Ki az aki igazságtalannak tartja Trianont?
Pimbula, éppen te vagy beteges, könnyen manipulálható, mert saját kérdésedet sem érted. At kérdezted tölem mi lenne a véleményem, ha szlováknak születek. Megírtam, erre azt írod, hogy könyen manipulálható vagyok.
Tudod te mit írsz? Át is szoktad gondolni mielőtt leírod?
Aki szlováknak születik és szlovák környezetben nevelkedik, az szlovák oldalról kapja az információkat. Nem úgy mint egy B.csabai szlovák, vagy tirpák aki ugyan otthon lehet hogy hall szlovák szót és annak jelentkezik a népszámláláson, mert az olyan menő (már akinek), de az infók amiket begyűjt tanulmányai során azok a magyar szempontot is jeôentik. De a szlovákiai iskolai tananyag és a hivatalos történetírás meg a szépirodalom történelmi témáiban, filmeken a magyar a gonosz megtestesítője, legjobb esetben is legalább hülye aki töri a szlovák nyelvet és lehet rajta nevetni (nincs is t´t szappanopera magyar bohóc nélkűl). A magyarok ról anyit tanult és hallot, hogy görbelábúak és törpe lovaikon bejöttek mongóliából és itt legyilkolták a csecsemőket és eke elé fogták a szlovák aszonyokat. Később urak voltak akik elnyomták a szlovák jobbbágyokat, 1938 után bevonultak kassára és minden fára őket akasztották és efféle baromságokat. Te egy ilyen csöcsön nevelkedettől holmi objektív igazságot várnál? Ahhoz kétoldalú információk kellenének. Olyan ott nincs. Ha ott valmiért felszólalunk, akkor felkapja a fejét az átlag szlovák: -ezek a magyarok már megint valamit akarnak, nem férnek a bőrükbe. Ez az ottani vélemény.
"Ha valaki szlováknak születik és szlováknak nevelik, annál az a természetes, ha szlovák szempontból nézi a dolgokat. Ha pedig magyarnak, akkor magyar szempontból. Azt kérdezted, ha szlováknak születek akkor hogy állnék hozzá. Természetes, hogy úgy ahogy a többi. "
Természetesnek természetes, hogy azt hisszük, amire nevelnek minket, főként gyerekkorban. Gyerekként még én is ott tartottam, hogy de jó lenne visszaszerezni a nagy Magyarországot. De az ember azért ember, hogy gondolkozzon, és felülemelkedjen saját korlátain, hogy esélye legyen meglátni a valóságot. Vannak akik elérik ezt a szintet, vannak akik ottragadnak a gyermeteg dogmák szintjén. Harmadik kategória (ebbe tartozol te is) akiknek van ugyan eszük, és foglalkoznak is a témával, de túl fafejűek ahhoz, hogy objektíven mérlegeljék a dolgokat, és mindenképpen ragaszkodnak a primitív képzeteikhez. Heinrich Himmler jut rólad eszembe, aki értelmes és érdeklődő ember volt, de annyira hitt saját fajának felsőbbrendűségében, ebben a primitív, légbőlkapott dogmában, hogy képes volt a fél életét ennek bizonyítására szentelni.
"Az a befolyásolható, aki fajtája ellenére beveszi a másik propagandáját. "
És az is, aki a saját fajtája propagandáját veszi be, anélkül, hogy elgondolkozna az igazságán.
Ha hiszed, ha nem, én magyar propagandát kaptam az iskolában, de utána elértem azt a szintet, hogy önállóan gondolkodjak, és rájöjjek, hogy nagy része egy arrogáns nacionalista hülyeség.
" De lehet, hogy felfogási nehézségeid vannak, ha engem vádolsz szlovák érdekekhez állásal. "
Mikor vádoltalak szlovák érdekekhez állással? Saját nyakatekert gondolatmeneteddel jutottál erre a következtetésre!
"Pimbula, éppen te vagy beteges, könnyen manipulálható, mert saját kérdésedet sem érted. At kérdezted tölem mi lenne a véleményem, ha szlováknak születek. Megírtam, erre azt írod, hogy könyen manipulálható vagyok.
Tudod te mit írsz? Át is szoktad gondolni mielőtt leírod?
Aki szlováknak születik és szlovák környezetben nevelkedik, az szlovák oldalról kapja az információkat. "
Nézd, én magyarnak születtem és magyar környezetben nevelkedtem, magyar oldalról kaptam az információkat, és mégis más nézetet vallok, pedig nem keresett fel a szlovák titkosszolgálat, hogy agymosást hajtsanak rajtam végre... Hogy lehetnék már könnyen manipulálható?
Te viszont az vagy. Hogy miért?
Elmagyarázom, figyelmet kérek:
Azért vagy könnyen manipulálható, mert a hitvilágod attól függ, melyik oldalról kapod az információkat, világos?
Miért siklasz át ezen automatikusan, és miért értelmezel félre mindent, ami nem tetszik? Ez már a nacionalista elvakultság felső foka nálad?
