Mi a legrosszabb a jogban?
Úgyértem, amikor jogi egyetemre jár az ember, és mindenféle száraz anyagot meg kell tanulnia, abban mik voltak a legrosszabbak?
Fogalmam sincs, miket kell tanulni úgyhogy nem tudom jó példákat mondok e de ilyenekre gondolok hogy 500 mondatot megszámozva tudni kell fejből, szóról szóra pontosan hogy akkor tessék a 394.-t izét mondani és akkor fejből le kell darálni és ha egy szó nem stimmel akkor már nem jó vagy ilyesmi.
Nagyjából jó a példád, úgy értem, csak a számok nem biztos, hogy pontosak...
Plusz olyan is van, hogy pontos sorrendben kell elmondani egy számozott "listát", és már egyetlen sorrendi tévesztés is bukta.
Ezen felül én még azt tudom, hogy iszonyatos mennyiségű anyagot kell bevágni kívülről (különböző jogszabályokat); aki komolyan veszi, annak igencsak kemény meló.
Miért érdekel egyébként? :)
Mert gondolkozom, hogy jogot tanuljak e mert szívesen belevágnék de nem akarom fölöslegesen, és jó lenne tudni azért, hogy mit kell megtanulni.
Azt nem tudni, hogy kb hány %-a az embereknek az aki nem diplomázik le jogászként?
mérnöknek meg orvosnak
ha eddig még nem hallottad volna
A fizetések alapvetően az igényességtől függenek. Kivételek mindig vannak, egy végletesen elfuserált kormányzattal rendelkező országban több. Tud nagyon jól keresni mérnök, orvos, jogász, és sok más szakma képviselője is. Csak sokan azt képzelik, ha nekik valamiről papírjuk van, akkor nekik bármi is "jár". Nos, nem jár nekik semmi! Legfeljebb a szájuk. Ez a dolog úgy működik, hogy igényes vagy abban, amihez hozzákezdesz. Legyen az mosogatás, nyelvtanulás, vagy éppen a jog használata. ennek az a következménye, hogy te valahogy mindent jobban csinálsz, mint a környezeted. Ezt előbb utóbb észreveszik (rossz helyeken utóbb, jó helyeken előbb), és téged akarnak. A pénzt ez jelenti. Ahogy fokozatosan nélkülözhetetlenné teszed magad a szakmádban, úgy egyfelől egyre többet tudsz, másfelől egyre függetlenebb leszel, harmadrészt egyre nagyobb tisztelet övez, és akkor már te szabod meg a pénz nagyságát is. És amíg mértéktartó vagy, ez folyton növekszik. Anomáliák mindig vannak, de az igényes ember úrrá tud lenni rajtuk.
Nálad a kezdés a rossz. Aki azt firtatja, miben fizetnek jól, nem látja át a működést. Mindenkinek más az érdeklődési területe, de az igazán jó jogász egészen biztosan nem száraz anyagnak, bebiflázandónak (azt egyébként nem is lehet) tartotta a törvényeket. Azokban ugyanis rendszer van. Aki első olvasásra vissza tudja mondani, nem zseniális memóriája van, hanem kiváló átlátóképessége (amit tanulni lehet). És ezzel egy pillanat alatt átlátta az összefüggéseket, kapcsolatokat, ezek segítségével, nem pedig az emlékezetéből mondta vissza. Persze az ilyen embereknek a memóriája is elég jó, mert ezek a dolgok is összefüggenek.
Ha tehát nagy pénzeket akarsz keresni egyszer, mindenekelőtt az igényességedet kell erőteljesen növelni. Minden iránt, még mások tisztelete vonatkozásában is.
Jogászként tényleg nem a legkönnyebb elhelyezkedni, ha nincsenek kapcsolataid (pl. ügyvéd a családban, vagy jó gyakorlati hely, ahol később meg is tartanak), de azért egyáltalán nem lehetetlen.
Viszont úgy tűnik, még nagyon nem tudod, mi érdekel igazából, milyen területen szeretnél majd dolgozni...
Vedd figyelembe, hogy a pénz csak egyetlen összetevő, de ennél szerintem sokkal lényegesebb az, hogy szeresd azt, amit napi 8 (vagy több) órában csinálsz. Meg hát nagyon nem mindegy, hogy mihez van tehetséged...
Amúgy az orvosok tényleg nem keresnek sokat hivatalosan, de "köztudott", ugyebár, hogy néhány szak kivételével azért nem kevés hálapénzt is kapnak.
És ha jól tudom, mostanában programozó informatikusok iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet, sok jó szakemberre van (lenne) szükség. Ezért van, hogy állítólag azon a területen a kezdő fizetés 200 nettó vagy afeletti összeg.
Régebben láttam egy listát a profession.hu-n a "hiányszakmákról", na azok közül érdemes választani, ha fontos a kereset. Mert amiből kevés van, pedig sok kellene, az mindig drága, és ez a munkaerőpiacon is érvényes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!