Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha a világot a tőkések irányít...

Ha a világot a tőkések irányítják és nem a politikusok, akkor elmondható, hogy a demokrácia sem ültethető át gyakorlatba diktatórikus rendszer nélkül, akárcsak a szocializmus?

Figyelt kérdés
2021. febr. 6. 09:49
1 2 3 4 5
 21/47 A kérdező kommentje:

20

Átsiklasz a lényegen. Nem, nem a munkvállalók a világ leggazdagabb emberei.

A vállalkozók, mágnások, tőkések, mogulok, befektetők stb.

Az általad annyira fernek tartott rendszer nem szab meg határt az egyéni vagyonbirtoklásban. Tehát ezeknek az embereknek akár végtelen vagyonuk is lehetne. Tehát a szegények és gazdagok jövedelmei közötti szakadék akár a végtelenségig is tágulhatna, mert szabad piac van.

Ezekkel az etikai problémákkal a rendszered nem foglalkozik.

A hülye nem látja be csak, hogy a pénzzel hatalom is jön. Végtelen mennyiségű pénz végtelene mennyiségű, teljhatalmat ad az emberek kezébe.

És ez főképp a jelenlegi gyors technológiai fejlődés korszakában veszélyes, mert kiváltságokhoz juttatja a végtelen vagyonú embereket.

És itt már az élet egyenlőtlensége is szembe fog tűnni, mert egy vagyonos olyan új és mások számára elérhetetlen technológiákkal hosszabbíthatja meg az életét amelyek mások számára elérhetetlenek.

Látod, a te rendszered szerint az emberi életek sem egyenlően értékesek. Aki gazdagabb annak élete értékesebb.

2021. febr. 7. 12:09
 22/47 anonim ***** válasza:

Így van, a vállalkozóknak van igazi esélye meggazdagodni.

És ki kényszerít bárkit arra, hogy munkavállaló maradjon?

Ki korlátozza azt, hogy XY vállalkozóvá váljon?

(Nem, nem kell korlátlan mennyiségű pénz hozzá, nekem sem volt.)

"Az általad annyira fernek tartott rendszer nem szab meg határt az egyéni vagyonbirtoklásban. Tehát ezeknek az embereknek akár végtelen vagyonuk is lehetne. Tehát a szegények és gazdagok jövedelmei közötti szakadék akár a végtelenségig is tágulhatna, mert szabad piac van."

Ez így igaz.

"Ezekkel az etikai problémákkal a rendszered nem foglalkozik."

Ez miért etikai probléma? Ha én jól tudok olvasni, végtelenszer annyi könyvet olvashatod el, mint az, aki alig tud. Nem vagyok fair a nem olvasókkal szemben? Vagy hogy érted?

"A hülye nem látja be csak, hogy a pénzzel hatalom is jön. Végtelen mennyiségű pénz végtelene mennyiségű, teljhatalmat ad az emberek kezébe. És ez főképp a jelenlegi gyors technológiai fejlődés korszakában veszélyes, mert kiváltságokhoz juttatja a végtelen vagyonú embereket."

Igen, ez teljesen jogos félelem, és sajnos sokan vissza is élnek vele. Nincs tökéletes rendszer, itt elsősorban az egyénen múlik, hogy meddig megy el. De legalább megvan erre a szabadság, nem ostoba, "felemelkedett proletárok" döntik el a pártközpontban, ki mire viheti.

"És itt már az élet egyenlőtlensége is szembe fog tűnni, mert egy vagyonos olyan új és mások számára elérhetetlen technológiákkal hosszabbíthatja meg az életét amelyek mások számára elérhetetlenek."

Eleve a jobb körülmények között élők életminősége jobb, és általában hosszabb ideig is élnek. Ez mondjuk mindig is így volt, kapitalizmusban, szocializmusban és még az ősközösségben is.

"a te rendszered szerint az emberi életek sem egyenlően értékesek. Aki gazdagabb annak élete értékesebb."

Ne keverd össze a rendszert a saját hiedelmeiddel! Aki gazdagabb, annak sokszorosan több lehetősége van a szegényeknél.

De ez a szocializmusodban is így van, csak ott a seggnyalóknál van a pluszpont. A kapitalizmusban arra legalább nincs szükség, mert meggazdagodhatsz fair módon, hozzáadott érték alapján.

