Miért van az USA-nak az egyik legrosszabb tudományos Nobel-díjja populáció arányosan a fejlett "first World" országok között, ha csak az ott született felnőtt tanult embereket tekintjük? (Natural citizens)
Miért van az USA-nak az egyik legrosszabb tudományos Nobel-díja populáció arányosan a fejlett "first World" országok között, ha csak az ott született felnőtt tanult embereket számítjuk? (Natural citizens)
Ez az USA alacsony oktatási színvonala miatt van?
Egyébként a 25-ös válaszban ott a tanulmány ami időarányosan diagramon mutatja a díjakat. És mivel amit 2*Sü is írt - most nem nézem át pontosabban - de a kor és akkori népesség is számít. Amikor az első Nobel-díjat átadták az 1901 (1) volt és az USA akkori népessége csak 76 millió (2) volt. Más arányok jönnek ki, vagy jöhetnek ki egy-egy időszakban, ez is változhat - és bizony változik is - itt a tanulmány:
Ebben csak a tudományos N.-díjak vannak beszámítva, és 1900 a 0 pont, 1901-ben volt az első. Láthatóan változik időben a díjak aránya, most nézzük ma, és mi lesz pár év múlva? Más lesz. És a tudományos díjakban nincs az USA az élen, de na és, ez tény. Mondta valaki, hogy abban elsők? Sőt 1901-ben sem kaptak díjat, csak 1906-ban (3) volt az első díjuk. Az USA a nagy népességszáma miatt tud kitűnni, ezért a díjak száma simán összesítve nekik kedvez.
Tudományos Nobel-díjak máig:
És itt jön az, hogy nem mindegy, mint 2*Sü is mondta, hogy milyen módon állítják össze. Ha visszanézzük az előző diagramot, láthatóan 100 millió főre van számolva és az arányok a diagramon nagyobbnak hatnak, mert az >egymáshoz képesti arányokat< ábrázolja. Egész más lenne népesség %-ban, ott mindegyik aprócska számadat lenne.
----------------
1 Nobel-díj Wiki
2 Demographic history of the United States Wiki
3 [link]
Az Economist nagyon jól mutatja be, eleve mutat többféle rendezést is - a második diagram az 100 millió főre jutó tudományos Nobel-díjak. Majd lejjebb mutatja az évek szerinti alakulását is. Nagyon korrekt, ezek ugyanis számítanak, az elsőn az USA az "első", de a lakosság arányosban a másodikon már nem az.
És a kiírt kérdésre is konkrétan...
Miért van az USA-nak az egyik legrosszabb tudományos Nobel-díjja populáció arányosan a fejlett "first World" országok között, ha csak az ott született felnőtt tanult embereket tekintjük? (Natural citizens)
Figyelt kérdés
"Miért van az USA-nak az egyik legrosszabb tudományos Nobel-díja populáció arányosan a fejlett "first World" országok között, ha csak az ott született felnőtt tanult embereket számítjuk? (Natural citizens)
Ez az USA alacsony oktatási színvonala miatt van?"
Szerintem az iskolai oktatás is részben lehet oka, de csak részben. Valószínűleg a fejlesztések alakulnak úgy, hogy fejlesztés az van, de a Nobel-díjat extra és új dolgokért adják és nem bármiért ami fejlesztés. Tehát ha pont máshol feleznek fel díjra érdemeset, akkor más ország kapja. Illetve nem az ország kapja - ugye milyen becsapós - hanem más ország tudósa.
Az USA talán kevésbé koncentrál a merőben újra, és helyette a jelenlegi és meglévő fejlesztését tartják pénzügyileg jobbnak és arra adnak több kutatási pénzt. Ez szerintem lehet oka, egy sima anyagi megfontolás. A meglévő fejlesztése könnyebb és biztosabb, az új kutatása meg sok pénzt pazarol el idő arányosan. Talán ez lehet mögötte.
> Sokadszorra írom le te kis … ( [link] )
Nem látom az oldalon az x főre eső Nobel-díjasok számát, és ez alapján az országok sorrendjét. Nem látok olyat, hogy USA/bármelyik másik oszág: ##,### Nobel-díjas / millió fő.
> Itt pedig az USA: [link]
Nem látom az oldalon az x főre eső Nobel-díjasok számát, és ez alapján az országok sorrendjét.
> Szerintem számolni sem tudsz.
Amit most – és korábban – linkeltél, ott sehol nincs feltüntetve, hogy x országban az y főre eső Nobel-díjasok száma ennyi és ennyi. Persze ahogy írtad, innentől – hogy megvan a Nobel-díjasok listája, így száma is, és megvannak a népességi adatok – egyszerű számítás az egész. Én ki is számoltam, pont az általad most is linkelt oldalakról véve, és az általad meghatározott kritériumok alapján korrigálva az adatokat. Lásd: [link] és [link] . (Bár a második táblázatban – ami a mai, 2020-as népességhez arányosítja a díjazottak számát – az USA előbbre van, én az első táblázatot érzem korrektebbnek, amiben a népesség az elmúlt 70 év éves népességi adatainak az átlagából lett kiszámolva.)
De ezt a számítást te ezt úgy jellemezted, hogy „Te egy sajátos mesevilágot "számításokat" kreáltál saját statisztikáddal, hogy megpróbáld a valóságot elfogult fantáziádhoz hozzágörbíteni.”. Csakhogy nem mondtad meg, hogy a számításomban hol a hiba, és nem mutattál helyes számítást sem. Márpedig addig nehéz lesz érdemben vizsgálni a kérdést, addig a helyzet az, hogy én mutattam számítást, te meg nem. Szerinted nem tudok számolni? Akkor mutasd meg, hogy is kell számolni! Én továbbra is kíváncsian várom a számításaid eredményét. [1]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!