Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ki az aki igazságtalannak...

Ki az aki igazságtalannak tartja Trianont?

Figyelt kérdés
Én úgy látom, hogy a régi nagy Magyarországon csomó nem magyar élt kisebbségben, és a Trianonnal csak visszakapták a függetlenségüket. Majdnem minden területen, amit elcsatoltak külföldiek élnek többségben.

2013. jan. 30. 18:00
1 2 3 4 5
 11/41 A kérdező kommentje:

„Pimbula, nem szégyeled magad ilyeneket leírni, ráadásul úgy hogy magyarnak vallod magad? „

Egyáltalán nem, hiszen az objektív szemléletmód nem szégyen, sőt…

„ A Trianon igenis felér egy holokausztal.”

Ez már viszont elég szégyenletes szerintem. Szerinted azok, akik elszenvedték a holokausztot, mit mondanának erre? – erre feltétlenül válaszolj kérlek. Bármilyen keményen büntették is meg Magyarországot, az nem mérhető egy népírtáshoz, hiszen annál csúnyább dolog nincs is.

„Hogy ide települtünk Ázsiából? Akkor menjünk vissza ☻?”

Elbeszélünk egymás mellett. Én nem azért hoztam fel a honfoglalást, mert azt gondolom, hogy el kéne húznunk innen, (eléggé problémás lenne, meg különben is azok, akiket akkor leigáztunk, már sehol sincsenek, nem létező népnek meg ugye nem kell föld) hanem csak szemléltetni akartam, hogy mi nem egy szent nép vagyunk, akik semmi rosszat nem tettek soha. Márpedig a törikönyvek eléggé ilyen hangvételüek, „mi védtük Európát a törököktől”, írják, meg hogy a habsburgok milyen szemetek voltak, amiért kihasználták a török okozta szorultságunkat. Ezek mind nagyon szűklátókörű, elfogult, és önző megállapítások.

„Oda éppen a magyar birtokos urak hozták be őket "jámbor" cselédeknek és pásztoroknak.”

Jobbágyoknak használták a románokat, és ha ismered a jobbágysorsot, akkor tudod, hogy majdnem ugyanaz, mint a rabszolgaság. Ezért szerintem igazán nem tartoznak nekünk hálával a románok.

„Aztán ne te mond meg, hogy igazságos volt a nagyapámnak, hogy egyszercsak idegen országban találta magát, idegen nyelvűben, pedig nem mozdult onnan ahol már bizonyítottan 1246-tól éltek magyar(!) ősei.”

Nagyapádnak lehet, hogy rosszul esett, de ha éltek körülötte olyanok, akik viszont örültek az elcsatolásnak, akkor nagyapád egy kis önzetlen demokráciai érzékkel könnyebben elfogadhatta, hogy a többség érdeke érvényesült az adott településen. Ha nem örült neki a többség sem, akkor pedig a háború elvesztéséből adódó kötelező „büntetés” az amit tudomásul kellett vennie, de ebben az esetben sem háboroghatott jogosan az ország kétharmadáért.

„Ha annyira a lakosság nemzeti hovatartozása szerint tartod igazságosnak a határokat, akkor (szerintem is) a 2. bécsi igazságtétel által megállapított határok lennének az igazságosak.”

Ebben én nem vagyok olyan biztos. A wikipaedia adatai, a második bécsi döntéssel visszacsatolt területről:

Ismét az ország része lett 43 104 km², amelyen 2 millió 394 ezer ember élt, akiknek az 1930-as román népszámlálás szerint 38%-a, az 1941-es magyar népszámlálás szerint pedig 53,6%-a volt magyar nemzetiségű.

Nyilván te magyar lévén a magyar népszámlálást fogadod el hitelesnek, de én az objektív szemléletemmel arra gyanakszom, hogy mindkét fél igyekezett a maga javára ferdíteni az adatokat.

2013. febr. 3. 13:27
 12/41 mustafa33 ***** válasza:
Pimbula te nagyon...., a nagyapám demokratikus érzelmeit hanyagold. A falu ahol élt 100% magyar volt. az 1943 lakosból 13 német volt, 11 zsidó és 5 szlovák volt. A szomszédos falvak szintén ilyenek voltak. Ma , hála az általad dicsőített Trianonodnak 10% magyar sincsen a faluban. Ez nem holokauszt??? Fűtetlen marhavagonokban szálították onnan a magyar családokat ágyban fekvő öregekkel és csecsemőkel januárban és februárba -20°hidegben csehországba rabszolgának. Sokan az utat sem élték túl. Ezek ugyan mit szólnának a te olyan demokratikus nézeteidhez? Vagy a magyart bántani szabad? Mert az megérdemli? Te is kollektív bűnösséget mérsz a csecsemőre is? Akkor te mivel vagy jobb a nácinál? Szaggasd meg ruhádat, szórjál hamut a fejedre néped szokása szerint és gyászolj, gyászold a józan eszedet, vagy azt nem vagy hajlandó, akkor így vezekelj az őseid bűneiért. Mert akkor a te logikád szerint az mult században elpusztított milliók is joggal bűhődtek az ó testamentumban felsorolt bűneikért, a harmadíziglen kipusztított kánaanitákért és másokért? Na térj már észhez.
2013. febr. 4. 13:49
 13/41 A kérdező kommentje:
Mustafa, a logikámat nem értetted meg. Erről a Csehországi rabszolgaszállítmányról meg én még nem hallottam, de ha volt is ilyen, ebbe már nem menjünk bele, mert már így is kiestünk az eredeti témából, ami a Trianon határrendezés igazságtalanságát firtatja, nem pedig az ahhoz közvetve kapcsolódó egyéb történések igazságtalanságát. Azt majd a " Ki az aki igazságtalannak tartja a rabszolgaságot" kérdéskörben vedd újra elő. De az már nem az én kérdésem lesz.
2013. febr. 4. 21:45
 14/41 mustafa33 ***** válasza:
Nem hallottál a magyarok csehországi rabszolgaságba hurcolásáról? Elhiszem, úgy látom te sok mindenről nem hallottál, és mintha arról főleg nem, amit a szlovákok halgatnak el olyan nagyon. Értlek, ha az atrocitás a maygarokat éri, az már neked nem téma. Szomorú. befejeztem.
2013. febr. 5. 20:19
 15/41 anonim ***** válasza:
100%
Trianon nem volt megérdemelt, miért lett volna az? Egy 1000 éves országot eléggé lefaragtak. Nekünk amikor a honfoglalást tanították, sosem volt bennem az, hogy jöttek a magyarok és az itt élők, hopp, eltűntek. A magyarok is tettek szörnyű tetteket. De, azok az országok, akik Párizsban kimondták az ítéletet, sokkal nagyobb rémségeket követtek el. Az, hogy ők szolgáltattak őseink felett igazságot, nem tartom erkölcsös dolognak. A nácik által elkövetett holokauszt is szörnyű volt és remélem nem fordul elő többet ilyen elő. De amit a kommunisták tettek, vagy a vallási üldözések, vagy az amerikai honfoglalás is kegyetlen dolog volt. Úgy gondolom, Magyarország egyszer 150 évig darabokra szakadt, most még a 100 sem telt le.
2013. febr. 7. 19:26
 16/41 anonim válasza:
100%