2021. febr. 7. 12:16
 23/47 A kérdező kommentje:

22

"És ki kényszerít bárkit arra, hogy munkavállaló maradjon?"

A rendszer okoskám. Szerinted lehetne mind a 7,5 milliárd ember vállalkozó? Összeomlana a rendszer. Dolgozók, alkalmazott herék nélkül kapitlista rendszer sem lenne! Ki dolgozna a vállalkozóknak? Alkalmaznának más vállalkozót? Akkor az már nem vállalkozó hanem alkalmazott!

A rendszer korlátozza az embert! Még ha 100-ból 1 embernek be is jön, hogy nyereséges a vállalkozása, ha mind a 100 ember boltot nyit akkor a kereslet annyira megoszlik, hogy az összes vállakozás becsődől. A létrehozható vállakozások száma emiatt KORLÁTOLT!

"Ez miért etikai probléma? Ha én jól tudok olvasni, végtelenszer annyi könyvet olvashatod el, mint az, aki alig tud. Nem vagyok fair a nem olvasókkal szemben? Vagy hogy érted?"

Mi van? A vállakozók nem azért birtokolna 1000-szer, 10000-szer annyi vagyon mert tízer annyi időt fektettek be a munkába, 10-szer annyi munkát végeztek el, hanem mert learatják az alkalmazottak által elvégzett munka hasznát!

"Igen, ez teljesen jogos félelem, és sajnos sokan vissza is élnek vele."

Ha a rendszer lehetőséget ad erre, akkor jó rendszer?

"Ne keverd össze a rendszert a saját hiedelmeiddel! Aki gazdagabb, annak sokszorosan több lehetősége van a szegényeknél."

Itt nem csak lehetőségekről van szó. Hanem kiváltságokról, olyan dolgokról amelyekhez más, a kevesebb pénz miatt nem fér hozzá, és akár az életébe is kerülhet ez. Ez elfogadhatatlan, hogy a mágnás élete e tekintetben többet érjen mint a parasztté.

2021. febr. 7. 12:36
 24/47 anonim ***** válasza:
53%

"Szerinted lehetne mind a 7,5 milliárd ember vállalkozó? Összeomlana a rendszer."

Nem kényszerít rá. Csak mindig lesznek olyanok, akik nem vállalják a kockázatot, vagy megfelel nekik az a fizetés, amit elérhetnek alkalmazottként.

"Alkalmaznának más vállalkozót? Akkor az már nem vállalkozó hanem alkalmazott!"

Jogi szempontból nem, és a kiszolgáltatottságot tekintve sem.

"Még ha 100-ból 1 embernek be is jön, hogy nyereséges a vállalkozása, ha mind a 100 ember boltot nyit akkor a kereslet annyira megoszlik, hogy az összes vállakozás becsődől. A létrehozható vállakozások száma emiatt KORLÁTOLT!"

A létrehozható állások száma is az, a teljes foglalkoztatás kb. csak úgy lehetséges, hogy kapun belüli munkanélküliség van - azaz feladat nélküli munkavállalók, akik előállított érték nélkül kapnak fizetést.

Az ilyen rendszer halálra van ítélve.

(Amúgy nem kell feltétlenül mindenkinek ugyanazt csinálnia, rengeteg B2B vállalkozás létezik.)

Mondom ezt úgy, hogy az alapjövedelem MELLETT vagyok, mert szerintem el kell jutnia most már odáig az emberiségnek, hogy senki ne haljon éhen azért, mert nincs állása vagy nincs pénze.

De aki sokat akar keresni, pláne gazdag akar lenni, az igenis k.rvára dolgozzon meg érte! Nem feltétlenül sok munkával, de sok hozzáadott értékkel.

"Mi van? A vállakozók nem azért birtokolna 1000-szer, 10000-szer annyi vagyon mert tízer annyi időt fektettek be a munkába, 10-szer annyi munkát végeztek el, hanem mert learatják az alkalmazottak által elvégzett munka hasznát!"

Ez igaz, de nem minden vállalkozásra. Ma már rengeteg vállalkozó létezik, akinek nincs egyetlen alkalmazottja sem. Nekem sincs.

"Ha a rendszer lehetőséget ad erre, akkor jó rendszer?"