"Te egy ilyen csöcsön nevelkedettől holmi objektív igazságot várnál? "
Igen, azt várnék. Lehetséges is, de ahhoz a fentebb említett intelligenciaszintre van szüksége.
"Ahhoz kétoldalú információk kellenének. Olyan ott nincs. Ha ott valmiért felszólalunk, akkor felkapja a fejét az átlag szlovák: -ezek a magyarok már megint valamit akarnak, nem férnek a bőrükbe. Ez az ottani vélemény."
A mai internetes világban nehezen tudom ezt elképzelni. Tuti megkapják a szlovákok a megfelelő adatokat az objektivitáshoz, mint ahogy mi, magyarok is megkapjuk a kétoldali információkat. Vagy te talán azt gondolod hogy Magyarország az egyetlen szabad ország, Szlovákiában meg Észak-Koreai módra cenzúráznak mindent?
Ott is kell legyenek objektív belátású emberek, hiszen itt is vannak. És ők sem butábbak, mint mi.
Pl. én magyarnak születtem és magyarnak neveltek. Semmi érdekem nem fűződik hozzá, hogy igazságosnak tartsam trianont. Mindez csak a saját objektív átgondolásom eredménye.
És lehet, hogy van némi él abban amit állítok, és ettól provokatív magyarfalónak tűnök, de az csak azért van, hogy ellensúlyozzam az elvakult nagymagyarozók felháborodott kommentjeit.
Hasonlóképp fejbeverés-mentes jövőt kívánok neked ott az ellenséges szlovákok között...
Üdv!
Pimbula, olyan nehéz megérteni, hogy ha bármilyen jóindulatú valaki, de valamiről egyszerűen nem tud, akkor arról véleménye sem lehet?
Ha nekik nicsen információjuk a mi szempontunkból, egyrészt mert nem tudnak magyarul (náluk nem divat magyarul tanulni), másrészt szlovák nyelven ilyenről nem írnak, akkor honnan szopja ki hogy mi hogy érzünk és miért?
Te meg tudod ítélni az azeri-örmény konfliktust objektíven? Olvastad eredetiben az azeriek szerinti igazságot úgy ahogy azt ők hirdetik? Értesz a nyelvükön?
Olvastad az örmények szerinti igazságot örményül? vagy csak közvetett információkat kaptál angol és orosz közvetítésel magyarul, ki tudja hányszor elferdítve akár szándékosan akár hiányos tudásból?
Én értem, amit mondasz... csak nem értek egyet vele - ez nagy különbség.
"de valamiről egyszerűen nem tud, akkor arról véleménye sem lehet? "
Látom, te nagyon szereted hülyének nézni az embereket. Ha szlovákul nem is írják le a trianoni eseményeket valóságosan (nem néztem utána, bár így is kétlem), még mindig ott van az angol nyelvű szakirodalom, ami nem ferdít, és le tudja vonni belőle mindenki a maga következtetését mindkét oldalról. (vagy a szlovákok az angolhoz is hülyék?) Pl. Nemrég láttam egy angol dokumentumfilmet, amiben Michael Pelin igazságtalannak értékelte Magyarországgal szemben a Trianont...
Pimbula, a szlovákok nem nagyon olvasnak angolul. Az a nemzedék amelyik kezd tudni, azt még nem érdekli a történelem, esetleg romantikus színben.
A mit meg megírnak szlovákul az a hivatalos álláspont, és arról valóban sokat írnak (ide lehet számítani a cseheket is) és első kézből is (Masaryk, Beneš memoárjai) de az olyan szlellemben van, ahogy ők harcolták ki.
Nagyjáíból így: "A magyarok ezer évig elnyomták a szlovákokat és trianon ezt megszüntette, a Monarchia a nemzetek sírja volt és az újonan létrejött nemzetállamok az elnyomott nemzeteknek nyujtott igazságtételt. Ezekben az államokban meglett adva a lehetőség az elmagyarosított nemzetiségieknek, hogy visszatérjenek a nemzetük kebelére, mint a szlovákiai elmagyarosodott szlovákoknak is (értsd az elszakított felvidéki magyarok). A magyarok meg örülhetnének, hogy végre saját független államuk lett." Azt ne várd, hogy olyanokat írjanak, hogy az igazságos egy népszavazás lett volna, vagy hogy a Wilsoni elveknek megfelelően északabbra kellet volna meghúzni a határokat.
És engem vádolni befolyásolhatóságal, hát te nagyon nem értesz valamit. Engem bizony sokszor próbaáltak befolyásolni a szlovákok. Kezdve a szlovák óvodától, a szlovák iskolákon átt a mai politikáig. Nagy karriert futhattam volna be 1989 novembere után, hívtak is, de nem voltam hajlandó oda állni, ahol a magyarságomat kellet volna feladni.
Ha nem érted a mai szlovák realitást (itt a szlovák liberális is nemzeti és büszke rá), sajnálom.
Ezzel befejeztem a társalgást veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!