Miért van az USA-nak az egyik legrosszabb tudományos Nobel-díjja populáció arányosan a fejlett "first World" országok között, ha csak az ott született felnőtt tanult embereket tekintjük? (Natural citizens)
Miért van az USA-nak az egyik legrosszabb tudományos Nobel-díja populáció arányosan a fejlett "first World" országok között, ha csak az ott született felnőtt tanult embereket számítjuk? (Natural citizens)
Ez az USA alacsony oktatási színvonala miatt van?
> A populáció adatok amit a képen használsz 30éve elavultak.
Nem. Mivel több, mint 100 éve osztogatnak Nobel-díjat, a népességváltozás ütemének jelentős eltéréseit úgy kompenzáltam, hogy vettem az éves népességi adatokat 1950 és 2020 között, és átlagoltam. Nem teljesen korrekt, de korrektebb – kevésbé anakronisztikus –, mint pusztán a 2020-as népességgel számolni.
> OLVASS: [link]
Valamiért nálam órák óta nem jön be a Wikipedia, de a címből ítélve ez az amerikában született tudományos díjazottak listáját adja. Ez egy adatcellát jelent a képként linkelt táblázatomban. Most akkor kellene a többi első világbeli országhoz is egy lista vagy egy összesítés, hogy hány Olaszországban, Törökországban, Svájcban, Dél-Koreába született tudományos díjazott van. Gondolom nem a levegőbe beszélsz, te összegyűjtötted, kiszámoltad ezeket.
Tisztában vagyok a használt adatokkal, de a lényegen egyéb vizsgálati adatok sem fognak változtatni, és ha megnézed írtam is, idézem: "Itt egy tanulmány, 100 millió lakosra jutó tudományos Nobel-díjak évek szerinti diagramon" majd egy publikáció linkje.
Egyébként is ott a wiki cikk (link lent) A tudományos Nobel-díjasok listája országonként, ahol, ha megnézzük csak a tudományos díjakat, azok is az 1-2 % között mozognak, az meg nem sok. Az 1.1 Argentínától halad a 1.48 Jugoszláviáig, és erre írtam, hogy valójában egyik sem sok.
1,1 - 1,48 -ig az nem nagy különbség. Persze lehet másnak sok, nekem kicsike.
De itt tényleg figyelembe lehet venni a különféle évek népszámlálási adatait és az akkori Nobel-díjasok számát is, lehet nézni egyéb rendszerezésben is, egyéb lebontásokban is. Akkor sem lesz nagy eltérés, csak egy-egy százalékokat ad minden ország, és nem lesz a lakosság fele harmada Nobel-díjas.
De akkor jöhet a nagyobb százalékos arány is, nem tudom olyat hol találsz... Az emberek 1-2 %-a lesz Nobel-díjas, nem több és ez szerintem nem nagy differencia.
---------------
A tudományos Nobel-díjasok listája országonként - wiki
> Szóval az USA 207 díja a te 250 millás kalkulációddal csak 0,828 díjat mutat 1M emberre.
Hogy „csak” vagy nem „csak, azt nem tudom, mindenesetre 209 osztva 244,68-dal az 0,854.
~ ~ ~
Csak a kíváncsiság, meg a poén kedvéért tovább finomítottam a dolgot. Vettem ezt a listát: [link] . Ahol az szerepelt, hogy „born in …”, ott átdobtam az illetőt abba az országba, ahol született. Így 211 USA Nobel-díjas van. Azért nem 209, mert van egy ausztrálnak, illetve egy angolnak besorolt díjazott, akik az USA-ban születtek. Ez alapján így néz ki a táblázat:
De azért nézzük meg, mi a helyzet akkor, ha a jelenlegi (2020-as) népességi adatokkal számolunk:
Valahogy egyiknél sem a lista alján látom az USA-t. De még az átlag alatt sem.
Innentől nem tudom hogyan is kellene farigcsálni az adatokat ahhoz, hogy azt lássuk, hogy „az USA-nak az egyik legrosszabb tudományos Nobel-díjja populáció arányosan a fejlett "first World" országok között”. Vagy mégis mi az, ami szerinted az elemzésemben nem objektív, vagy hibás?
> Csak szólok, hogy a kérdező a győri meztelenkedős barátunk...
A kérdés szempontjából irreleváns. Ettől nem lesz sem jobban, sem kevésbé igaza sem a kérdezőknek, sem azoknak, akik nem osztják a kérdező véleményét.
> A valódi NY-i országoknál, azaz a Germán országoknál (Anglia Német, Skandinávok Ausztria Dánia Hollandia) sokkal, DE NAGYON SOKKAL szarabb az USA.
Tehát akkor az első világ országait leszűkítjük az „valódi” nyugati országokra? Az összehasonlítás alapjának meghatározásánál nem a gombhoz varrjuk lassan a kabátot? Amúgy a mérleg másik oldalán ott vannak olyan, szerintem eléggé „valódi” nyugati országok, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország, meg ott van az a Japán, amit aligha lehet technikai téren elmaradottnak mondani.
De mindez már egy másik vágány, egy másik tészta, az a kijelentés, ami a kérdésben konkrétan elhangzott, az objektíven nem igaz.
> 2XSÜ még nem válaszolt a másik topicban.
A kérdés szempontjából ez is irreleváns. (Amúgy különböző okok miatt tényleg nem, de ne aggódj, ami késik nem múlik. Valószínű holnap, de az sem kizárt, hogy csak holnapután kerül majd rá sor. )
Spanyol D-európai orsszág, latino ország mediterránó civilizációval, aminek vannak É-Afrikai kulturális átfedései a Római Birodalom óta. Ez igaz D-Olaszországra is. Szerintem te összekevered a a nyugati civilizációt ( a katolikus-protestáns NY-kereszténységet) a NY-Európai kultúrával. Minden nyugati kultúrához tartozó ország a nyugati civilizáció (azaz katolikus-protestáns) része, de nem minden nyugati civilizációhoz tartozó országnak nyugati a kultúrája.
A gazdasáfgi fejlettség és a pénz önmagában nem tesz a nyugati világ részévé. PL: gazdag iszlám olajországok és Japán sem nyugati országok kulturálisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!