Jobb a szocializmusnál, az biztos. Hogy létezhet-e jobb rendszer? Biztosan, csak még nem találták fel.

"kiváltságokról, olyan dolgokról amelyekhez más, a kevesebb pénz miatt nem fér hozzá, és akár az életébe is kerülhet ez. Ez elfogadhatatlan, hogy a mágnás élete e tekintetben többet érjen mint a parasztté."

Nem ér többet, hanem több lehetősége van. Ne keverd ezt össze az értékítélettel, ami egy morális, szubjektív fogalom. Sok minden elfogadhatatlan a mai világban, olyanok is, amelyeknek biológiai gyökere van. Például a férfiak átlagban rövidebb ideig élnek, mint a nők. Ez igazságos?

2021. febr. 7. 12:47
 25/47 A kérdező kommentje:

24

Ja, hogy vállalkozol? Így már értem "elfogulatlanságod" okát. :)

2021. febr. 7. 12:57
 26/47 anonim ***** válasza:

Igen, és voltam alkalmazott is. Életem legrosszabb időszaka volt.

Saját erőmből törtem ki belőle.

Mindig a lehetőségeidet kell nézni, nem azt, hogy miben korlátoz az éppen fennálló rendszer. Ez volt számomra a legnagyobb tanulság.

A szocializmus ezerszer több dologban korlátoz.

2021. febr. 7. 13:17
 27/47 anonim ***** válasza:

És még valami: akkor is ezt vallottam, amikor arra is alig volt pénzem, hogy kifizessem az adómat.

Azért, mert láttam, hogy ez a szemlélet visz valamerre, nem pedig a panaszkodás, hogy milyen rossz a rendszer (amikor per pillanat nem ismerünk ennél jobbat).

2021. febr. 7. 13:22
 28/47 A kérdező kommentje:

26

Igen, csak nem minden ember gondolkodik ilyen énközpontúan. A többség igen, de ezt is javarészt a rendszer idézi elő, mert folyton versenyre kényszeríti az embereket mint valami kísérleti pockokat.

Már az is dehumanizáló ahogy versenyeztetnek minket.

Csak sokaknak nem tűnnek fel a nüanszok és csak mennek az árral.

Ilyen énközpontú mentalitás nem alkalmas arra, hogy olyan világot alkossunk amely mindenkinek jobb.

2021. febr. 7. 13:44
 29/47 anonim ***** válasza:

Mondjuk igazad van, tényleg nem ez az álomrendszer, hiszen tenned is kell benne azért, hogy jobbá váljanak a körülményeid. A baj annyi, ennél jelenleg nincs jobb, nem ismerünk jobbat.

De kérdem én tőled, ha szerinted ennyire túl vannak fizetve a vállalkozók, akkor miért nem mégy el te is vállalkozónak? Senki sem tiltja meg, nyugodtan megteheted te is, legálisan, amit csak szeretnél. Miért nem vállalkozol te is? És akkor te is jól túl lennél fizetve, akár a végtelenségig halmozhatnád a vagyonod.

Te miért nem teszel igy?

2021. febr. 7. 13:50
 30/47 anonim ***** válasza:
70%

"folyton versenyre kényszeríti az embereket mint valami kísérleti pockokat.

Már az is dehumanizáló ahogy versenyeztetnek minket."

Aha, neked a versennyel van bajod!

Nekem is azzal volt, és kivetítettem a rendszer egészére.

Csakhogy nincs olyan emberi társadalom, kultúra vagy bármilyen berendezkedés, amelyben ne díjaznák azt, ha valaki fejlődni akar valamiben.

- Az ősközösségben a legügyesebb vadászokat tisztelték a leginkább. (Meg persze a varázslót.)

- Később a legjobb harcosokat, ők kapták a földet, és lettek földesurak.

- Majd a művészeket és a tudósokat, akik újat adtak az emberiségnek.

- Ma pedig azokat, akik innovátorok, és könnyebbé vagy jobbá teszik az életünket.

Az "énközpontúság" viszi előre a világot. Lehetetlen "ének" és egyéni érdekek nélkül haladni bármi felé.

Hiszen neked is mi szól a lemezeden, kérdező?

"Mi a jó nekem ebben?"

Nem vagy Te is éppen annyira énközpontú, mint bárki más, akire ráfogod? :)

2021. febr. 7. 13:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!