétes ez a hitt. Ha nem lenne akkor akkor minden érv stimmelne, s nem kellene az érveket szürni aszerint, mi felel meg nektek.
Na de ez a kérdés nem a vallás és hitt rovatban lett feltéve...
Azt sem értem, hogy ha ennyire szilárdan nem hisztek benne, akkor miért a második világháboru végére kialakult erőviszonyokkal próbáljátok magyarázni a Sztálingrádi vereséget?
Ezzel saját magatokat cáfoltátok meg.
Szerintem az előttem szolók igen jó érveket hoztak fel.
Én viszont még tovább megyek és azt mondom,hogy még ha a kurszki csatát is a németek nyerik akkor sem lett volna esélyük mert 45 re olyan erőfölénnyel rendelkeztek az amerikaiak, hogy egyszerűen nem volt esélyük a németeknek. Ez egy olyan tény ami sokkal fontosabb mint az hogy Rommel eljut vagy sem és független tőle. Tehát Rommel eljutásának nincs jelentősége. Tű a szénakazalban. Csepp a tengerben. Fokozzam még?
45-re a németek elvesztették az összes erőforrásaikat. Ez igaz. És ennél a szinte semminél az amerikai erőforrál valóban lényegesen több volt. Csak elfelejtitek, hogy az ameriakiak erőforrása ugy növekedett, hogy nem bombázták az országukat. A németeké meg folyamatos bombázások miatt apadt.
Ha a németeknek sikerül a tű a szénakazalban miatt a tervezett AA vonalig elfoglalni keletet, akkor keletről azok nem tudják szétbombázni az erőforrásaikat.
Ha ettől nem gyengülnek igy le, akkor az igyis csak éppenhogy sikerült partraszállás nem sikerül, s akkor nyugatról sem nagyon tudják bombázzni őket, mert akkor van kőolaj és sokkal inkább van fegyvergyártás. (Utóbbi így is volt)
Szóval akkor ez az erőfölény már nem is lenne annyira nagy, ha egyáltalán fölény lenne, s akkor ez a német erő párosult volna az ameriakiaknál jóval nagyobb technikai fejlettséggel is.
A német technikai fejlettséget az ameriaiak utána évtizedekig nem tudták utolérni, és végül utolérni is csak úgy tudták, hogy abból táplálkoztak, pl. a holdprogram is lényegében német fejlesztés volt.
Úgy veszem észre, jól elvoltál magadban, de egye fene, utoljára még megpróbálok komolyan válaszolni. Azzal, hogy utaltam arra, hogy az orosz hadsereg a súlyos veszteségek dacára folyamatosan erősödött, csak érzékeltetni próbáltam azt, amiről többen is írtunk, az erőforrásairól, amely szinte kimeríthetetlen volt.
Azt sem értem, miképpen gondolhatod azt, hogy győzhettek volna a német katonák Sztálingrádban? Gondolod, hogy nem tettek meg mindent ennek érdekében?
Maximum annyi lehetőségük lett volna, ha Mannstein felmentő serege ki tudja őket menteni, akkor 95000 agyongyötört, félig megfagyott és kimerült ember nem esett volna hadifogságba, mert a súlyos harcok következtében az eredeti létszám már a harmadára csökkent, a többiek zömét megölték az oroszok addigra, akik itt sem fogyatkoztak, hanem egyre nőtt a létszámuk, ellentétben a németekével. Valójában a harcok során a németek kilátásai egyre rosszabbak lettek, a bekerítés is ezért történt, mert lehengerelte a front többi részét az orosz túlerő. Legfeljebb kivonhatta volna őket Hitler a városból, de akkor később halnak meg, az az alig százezer ember nem sok vizet zavart volna a későbbiek során. Azonban nem sikerült áttörni hozzájuk, annyi ereje nem volt már a németeknek, akik szinte a teljes déli fronton elsöpörték az ellenséget, minket is, amiről már volt szó feljebb.
Nem tudom, miként győzhettek volna a németek? Mondjuk talán akkor, ha az oroszok nem támadják őket, de hát nem az történt, hanem megtámadták és megölték azt, akinek nem sikerült idejében kereket oldani.
Vagy te nem ezt szűröd le ebből az egészből?
Sztálingrád hatása inkább azért jelentős, mert ekkor már világossá vált a szovjet hadsereg ereje, olyannyira, hogy az olasz fasiszták letették addigi vezérüket Mussolinit és kiléptek a háborúból, mert nekik már nyilvánvaló lett, hogy nincs értelme tovább harcolni.
Képtelen vagy a megfelelő idősikban gondolkozni.
A 95 000 elgyötört ember Sztálingrád feladásánál volt.
Bekeritve 300 000 volt.
A kettő közt azért van egy kis átmenet.
agy inkább arról van szó, hogy próbálod megint azokat a tényeket előszedni amik a háboru elvesztését igazolhatod.
Most is csak a tények manipulálása megy.
A Sztálingrádban rekedt egyéb erőről nem is beszélve...
A Németek hogyan nyerhettek volna?
Pl. ugy ha Hitler örjöngés helyett tovább gondolkozik, nem halmoz hibát hibára hanemmegfelelően használja ki a haderejét és a többi zsákmányolt erőforrást.
Mert ez utóbbi a kulcs.
Kiszámithatjátok mennyi erőforrása volt és az mire elég, de az egész német taktika a zsákmányolt erőforrásokra épült. Ha ez elmarad, elvesztik a háborut, mert a maradék kevés lesz. Ennyire egyszerű a kérdés, és ez a helyzet ad lehetőséget nektek a ferditésre. Azok a kimerithetettlen orosz tartalékok a németek kimerithetettlen tartalékai is lehettek volna.
Amugy meg sztálingrádnál nem a németeket söpörte el az orosz túlerő, hanem a szárnyakat alkotó csatlósokat.
Valahogy a gyenge németeket az oroszok nem akarták szemtől szembe támadni.
Összefoglalva, én megint azt látom, hogy egy 300 000-s még aánylag jó állapotban levő haderő és egy 95 000-es félholt megtört hadsereg közötti álapotból igyekszel a lehető legrosszabbat felhozzni példának. Mikor akérdés az lehetne, hogy melyik ponton mit érhetett volna a felmentés, te a kedvezőbb lehetőségeket elveted, és igyekszel azzal a lehetőségekkel foglalkozni, amik a háboru elvsztését igazolhatják.
Ugy látom nem nagyon vagy magabiztos a véleményedben a háboru lehetséges kimeneteleit illetően, máskép nem kéne megint ilyen eszközökhöz folyamodnod hogy igazolhasd.
Egyes vélemények miatt Hitler szándékosan hozott rossz döntéseket, mert a kelet háborut el akarta vesziteni.
te is hasonlóan cselekszer, olyan mintha hadvezérként ott direkt a legrosszabb lehetőségeket választanád, hogy az elméleted szerint el is vesszed az a háboru, s a lehetőségeket nem veszed figyelembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!