Igazsagtalan

Nalunk a NAGY KIRALYI MAGYARORSZAG zaszlaja van a falon es nem ertunk egyet ezzel vissza vissza mindent vissza de KAMATOSTOL

2013. febr. 11. 23:17
 17/41 anonim ***** válasza:
28%
Ha csak az etnikai határ - államhatár egybevágósága kontextusában vizsgáljuk a Trianoni szerződés igazságos, vagy igazságtalan voltát, akkor egyértelmű, hogy a trianoni határok igazságosabbak, mint, ami előtte volt, hiszen sokkal több ember került olyan államhatárok közé, amire vágyott, mint ahányan elkerültek onnan, ahol maradni akartak volna. Persze ezt csak feltételezni tudjuk,, mert nem tartottak népszavazásokat ugye. És persze nem mindig ragaszkodtak az etnikai határokhoz, ha "békeszerzők" érdeke mást kívánt, akkor szinte kizárólag a magyarok rovására eltértek ettől. Tehát lehetett volna etnikailag igazságosabb rendezést létrehozni (közvetlenül az új határok mögé színmagyar területek is kerültek) , de Hazánk akkor is csak kicsit lenne nagyobb. Tehát a kérdezőnek igaza van, ha valaki a szigorú tények tiszteletét tisztességesebbnek tartja, mint a böszme nacionalizmust, akkor így kell véleményt alkotni Trianonról.
2013. jún. 17. 21:03
 18/41 mustafa33 ***** válasza:

Mint ahogy a macskáktól sem követelhetjük, hogy az egerek igazságát kövessék, mert akkor kipusztulna macska faj, úgy a mi i´gazságukat sem adhatjuk fel egy más nemzet igazságaért, mert az a nemzet öngyilkossága lenne.

Mert abszolut igazság nincs. Ezért egy magyarnak a magyar érdekeket kell követni, a magyar nemzet fentartását kel elsősorba helyezni. Egy csehnek vagy szlováknak eszébe sem jut megkérdőjelezni Trianon igzságát az ő szemszögükből, beleértve a későbbi erre épülő igazságtalanságokat (Párizsi b. szerződés, 3 millió német elűzését, magyarok deportálását, Beneš dekrétumokat...). Őket nem izgatja, hogy a Wilsoni elvek sutba lettek dobva, nem izgatja az abszolut igazság. Mert az ő nemzetük igazsága ez, a miénekl ellentétben. De nem értik és nem is gondolkoznak el rajta, nekük minek kellenek a nemzetiségi jogok, minek akarjuk fentartani magyarságunkat kisebbségiként is az ő országukban, hiszen szerintük jobb lenne nekünk ha az ő soraikba állnánk átt és feladnánk mindenünket, nyelvünket is. Ha erre azt kérdezem, hogy akkor miért támadtak közöttük nemzetébresztők, miért nem olvadtak be a monarchián belül valamelyik uralkodó nemztebe, azt mondják az más. Hogyne, más mert az az ő nemzetük létfentartási érdeke.

Van én igazságom, van te igazságod, de oilyan nincs, hogy kicsit igazság vagy nagyon igazság. Mint ahogy nincs kicsit terhes nő sem. Ebben a kérdésbe középút nincs, a bécsi döntés talán megközelítette, de arról ők nem akarnak hallani sem, a történelem tanításban arról a korról jócskán felnagyított rémtörténeteket tanítanak.

Ebben a kérdésben csak a két oldal egyikére lehet állni, esetleg semleges idegenként félre, de középre nem.

2013. jún. 20. 07:36
 19/41 A kérdező kommentje:
Mustafa, ez azt jelenti, hogyha te nem magyarnak, hanem szlováknak születtél volna, akkor igazságosnak tartanád Trianont?
2013. jún. 20. 20:19
 20/41 anonim ***** válasza:
Mármint azt, hogy kikiáltsanak csehnek meg tótnak, és egy másik ország fennhatósága alá kerülj.
2013. jún. 20. 20:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!